FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: očekuje se pad cijena dionica

Autor: scvi
NEW YORK, 12. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su u minusu, prateći tako gubitke na ostalim svjetskim burzama nakon što je Kina odlučila zaoštriti monetarnu politiku.

Terminski Dow Jones indeks u 14,00 sati bio je na gubitku 56 bodova, a tehnološki Nasdaq 16 bodova.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks oslabio je 6,9 bodova i bio je ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Kineska vlada danas je podigla visinu obvezne pričuve za 50 baznih bodova za šest najvećih tamošnjih komercijalnih banaka s ciljem ograničavanja daljnjeg bujanja kreditne aktivnosti. To će utjecati na hlađenje kineskih gospodarskih aktivnosti, što bi moglo dodatno ugroziti globalnu potražnju i smanjiti prodaju i profite mnogih kompanija u SAD-u i Europi.

Već četiri puta ove godine Kina je povukla slične poteze, što je uvijek dosad rezultiralo negativnom korekcijom cijena na svjetskim tržištima dionica.

Za nove smjernice investitori očekuju objavu zabilješke s posljednjeg zasjedanja američke središnje banke, održanog u rujnu, koja bi im trebala pokazati sprema li Fed u studenome dodatno kvantitativno popuštanje monetarne politike.

Proteklih dana, naime, cijene dionica snažno su rasle na krilima očekivanja da će Fed u studenome obnoviti svoj program kupnje trezorskih zapisa, koji je provodio tijekom recesije. Taj potez Fed bi mogao povući najranije 3. studenoga na svom redovitom zasjedanju.

U nešto većem fokusu investitora mogle bi se naći tehnološke dionice jer nakon zatvaranja Wall Streeta Intel i CSX korporacija objavljuju svoje poslovne rezultate za treće tromjesečje.

Prateći gubitke na azijskim burzama, i na europskim burzama danas su pale cijene dionica. Trenutno je londonski Ftse indeks u minusu 0,8 posto, na 5.629 bodova, frankfurtski DAX 0,52 posto, na 6.276 bodova, a pariški CAC 1,2 posto na 3.722 boda.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙