FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: indeksi nepromijenjeni, obujam trgovanja mršav

Autor: neba
NEW YORK, 12. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su u ponedjeljak vodeći indeksi ostali gotovo nepromijenjeni, jer su ulagači oprezni uoči objave niza makroekonomskih podataka i kvartalnih poslovnih izvješća kompanija.

Dow Jones indeks ojačao je 3 boda, ili 0,03 posto, na 11.010 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,01 posto, na 1.165 bodova, a Nasdaq indeks 0,02 posto, na 2.402 boda.

Očekivanja da će američka središnja banka Fed ubrizgati dodatnu likvidnost na financijska tržišta već su uračunata u cijene dionica, pa se, kažu analitičari, pozornost ulagača usmjerava na kvartalne poslovne rezultate kompanija.

"Obujam trgovanja bit će mršav dok ne dobijemo brojke, no ako kompanije pozitivno iznenade, kao prošloga tjedna Alcoa, to bi moglo potaknuti daljnji rast cijena dionica", kaže King Lip, direktor u tvrtki Baker Avenue Asset Management.

Prošloga su petka neočekivano slabi podaci s američkog tržišta rada učvrstilo uvjerenje ulagača da će Fed uvesti dodatne mjere kvantitativnog popuštanja monetarne politike kako bi potaknuo rast gospodarstva.

"Fedove poticajne mjere već su ugrađene u cijene dionica i mislim da ulagači sada čekaju poslovna izvješća kompanija kako bi dobili bolji uvid u gospodarsku situaciju", kaže Giri Cherukuri, direktor u tvrtki OakBrook Investments.

Boljim nego što se očekivalo izvješćem Alcoe, najvećeg američkog proizvođača aluminija, prošloga je tjedna počela sezona objave poslovnih rezultata kompanija za treće tromjesečje.

Ovoga će tjedna poslovna izvješća objaviti tri od 30 kompanija čije su dionice uvrštene u Dow Jones indeks - Intel, JPMorgan Chase i General Electric.

U drugom dijelu tjedna bit će objavljena i izvješća o inflaciji, prometu u trgovini na malo te raspoloženju potrošača u SAD-u, koja bi također mogla značajno utjecati na tržište.

Jučerašnji obujam trgovanja bio je najmršaviji u ovoj godini. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je zamijenilo samo 5,5 milijardi dionica, dok je lani dnevni prosjek iznosio 9,65 milijardi.

Pritom je odnos između dionica koje su dobile i onih koje su izgubile na vrijednosti iznosio 6 naprema 5.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,26 posto, na 5.672 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,28 posto, na 6.309 bodova, a pariški CAC 0,14 posto, na 3.768 bodova.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙