FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: indeksi pali ispod psihološki važnih granica

Autor: scvi
ZAGREB, 12. listopada 2010. (Hina) - Pod utjecajem klizanja cijena dionica na svjetskim burzama, danas je i na Zagrebačkoj burzi prevladalo negativno raspoloženje među ulagačima, pri čemu su indeksi pali ispod psihološki važnih granica od 1.900 i 1.000 bodova po prvi puta od 23. rujna.

Crobex indeks bio je u 12,00 sati u minusu 0,37 posto na 1.899 bodova. Crobex10 oslabio je 0,19 posto, na 999 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 5,5 milijuna kuna, što je otprilike 2,3 milijuna više nego jučer u ovo doba.

„Uz slab obujam trgovanja, pod utjecajem negativnih signala sa svjetskih burzi Crobex se danas spustio ispod psihološki važne granice od 1.900 bodova. Fokus ionako malobrojnih domaćih investitora usmjeren je ponajviše na dionicu HT-a, kojom je do sada ostvareno otprilike 60 posto redovnog prometa“, kaže Danijela Sporiš, brokerica i investicijska savjetnica u investicijskom društvu Credos.

Dionicom HT-a do podneva je ostvareno 3,11 milijuna kuna prometa. Cijena joj je ojačala 0,29 posto, na 270,3 kune.

Slijed povlaštena dionica Adrisa, kojom je zabilježeno 508.000 kuna prometa, uz pad cijene za 0,8 posto, na 270 kuna.

Promete iznad 100.000 kuna bilježe još i dionice Podravke, Atlantske plovidbe, Ine i Kraša, pri čemu im je cijena korigirana naniže.

Na svjetskim burzama danas su cijene dionica oslabile nakon vijesti da je kineska vlada podigla visinu obvezne pričuve za šest najvećih tamošnjih komercijalnih banaka s ciljem ograničavanja daljnjeg bujanja kreditne aktivnosti.

Za nove smjernice investitori očekuju objavu zabilješke s posljednjeg zasjedanja američke središnje banke, održanog u rujnu, koja bi im trebala pokazati sprema li Fed u studenome dodatno kvantitativno popuštanje monetarne politike.

Prateći gubitke na azijskim burzama, ključni europski burzovni indeksi – frankfurtski SAC, londonski Ftse i pariški CAC pali su između 0,5 i 1,3 posto, a i američki terminski indeksi ukazuju na negativan početak trgovanja na Wall Streetu.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙