FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: nles
ZAGREB, 23. listopada 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Završetak temeljite obnove Moslavačke magistrale od Popovače do Kutine, u duljini od 17 kilometara, čija je vrijednost 45 milijuna kuna, danas je svečano obilježena u Popovači, Voloderu, Repušnici i Kutini, mjestima povezanima tom prometnicom u Sisačko-moslavačkoj županiji koja je i finacirala građevinske radove, priopćeno je danas iz te županije. Riječ je o jednoj od najopterećenijih prometnica u Hrvatskoj, županijskoj cesti na relaciji Popovača – Kutina, s dva kružna toka čija je obnova počela krajem travnja 2009., a završena početkom jeseni ove godine. Vrijednost obnove cijele dionice Moslavačke magistrale je 75 milijuna kuna, a kapitalnih ulaganja u obnovu ceste nastavit će se na jesen 2011., najavila je sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel. "Prometnicu, koja je alternativni pravac dijelu autoceste Zagreb – Lipovac, nastavljamo obnavljati u jesen 2011. godine", kazala je županica Lovrić Merzel i naglasila da se tom obnovom stvaraju preduvjeti za brži gospodarski razvoj Moslavine i Zapadne Slavonije te cijele Sisačko- moslavačke županije.

ZAGREB - Zagrebački taksisti štrajk stavljaju u stanje mirovanja do ponedjeljka, za kada je zakazan sastanak s predstavnicima stranaka u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, što znači da će do tada građane prevoziti redovito i po još uvijek aktualnim cijenama, izvijestilo je Udruženje Radio taksi Zagreb nakon sastanka svog upravnog odbora. Iz udruženja navode kako će se na sastanku u Gradskoj skupštini razgovarati o novom prijedlogu Odluke o taksi prijevozu u Zagrebu, po kojem bi se, kako je izvijestio jedan od predstavnika taksista Vinko Kovačić, na inicijativu udruženja nazvanu "taxi plus" usluge vožnje mogle smanjiti između 50 i 65 posto. Taksisti se u priopćenju ispričavaju svim građanima koji su zbog štrajka otežano obavljali svoje svakodnevne obveze i izražavaju nadu da neće biti potrebe za ponovnim reaktiviranjem štrajka.

UMAG - Čelnici Hrvatske narodne stranke - liberalnih demokrata (HNS) na čelu s Radimirom Čačićem i Vesnom Pusić na današnjoj su konferenciji za novinare u Umagu istaknuli kako je nužno u najkraćem roku dovršiti proces borbe protiv korupcije. To je zadaća svake vlade s time da će buduća, kako su rekli, "to učiniti još radikalnije". "Sadašnja Vlada otvorila je proces borbe protiv korupcije. Ona šalje svoje ljude u zatvor, i to selektivno", ustvrdio je predsjednik HNS-a Radimir Čačić. Po njegovim riječima, buduća vlast to neće raditi selektivno, nego će uložiti dodatni napor da se taj proces završi. Predsjednica Kluba zastupnika HNS-a i HSU-a Vesna Pusić je komentiravši jučerašnji Sanaderov nastup u Saboru i izjavu da ga je na povratak u politiku "natjerao nevjerojatan nedemokratski razvoj događaja" istaknula kako onaj koji je napustio "mjesto kapetana broda u trenutku kada je brod bio pred potonućem ili u opasnosti da potone, nema pravo na politički povratak i nema legitimitet".

SLAVONSKI BROD - Izaslanici Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević na Prvom općem saboru u Slavonskom Brodu za predsjednicu su izabrali Ružu Tomašić, nekad istaknutu članicu HSP-a. "Ljudima je dosta svega, voda je došla do grla i nužne su promjene," kazala je Ruža Tomašić, koja ne zagovara prijevremene izbore, ali smatra kako bi se zbog teškog stanja u zemlji trebali održati prije 11. mjeseca iduće godine. "Naša stranka je nositelj pravaške opcije koja će nastupiti na izborima i naravno da očekujemo dobar rezultat", rekla je Tomašić pozivajući pravaše da ne dopuste nikome da ih razjedini.Tomašić se osvrnula i na povratak Ive Sanadera u politiku zbog, kako je jučer objasnio, nevjerojatnog nedemokratskog razvoja događaja. "To je isto kao da vuka stavite da čuva ovce. Pa on je Hrvatsku doveo u ovakvo stanje", kazala je Ruža Tomašić.

KARLOVAC - S najmanje tri hitca iz pištolja danas su oko 13 sati dvojica muškaraca zadobila po život opasne ozljede tijekom sukoba dvije grupe ljudi na izložbi konja u Otoku Oštarijskom, priopćila je karlovačka Policijska uprava na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji u Karlovcu. Šef ogulinske kirugije Igor Tripalo kazao je Hini da je 23-godišnji mladić s ozljedama glave prebačen na Odjel neurokirurgije u zagrebačku bolnicu Sestara milosrdnica, a 21-godišnjak s prostrjelom kroz trbuh i prsni koš, od najmanje dva metka, operiran je u Ogulinu i za sada je njegovo stanje stabilno. Načelnik Odjela kriminalističke policije Dražen Butorajac kazao je novinarima da je policija reagirala brzo i profesionalno te da su unatoč bijegu s mjesta događaja nakon potjere u Karlovcu uhićena petorica naoružanih muškaraca već oko 13,30 sati, među kojima je najvjerojatnije i počinitelj nanošenja teških tjelesnih ozljeda ili pokušaja ubojstva.

ZAGREB - Predstavnici 20-ak udruga zagrebačke nezavisne kulturne scene među kojima su Savez udruga "Operacija Grad", Eurokaz, Blok, Multimedijalni institut, Mala performerska scena, Kulturtreger - Klub Booksa i drugi danas su u otvorenom pismu zastupnicima zagrebačke Gradske skupštine upozorili kako bi smanjenje novčanog iznosa za nezavisnu kulturnu produkciju "dovelo u pitanje ne samo razvoj, već i puki opstanak nezavisne kulturne produkcije u Zagrebu". Prijedlog izmjena i dopuna gradskog proračuna bit će na dnevnom redu zagrebačke Gradske skupštine u utorak, 26. listopada, a rebalansom se predviđa smanjenje za Programe javnih potreba u kulturi s 537 milijuna kuna na 516 milijuna. U okviru tog iznosa, za Programe nezavisne produkcije (udruge, društva i ostale institucije) predviđeno je smanjenje iznosa sa 64,6 milijuna kuna na 58,4 milijuna. "Upozoravamo da prema ugovorima Grad ima pravo umanjiti određena sredstva, ali isključivo aneksom ugovora i to prije početka realizacije programa", navodi se u pismu "Operacije grad" i drugih.

ZAGREB - Skupnu izložba 16 štajerskih umjetnika "ex-proximo - aus der Nachbarschaft/Naehe (iz susjedstva/blizine)" otvorila je danas u zagrebačkoj Galeriji Ulrich – Likum predstavnica zagrebačkoga Gradskog ureda za kulturu Laura Topolovšek istaknuvši dobru suradnju austrijskih i hrvatskih umjetnika. Zahvaljujući i toj suradnji, rekla je je Laura Topolovšek, Zagreb je doista pravo likovno središte pa će, najavila je, Gradski ured za kulturu i ubuduće pomagati takve projekte suradnje. Svoja su djela predstavili umjetnici - Adolf Bachler, Rikki Kainz-Goetz, Christine Kertz, Christian F. Koenig, Renate Krammer, Beate Landen, Herbert Langmueller, Edith Lechner, Ingeborg Plepelits, Peter Purgar, Barbara Raič, Michael Raimann, Susanne Fruhwirth-Nievoll, Eftichia Schlamadinger, Krista Titz-Tornquist i Michaela Unterlechner. Izložbu su organizirale umjetnice Christine Kertz i Barbara Raič, a njezino su održavanje potpomogli Odjel za kulturu pokrajine Štajerske i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba.

ČAKOVEC - Čakovec je ovog vikenda po peti puta zaredom domaćin susreta hrvatskih folklornih ansambala, a ovogodišnji, 17. susret, koji organiziraju Hrvatski sabor kulture, Zajednica kulturno-umjeničkih udruga Međimurske županije i KUD Kaštel iz Pribislavca bit će najmasovniji do sada, rekao je prilikom današnjeg otvaranja Dejan Buvač, predsjednik Hrvatskog sabora kulture. U dva dana predstavit će se 13 folklornih ansambala iz isto toliko hrvatskih županija. Susret folklornih ansambala vrhunac je višemjesečnog rada i održanih županijskih smotri diljem Hrvatske kao i jedinstvena prilika da se jednom godišnje na jednom mjestu vidi ono najbolje što se događalo na folklornom planu na razini države. Svako društvo izvest će dvije koregrafije od kojih je jedna iz njihovog kraja, a jedna iz nekog drugog dijela Hrvatske.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙