FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: sbak
ZAGREB, 23. listopada 2010. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 21 sat.

SPLIT - Potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks izjavio je u subotu da je referendum o ulasku Hrvatske u EU središnje pitanje priključenja Europskoj uniji, te da će se taj referendum održati nakon potpisivanja pristupnog ugovora ali prije parlamentarnih izbora planiranih za kraj 2011. "Sabor će uskoro promijeniti odredbu iz Deklaracije o temeljnim načelima pristupanja Europskoj uniji po kojoj bi se referendum trebao održati prije potpisivanja pristupnog ugovora, te će biti navedeno da se referendum treba održati poslije potpisivanja pristupnog ugovora s EU-om", rekao je Šeks sudionicima Međunarodne konferencije Paneuropske unije (PEU) koja se pod nazivom "Europska ideja socijalne pravednosti – Hrvatska i Europska unija“ održava u Splitu. Po Šeksovom tumačenju "u svim bitnim dijelovima" hrvatske politike sazrela je svijest da se promijeni ova odredba o referendumu za ulazaka u EU iz saborske Deklaracije, koja je donesena u siječnju 2005.

MOSTAR - Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić i vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj biskup Juraj Jezerinac pozvali su u subotu Hrvate katolike u BiH na okupljanje i zajedništvo tijekom hodočašća pripadnika oružanih snaga i redarstva BiH srednjovjekovnom kraljevskome gradu Bobovcu na tradicionalnoj molitvi za domovinu. Kardinal Puljić pozvao je i međunarodnu zajednicu da prihvate Hrvate u BiH poručujući da ne mogu očekivati da će mijenjati svoj vjerski i nacionalni identitet. Molitvi za domovinu kojoj tradicionalno hodočasti tisuće pripadnika Oružanih snaga BiH i pripadnika policije i vjernika na ostacima drevne kraljevske utvrde i grada Bobovca kod Vareša nazočilo je i više pripadnika iz hrvatske ratne škole "Ban Josip Jelačić", ali i međunarodnih mirovnih snaga iz Austrije, Njemačke, Mađarske.

PARIZ - Diljem Francuske u subotu se nastavljaju prosvjedi protiv plana mirovinske reforme predsjednika Nicolasa Sarkozyja koji je prošli petak odobrio Senat. Rafinerije nafte i dalje su zatvorene, a državna je željeznica morala smanjiti obujam poslova jer radnici nisu došli na posao. Francuska je vlada pokušala na silu obnoviti dotok goriva u zemlju do početka školskih praznika jer će tada stotine tisuća obitelji autima krenuti na put. Vlada je kao državni interes rekvirirala rafineriju u Grandpuits kraj Pariza i dva dana zaredom natjerala desetke radnika u štrajku da se vrate na posao. Da bi mirovinska reforma postala zakon, mora je odobriti parlamentarni odbor i ponovno o njoj glasovati parlament na zajedničkoj sjednici. Senatski ured za tisak objavio je da će u ponedjeljak početi sastanak odbora. To znači da bi mjera mogla izglasana do srijede.

WASHINGTON - Američki Pentagon u subotu je osudio objavu gotovo 400.000 povjerljivih vojnih dokumenata iz rata u Iraku na internet stranici WikiLeaks, te obavijestio stotine Iračana čija bi sigurnost mogla biti ugrožena, jer im se imena spominju u tim dokumentima. U osudi objave 391.832 Wikileaksova izvješća, ministarstvo obrane je istaklo da se time američke postrojbe dovode u povećanu opasnost. "To su sve povjerljive informacije koje nisu sačinjene da bude izložene javnosti", izjavio je glasnogovornik Pentagona Geoff Morrell. Američka je vojska, po njegovim riječima, obavijestila Iračane imenovane u objavljenim tajnim dokumentima.

LONDON - Ukupan broj poginulih u ratu u Iraku premašio je 150.000 od kojih su 80 posto civili, objavila je u subotu organizacija Iraq Body Count. "Sada možemo reći da je sveukupno ubijeno više od 150.000 ljudi", rekao je čelnik organizacije John Sloboda na konferenciji za tisak o povjerljivim vojnim izvješćima iz rata u Iraku koje je objavila internetska stranica WikiLeaks. On je rekao da je po američkim izvješćima iz rata u Iraku 15.000 civila poginulo u svakodnevnim "malim incidentima". On je naveo da se među te incidente ubrajaju i "ciljana pogubljenja, pucnjava iz jurećeg automobila i napadi na nadzornim točkama". Dosadašnji podaci njegove organizacije ukazivali su da je poginulo oko 107.000 civila kojima sada treba dodati još navedenih 15.000, rekao je.

MONTREUX - Predsjednici frankofonskih država i vlada, okupljeni u subotu na susretu na vrhu u Montreuxu, u Švicarskoj, zauzeli su se za veću zastupljenost Afrike u međunarodnim tijelima, napose u UN-ovu Vijeću sigurnosti. "Je li normalno da u Vijeću sigurnosti nema nijednog stalnog člana iz Afrike? To je milijarda stanovnika! To je sramota!", rekao je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy na početku summita. Među 38 predsjednika država i vlada nazočnih na 13. summitu Međunarodne organizacije frankofonije (OIF) velik je broj Afrikanaca. Glavni tajnik Frankofonije Abdou Diouf istaknuo je potrebu "demokratizacije međunarodnih odnosa i ujednačen multilateralizam koji se više neće miriti s nedovoljnom zastupljenošću Afrike u tijelima u kojima se donose odluke što je se pak izravno tiču". Afrika iz koje dolazi 27 posto država članica UN-a, ima tek tri nestalna mjesta u Vijeću sigurnosti. Od 2005. afričke zemlje traže dva stalna mjesta s pravom veta. Francuska se pak zauzima za postupno proširenje, počevši s dodjelom jednog stalnog mjesta.

RAMALA - Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) će razmotriti odustajanje od sporazuma potpisanog s Izraelom ako izraelska vlada nastavi sa svojom sadašnjom politikom, rekao je dužnosnik PLO-a u razgovru za arapski list al-Hayat. "Postoje sporazumi između PLO-a i Izraela. Ne može jedna strana nastaviti poštovati te sporazume zauvijek dok ih druga strana krši", rekao je tajnik izvršnog odbora PLO-a Yasser Abed Rabbo. "Moglo bi doći vrijeme, ako Izraelci nastave s istom politikom, da se ponovno razmotre ti sporazumi", dodao je.U razgovoru za arapski list iz Londona Abed Rabbo je govorio o izraelskoj politici naseljavanja i rekao da bi "svako zamrzavanje trebalo biti potpuno i sveobuhvatno i vremenski neograničeno".

RIM - Papa Benedikt XVI. zauzeo se u subotu za pronalaženje "pravednog rješenja" za problem smeća u Napulju i u njegovu prigradskom naselju, zbog čega već više od tjedan dana traju sukobi policije i prosvjednika. "Sveti Otac očinskom brigom prati sve zabrinjavajuće informacije koje dolaze iz Terzigna", napuljskog predgrađa u kojemu traju prosvjedi, "izrazivši želju da se pronađe pravedno i svima prihvatljivo rješenje, uz sudjelovanje i uz dobru volju svih", ističe se u poruci državnog tajništva Svete Stolice tamošnjem biskupu, msgr. Beniaminu Depalmi, a prenosi agencija Ansa. Već više od tjedan dana traju sukobi redarstvenih snaga i prosvjednika koji ne žele da se u Terzignu, dvadesetak kilometara jugoistočno od Napulja, otvori još jedno odlagalište smeća nakon zatvaranja deponija zbog nedostatka kapaciteta.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙