FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4.30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 13. listopada 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4.30 sati:

ZAGREB -Predsjednik saborskog kluba HDZ-a i potpredsjednik stranke Andrija Hebrang rekao je sinoć za Dnevnik 3 HTV-a da je bivši premijer Ivo Sanader, koji je jučer svjedočio pred saborskim povjerenstvom za privatizaciju Ine, upao u jamu koju je počeo kopati jer je tvrdio da smo imali sve relevantne informacije, što je, kaže Hebrang, apsolutna neistina. "Ni jedan član predsjedništva (HDZ-a), a ja sam potpredsjednik stranke, nije imao ugovor o kojem se raspravljalo", rekao je Hebrang. Ustvrdio je da nisu imali sve relevantne činjenice jer kad raspravljate o ugovoru taj ugovor treba biti pred vama. "Druga jama koju si je (Sanader) iskopao je iskaz da su članovi vlade imali sve dokumente", kazao je Hebrang, ustvrdivši da ih nisu imali. Objasnio je pritom da su ministri dobili anekse ugovora, koji reguliraju vrlo važne odrednice, tek na dan održavanja sjednice, 29. siječnja 2009. Ministri stoga nisu imali vremena proučiti (dokumente), mogli su ih samo letimično i brzo pročitati, zaključio je Hebrang. Hebrang je ustvrdio i da nije istinita tvrdnja bivšeg premijera po kojoj je on otišao iz politike jer nije bio spreman trgovati teritorijem za članstvo u EU.

ZAGREB - Hrvatska je Vlada sinoć na internet stranicama Ministarstva gospodarstva objavila Glavni ugovor o plinskom poslovanju, sklopljen 30. siječnja 2009. između Republike Hrvatske i mađarskog MOL-a, i Prvi dodatak Glavnom ugovoru o plinskom poslovanju, sklopljen 16. prosinca 2009. Tekstovi tih ugovora objavljeni su nedugo nakon što je Vlada skinula oznaku tajnosti s ta dva dokumenta s tim da oznaka povjerljivo, kako se navodi, nije skinuta s formule za izračun uvozne cijene plina. Objavljeni tekst Glavnog ugovora o plinskom poslovanju je na engleskom jeziku i ima 30-ak stranice, dok je Prvi dodatak Glavnom ugovoru na hrvatskom jeziku i ima šest stranica, a taj je dodatak Vlada objavila prije gotovo godinu dana, odnosno 16. prosinca prošle godine. Glavni ugovor o plinskom poslovanju, potpisan krajem siječnja 2009., uz ostalo detaljnije razrađuje prodaju državi skladišta plina u Okolima, kao i odvajanje u zasebnu tvrtku i kasnije prodaju Vladi tvrtke za trgovanje plinom.

ZAGREB - Đurđa Adlešič, koja je jučer u skladu s dogovorom s premijerkom razriješena dužnosti potpredsjednice Vlade, najavila je u Dnevniku 3 HTV-a da će se vratiti u zastupničke klupe i da će preuzeti vođenje neovisnog kluba zastupnika te da će podupirati vladu u skladu sa svojim svjetonazorom. "Nisam potpisala nikakav poseban sporazum ali budite sigurni da se neću već sutra ponašati kao da danas nisam radila u vladi, poštivat ću prije svega program koji sam potpisala, projekte koje dam podupirala, naročito reforme koje sam podupirala", kazala je Adlešič. Upitana je li kao članica vlade u skladu sa svjedočenjem bivšeg premijera Ive Sanadera brifirana o privatizaciji Ine i je li digla ruku za taj prijedlog, Adlešič je rekla da je danas radila zadnji dan u vladi i da nije gledala čitavo svjedočenje. Dodala je da može reći da se ne radi o njezinom resoru ali da će proučiti njegove izjave i da će onda moći dati precizniji odgovor.

HVAR - Brodovi "Fortaleza" i "Isis", u vlasništvu Udruge »Aurora« - Ocean Exploration and Education Trust iz SAD-a, istražuju baštinu na velikim dubinama u hvarskim vodama. Taj međunarodni projekt, koji će potrajati dva tjedna, osim spomenute udruge, provode i Sveučilište u Zadru, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, u suradnji s Muzejom hvarske baštine, Muzejom Staroga Grada, Nautičkim centrom i Ispostavom Lučke kapetanije u Hvaru te Institutom za istraživanje i razvoj obrambenih sustava Ministarstva obrane RH. Riječ je o projektu istraživanja baštine na velikim dubinama, Morsko se dno pregledava side-scan sonarom i robotskim kamerama, uz istodobnu edukaciju hrvatskih stručnjaka.

ZAGREB - Na tribini „Razotkrivanje“ u zagrebačkom kinu Europi sinoć je književnik Mirko Kovač predstavio knjigu svojih političkih kolumna „Cvjetanje mase“. Podsjetivši na Kovačevu tvrdnju kako je devedesetih godina u Hrvatskoj mjesec „maj“ preimenovan u svibanj, voditelj tribine Srećko Horvat upitao je autora kako iz perspektive čovjeka koji je 1998. komentirao zahtjeve za ostavkom tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana gleda na stanje današnje vlasti u Hrvatskoj. „Bilo mi je uzbudljivije pisati onda kad je diktator bio živ“, izjavio je Kovač, dodavši kako se danas distancirao od politike. Smatra kako je tjednik Feral Tribune, u kojem je objavljivao svoje kolumne, „ukinut sada premda je opstojao u ona teška vremena“.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙