FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: očekuje se nastavak rasta, ako ne bude neugodnih iznenađenja

Autor: neba
NEW YORK, 25. listopada 2010. (Hina) - Na Wall Streetu se ovoga tjedna očekuje nastavak niza dobrih poslovnih izvješća kompanija, što bi trebalo pozitivno utjecati na tržište, no svako neugodno iznenađenje moglo bi izazvati pad cijena dionica.

Prošloga je tjedna Dow Jones indeks ojačao 0,6 posto, na 11.132 boda, a za toliko je porastao i S&P 500, dosegnuvši 1.183 boda. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,4 posto, na 2.479 bodova.

To je već treći tjedan zaredom kako cijene dionica na najvećoj svjetskoj burzi rastu, zahvaljujući dobrim kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija i nadi da će američka središnja banka početkom studenoga dodatno olabaviti monetarnu politiku.

No, VIX indeks Čikaške burze opcija pokazuje da bi trgovanje moglo biti vrlo nestabilno. U petak je taj indeks, poznat i kao 'indeks straha', pao na 18,78 bodova, najnižu razinu od travnja.

Trgovci opcijama kažu da signali jasno pokazuju da bi tržište ovoga tjedna moglo biti ranjivije nego prije.

"VIX indeks bit će ovoga tjedna nestabilniji jer je na vrlo niskim razinama. Terminski VIX indeks pokazuje, pak, da su trgovci spremni za nestabilnost", kaže Steve Claussen, strateg u tvrtki OptionHouse.com.

Terminski VIX indeks za studeni kreće se oko 21, a za prosinac oko 24 boda. A s ulaskom u 2011. godinu taj indeks raste za 40 posto, na 26 bodova.

Taj je indeks u inverznom odnosu prema S&P-u, jer prati cijene opcija koje su ulagači spremni platiti za zaštitu dionica koje imaju u svom portfelju.

Početkom prošloga tjedna VIX indeks skočio je samo u jednom danu za 12 posto, jer su cijene dionica, nakon neočekivane odluke kineskih monetarnih vlasti o povećanju kamata, pale po najvećoj dnevnoj stopi od kolovoza.

U fokusu ulagača i ovoga će tjedna biti kvartalna poslovna izvješća kompanija. Mnogi analitičari procjenjuju da će rezultati i dalje pozitivno utjecati na tržište, tim više što je raspoloženje ulagača dobro jer se očekuje i daljnje popuštanje monetarne politike Feda.

U posljednjem tjednu listopada o tromjesečnim rezultatima izvijestit će čak 177 kompanija čije su dionice uvrštene u S&P 500 indeks, a od toga ih je sedam i u Dow Jones indeksu. Među njima su naftni divovi Exxon i Chevron, te softverski lider Microsoft.

U anketi Thomson Reutersa, analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju bile 28 posto veće nego u istom lanjskom razdoblju, dok su prije tjedan dana očekivali rast zarada za 24 posto.

"Očekuje se nastavak niz dobrih poslovnih izvješća i tu ne očekujemo nikakve loše vijesti. No, negativna iznenađenja s makroekonomske scene mogla bi potaknuti nesigurnost", kaže Peter Cardillo, ekonomist u tvrtki Avalon Partners.

A od makroekonomskih izvješća ovoga su tjedna najvažnija ona o prodaji postojećih kuća, narudžbama trajnih proizvoda i o bruto domaćem proizvodu SAD-a u trećem tromjesečju.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙