FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Donja Stubica: ministar Biškupić na skupu muzealaca jugoistočne Europe

Autor: zkra
DONJA STUBICA, 13. listopada 2010. (Hina) - Na međunarodnom skupu muzealaca iz jugoistočne Europe, koji se održava u Donjoj Stubici, ministar kulture Božo Biškupić okupljenima je rekao da su „muzeji važni ne samo kao čuvari baštine i memorije već djeluju i odgojno te su vrlo bitni i za gospodarstvo i turizam".

U donjostubičkom hotelu Terme Jezerčica danas je održana konferencija u sklopu regionalnih susreta muzealaca iz jugoistočne Europe, na kojoj se sudionicima obratio i hrvatski ministar kulture Božo Biškupić. Skup organiziraju Muzeji Hrvatskog zagorja i Hrvatski nacionalni komitet Međunarodnog vijeća muzeja (HNK ICOM) kao domaćini u suradnji s Regionalnom alijansom ICOM jugoistočne Europe, ICOM Bosne i Hercegovine i ICOM Srbije.

Kako je rekao ministar Biškupić, ministarstvo kulture smatra muzeje pokretačima života. Najbolji je primjer nedavno otvoren Muzej neandertalaca u Krapini koji je u prvih devet mjeseci ove godine posjetilo više od 100 tisuća ljudi, rekao je Biškupić.

Dodao je da se u Hrvatskoj zadnjih godina puno uložilo u muzeje. Osim krapinskog izgrađen i otvoren jedinstveni Muzej antičkog stakla u Zadru, Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, muzej u Metkoviću i Arheološki muzej u Osijeku.

Kako je rekao ministar, "do kraja sljedeće godine bit će otvoren Muzej vučedolske kulture u koji je resorno ministarstvo uložilo 32 milijuna kuna.

Muzealcima se obratio i domaćin, zagorski župan Siniša Hajdaš Dončić, koji je podsjetio na neizmjernu važnost kulturnih ustanova, napose muzeja, za razvoj turizma nekog kraja.

Muzealci iz jugoistočne Europe raspravljali su o temi „Muzeji u regiji - inovacijom iz krize"„ pri čemu je naglašeno da ima dobrih primjera u regiji kako odgovoriti izazovima gospodarske krize te tako potaknuti razvoj u svojim zajednicama i osigurati boljitak muzeja.

Međunarodni skup muzealaca završava sutra posjetima Muzeju neandertalca u Krapini te Muzeju suvremene umjetnosti i Etnografskom muzeju u Zagrebu.

(Hina) xzkra yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙