FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: brad
ZAGREB, 24. listopada 2010. (Hina) - Donosimo pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati

LJUBLJANA

Susret slovenskog premijera Boruta Pahora s predsjednicom hrvatske vlade Jadrankom Kosor u subotu u Lovranu protekao je "bez posebno važnih zaključaka", objavili su slovenski elektronički mediji. U Sloveniji se uoči susreta najavljivalo da će Kosor i Pahor u Lovranu možda nešto konkretnije reći o pitanju Ljubljanske banke i njenih štediša i ponovnom početku rada te banke u Hrvatskoj ili dogovoriti razmjenu diplomatskih nota o arbitražnom sporazumu. Ipak slovenski mediji potvrđuju da je i novi susret premijera dviju susjednih država potvrdio dobre odnose te da se posebno razgovaralo o jačanju gospodarske suradnje. Slovenska tiskovna agencija pritom posebno ističe da su premijerka Kosor i slovenski premijer Pahor govorili o mogućnostima zajedničkog nastupa hrvatskih i slovenskih tvrtki na trećim tržištima, te da Pahor ocjenjuje kako će zajednički nastup na Expo 2012. biti "simbolička gesta jačanja prijateljstva dvaju naroda".

VATIKAN

Posebna biskupska sinoda za Bliski istok, koju je Papa sazvao u Vatikanu, zatražila je u subotu da se završi izraelska okupacija arapskih područja i upozorila da se židovska država u obrani politike kolonizacije ne može pozivati na Bibliju. "Građani bliskoistočnih zemalja pozivaju međunarodnu zajednicu, osobito UN, da se iskreno zauzme za uspostavu pravednog i konačnog mira u regiji" koji nije moguć ako se "ne završi (izraelska) okupacija arapskih teritorija", istaknuli su biskupi, glavnina kojih dolazi s Bliskog istoka, nakon dvotjedne sinode u Vatikanu. Izrael se ne može pozivati na pojam "Obećane zemlje" koji se spominje u Bibliji kako bi "opravdao povratak Židova u Izrael i protjerivanje Palestinaca", rekao je grkokatolički melkitski nadbiskup Newtona (SAD), msgr. Cyrille Salim Bustros, predsjednik povjerenstva za poruku sinode, na tiskovnoj konferenciji u Vatikanu. Nakon završetka okupacije "palestinski narod moći će imati neovisnu i suverenu domovinu u kojoj će živjeti u dostojanstvu i sigurnosti", rekli su u poruci na arapskom jeziku u kojoj dodaju da će Izrael pak "moći uživati u miru i sigurnosti unutar međunarodno priznatih granica".

PORT-AU-PRINCE - Pet slučajeva kolere registrirano je u glavnom gradu Haitija, Porte-au-Princeu, objavili su u subotu UN-ovi i haićanski dužnosnici, što je izazvalo novu zabrinutost vezanu uz širenje bolesti od koje je na Haitiju već umrlo preko dvjesto ljudi, a blizu 2.400 je zaraženo. "Potvrdili smo pet slučajeva kolere u Port-au-Princeu...Oni su vrlo brzo dijagnosticirani i izolirani", kazala je glasnogovornica UN-a Imogen Wall prenoseći informacije zdravstvenih vlasti Haitija. Riječ je o prvim slučajevima registriranim u glavnom gradu otkako je došlo do izbijanja bolesti. Wall je istaknula da se petero zaraženih zarazilo u području Artibonite, sjeverno od prijestolnice, u kojem je zaraza i izbila, te da su nakon toga doputovali u glavni grad gdje su se razboljeli. "Nije riječ o novoj lokaciji infekcije", kazala je glasnogovornica UN-a dodajući da je pojačan nadzor u glavnom haićanskom gradu, gdje u kampovima živi oko 1,3 milijuna preživjelih nakon katastrofalnog potresa koji je pogodio tu zemlju 12. siječnja. Upravo zbog pretrpanosti kampova i nehigijenskih uvjeta ozbiljno se strahuje od mogućih katastrofalnih posljedica stigne li epidemija do Port-au-Princea.

WASHINGTON - Američki Pentagon u subotu je osudio objavu gotovo 400.000 povjerljivih vojnih dokumenata iz rata u Iraku na internet stranici WikiLeaks, te obavijestio stotine Iračana čija bi sigurnost mogla biti ugrožena, jer im se imena spominju u tim dokumentima. U osudi objave 391.832 Wikileaksova izvješća, ministarstvo obrane je istaklo da se time američke postrojbe dovode u povećanu opasnost. "To su sve povjerljive informacije koje nisu sačinjene da bude izložene javnosti", izjavio je glasnogovornik Pentagona Geoff Morrell. Američka je vojska, po njegovim riječima, obavijestila Iračane imenovane u objavljenim tajnim dokumentima.

PRAG - Oporbena češka Socijaldemokratska stranka osvojila je u subotu većinu na izborima za gornji dom parlamenta, Senat, i najavila da će tu činjenicu iskoristiti kako bi se suprotstavila vladinim mjerama štednje. Glasovanje za gornji dom, jednako kao i lokalni izbori prošlog vikenda, prvi su test za vladajuću tročlanu koaliciju desnoga centra i njezine planove štednje, kojima se suprotstavljaju zaposleni u javnom sektoru. "Ovi su izbori jasan signal da se velik dio javnosti ne slaže s planiranim reformama", izjavila je na tiskovnoj konferenciji čelnica socijaldemokrata Bohuslava Sobotka. Socijaldemokrati su osvojili ukupno 41 od 81 mjesta u Senatu. Na parlamentarnim izborima u svibnju Česi su birali zastupnike u donji dom parlamenta povjerivši većinu glasova desnici, a u srpnju je formirana vlada na čelu s premijerom Petrom Nečasom koji je, komentirajući činjenicu da su socijaldemokrati dobili većinu u Senatu, rekao kako je spreman pregovarati s njima o reformama, no priznao je da će zakonodavni proces sada biti sporiji i suočen s odgodama.

MANAMA

Stanovnici Bahreina u subotu su u velikom broju izašli na birališta kako bi izabrali novi saziv zastupničkog doma parlamenta, ustanove s ograničenim ovlastima o toj malenoj kraljevini u Perzijskom zaljevu, gdje sunitska dinastija vlada šijitskom većinom. Na birališta je izašlo najmanje 67 posto birača, rekao je predsjednik izbornog povjerenstva, šeik Haled Ben Ali Al-Halifa, ministar pravosuđa, odmah nakon njihova zatvaranja. Sastav budućeg doma znat će se u nedjelju, nakon objave konačnih rezultata ovih, trećih po redu izbora nakon ponovne uspostave parlamentarnog sustava 2002., nakon 27-godišnjeg prekida. Na prošlim izborima 2006., Udruga islamske nacionalne sloge (AENI ili Al-Wefaq), glavna struja šijitske oporbe, osvojila je 17 od 40 mjesta. Više od 318.000 upisanih birača pozvano je da bira 35 od 40 zastupnika u tom domu. Na izborima se natječe ukupno 127 kandidata, među kojima osam žena, uz 292 promatrača iz domaćih nevladinih organizacija, ali bez međunarodnih promatrača.

(Hina) xbr ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙