FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: znanstveni skup u sklopu Tjedna talijanskoga jezika

Autor: ipet
ZAGREB, 21. listopada 2010. (Hina) - Dvodnevni skup pod nazivom "Između pripadanja, prihvaćanja i različitosti: novi scenarij za talijanski jezik i književnost" na kojemu su glavne teme talijanska književnost u Švicarskoj, nova književnost pisaca migranata i talijanska književnost talijanske manjine u Hrvatskoj, počeo je danas na Filozofskome fakultetu zagrebačkoga Sveučilišta.

Skup se održava u sklopu ovogodišnjega, 10. tjedna talijanskoga jezika, koji se u svijetu obilježava od 18. do 24. listopada, a tema mu je "Jezik kao prijatelj: talijanski, mi i drugi" i središnji je događaj ovogodišnjega Tjedna u Zagrebu.

Organizator skupa je Talijanski institut za kulturu iz Zagreba (Instituto Italiano di Cultura di Zagabria) u suradnji s Odsjekom za talijanistiku Filozofskoga fakulteta i uz potporu Švicarskoga veleposlanstva u Hrvatskoj.

Presjek i uvid u književnost pisanu na talijanskom jeziku diljem svijeta dala je gošća iz Italije profesorica Nora Moll, direktor književnih biblioteka izdavačke kuće "Casagrande" iz Bellinzone Matteo Terzaghi o talijanskoj književnosti u Švicarskoj, a književnik, novinar i publicist Giacomo Scotti o talijanskoj književnosti talijanske manjine u Hrvatskoj u Istri i Kvarneru.

Tako je Scotti rekao da je točka "obrata" za talijansku književnost u Istri i Kvarneru nastupila nakon Drugoga svjetskoga rata kada je ta književnost postala književnost talijanske manjine u tadašnjoj Jugoslaviji.

Istaknuo je da to nije značilo i prekid pisanja na talijanskome jeziku, ali je svakako donijelo promjene koje su tražile upornost i koje su, kako je rekao, pokazale izdržljivost te literature i njezinih autora.

U Hrvatskoj se jubilarni Tjedan talijanskoga jezika obilježava i u Puli, Splitu te Zadru.

Tjedan talijanskoga jezika pokrenulo je talijansko Ministarstvo vanjskih poslova u suradnji s raznim institucijama i ustanovama, a održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Talijanske Republike Giorgia Napolitana.

Kako u priopćenju ističe talijansko Ministarstvo vanjskih poslova izborom ovogodišnje teme želi se "ostvariti idealna poveznica sa 150. obljetnicom ujedinjenja Italije koja se obilježava 2011.".

(Hina) xipet yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙