FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 22. listopada 2010. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 12,30 sati.

LJUBLJANA - Predsjednik Ivo Josipović izjavio je u razgovoru za slovenski portal "Siol" da podržava dogovor premijerke Jadranke Kosor i slovenskog premijera Boruta Pahora o Ljubljanskoj banci ako će on dovesti do rješenja pitanja hrvatskih štediša Ljubljanske banke Zagreb. "Čekam na podrobnija pojašnjenja vlade o tom dogovoru za koji sam doznao posredno. Hrvatski državljani imaju pravo doći do svoje imovine, odnosno novca", rekao je predsjednik Josipović u dužem razgovoru za portal slovenskog državnog Telekoma, objavljen u petak.Dodao je da je nema podatke o detaljima dogovora dvoje premijera o rješavanju pitanja Ljubljanske banke i njenih štediša u Hrvatskoj, ali da dogovor podržava ako je njegov cilj rješenje dugo godina neriješenog pitanja Ljubljanske banke Zagreb, odnosno zamrznutih deviznih depozita u toj banci.

ZAGREB - Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor boravit će u ponedjeljak u radnom posjetu Bruxellesu, te će tom prigodom održati niz sastanaka s visokim dužnosnicima Kraljevine Belgije i Europske unije, priopćeno je u petak iz hrvatske vlade. Tijekom boravka u Bruxellesu premijerka Kosor će na radnom ručku razgovarati s potpredsjednicom Europske komisije i povjerenicom za pravosuđe, temeljna prava i državljanstvo Viviane Reding, a tijekom poslijepodneva razgovarat će s predsjednikom belgijske vlade u ostavci Yvesom Letermeom. Boravak u glavnom gradu Belgije, predsjednica hrvatske vlade završit će radnim sastankom s predsjednikom Europske komisije Joséom Manuelom Barrosom.

SARAJEVO - Hrvatska je država iz koje se u Bosnu i Hercegovinu tijekom prvih devet mjeseci 2010. godine uvozilo najviše roba a istodobno je bila druga na popisu zemalja u koje se iz BiH najviše izvozilo, podaci su koje je u petak objavila Agencija za statistiku BiH. Prema podacima ove agencije, BiH je od siječnja do kraja rujna uvezla roba u vrijednosti nešto većoj od pet milijardi i 50 milijuna eura. Vrijednost robe uvezene iz Hrvatske iznosila je nešto više od 760 milijuna eura, što je petnaest posto ukupnog bosanskohercegovačkog uvoza u ovom razdoblju.

PARIZ - Više od dvije trećine Francuza i dalje podržava prosvjede protiv reforme mirovina, usprkos krizi s gorivom i nasilju na prosvjedima srednjoškolaca, prema ispitivanju BVA koje je u petak emitirala TV postaja Canal Plus. Približno 69 posto ispitanika odobrava štrajkove i prosvjede protiv prijedloga zakona, dok ih je 29 posto protiv a 2 posto bez mišljenja. Podrška prosvjedu gotovo je jednoglasna među pristašama ljevice (92 posto) ali je pruža i trećina (32 posto) desnice. Sindikati održavaju pritisak i prosvjedi na ulicama dosegli su visoke pa čak i rekordne razine protiv te reforme koja predviđa pomicanje minimalne dobi za odlazak u mirovinu sa 60 na 62 godine. Organizatori prosvjeda su danas na dva nova dana nacionalne akcije - u četvrtak 28. listopada i subotu 6. studenoga.

AMSTERDAM - Nizozemski mali putnički brod prevrnuo se nakon sudara s njemačkim teretnim brodom u petak rano ujutro u jednom kanalu južno od Amsterdama, priopćila je policija, a prenose svjetske novinske agencije. Nekoliko putnika i kapetan putničkog broda pali su u vodu i zasad nisu pronađeni unatoč naporima policije i ronioca. Ne zna se koliko je ljudi u vrijeme nesreće bilo na plovilu koje obično prevozi bicikliste s jednog na drugi kraj kanala. Vatrogasci i ronioci uz pomoć helikoptera s infracrvenim senzorima pretražuju kanal. Nesreća se dogodila oko 7 ujutro nedaleko od grada Nieuwer ter Aar, oko 30 km kilometara južno od Amsterdama u prometnom kanalu Amsterdam-Rajna.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙