FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: indeksi na najnižoj razini od početka rujna

Autor: scvi
ZAGREB, 20. listopada 2010. (Hina) - Ionako malobrojni ulagači na Zagrebačkoj burzi danas su nastavili prodavati dionice unatoč stabilizaciji indeksa na najvažnijim svjetskim burzama, pri čemu su domaći burzovni indeksi dotaknuli najniže razine od početka rujna.

Crobex indeks bio je u 12,00 sati u minusu 0,64 posto na 1.877 bodova, te je dotaknuo najnižu razinu od 7. rujna, kada je iznosio 1.869 bodova.

Istodobno, Crobex10 spustio se 0,59 posto, na 991 bod, i također je na najnižoj razini od 7. rujna, kada je iznosio 987 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 3,1 milijuna kuna i bio je otprilike 800.000 kuna manji nego jučer u ovo doba.

„Očito je da mali investitori na domaćem tržištu, pod dojmom jučerašnjih rasprodaja na Wall Stretu, i danas prodaju dionice. Institucionalnih investitora nema, stoga je trgovanje letargično“, kaže Stjepan laća, broker i investicijski savjetnik u investicijskom društvu Finesa Capital.

Najlikvidnija je zasad dionica HT-a, s prometom od 1,2 milijuna kuna. Cijena joj je oslabila 0,28 posto, na 269 kuna.

Slijedi dionica Dalekovoda, s jedva 359.000 kuna prometa i padom cijene za 1 posto, na 267 kuna.

Od makroekonomskih pokazatelja, Državni zavod za statistiku objavio je da su u građevinski radovi u ovogodišnjem kolovozu u Hrvatskoj smanjeni 11,7 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. U prvih 8 mjeseci ove godine, pak, građevinski radovi smanjeni su 17,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Na europskim burzama cijene dionica danas su se stabilizirale, nakon jučerašnjeg oštrijeg pada. Londonski Ftse, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks osciliraju između negativnog i pozitivnog područja.

„Zaoštravanje monetarne politike u Kini unatoč tome što je prije tjedan dana jedan visoko pozicionirani dužnosnik tamošnje središnje banke najavio da kamatne stope neće rasti do kraja godine, jučer je izazvalo oštar pad cijena dionica na svjetskim burzama. Takav iznenadni potez kineske središnje banke ukazuje da će sutrašnje ključne makroekonomske objave iz Kine, među kojima su podaci o potrošačkim cijenama, bruto domaćem proizvodu, industrijskoj proizvodnji i promet u maloprodaji vjerojatno premašiti očekivanja tržišta, ukazujući na daljnje intenziviranje gospodarskog rasta u toj zemlji“, kaže Laća.

Na Wall Streetu su, pak, terminski indeksi trenutno u blagom plusu, najavljujući danas stabilizaciju tržišta.

„Danas očekujem na Wall Streetu zaustavljanje oštrih prodaja dionica, jer od makroekonomskih objava imamo samo Fed-ovu Bež knjigu. No, nastavi li se i danas pad ključnog S&P 500 indeksa, to bi moglo ukazivati na promjenu dosadašnjeg pozitivnog trenda“, napominje Laća.

Potencijalno zabrinjavajućim Laća smatra najnovija zbivanja oko rješavanja problema loših hipotekarnih obveznica. Naime, njujorški Fed priključio se zahtjevima najvećih ulagača u američke obveznice, fondova Pacific Investment Management i Black Rock, da bi se Bank of America prisilio na reotkup svojih loših hipotekarnih zajmova zapakiranih u vrijednosne papire.

Riječ je o 47 milijarde dolara vrijednim lošim hipotekarnim zajmovima koje je prodavala podružnica Bank of Americe, Countrywide Financial Group.

Taj potez njujorškog Feda, smatraju analitičari, intenzivira bitku oko toga tko će ustvari snositi silne troškove loših hipotekarnih zajmova u SAD-u. Mali ulagači u te obveznice dosad nisu uspijevali prisiliti banke na otkup njihovih loših hipotekarnih obveznica.

„Zbog svega toga danas se s velikim nestrpljenjem očekuje objava financijskog izvješća Wells Fargoa, te komentari Uprave banke koja je uz Bank of America i JP Morgan najviše involvirana u izdavanje loših hipotekarnih obveznica“ zaključuje Laća.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙