FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 21. listopada 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski fond za privatizaciju pozvao je danas Zlomrex da u roku od osam dana plati korporativna jamstva za Željezaru Split u iznosu od 87 milijuna kuna, priopćeno je iz HFP-a. "Ukoliko Zlomrex ne izvrši plaćanje ili ne prihvati i sklopi sporazumni raskid ugovora, HFP će sukladno ugovoru pokrenuti postupak prisilne naplate korporativnih jamstava", kaže se u priopćenju. HFP podsjeća da je 12. listopada dostavio Zlomrexu pisani prijedlog sporazumnog raskida ugovora, a "koji pod određenim uvjetima predviđa prijenos dionica društva Željezare Split u vlasništvo HFP-a". Rok za očitovanje Zlomrexa bio je 20. listopada. Zlomrex se u danom roku nije očitovao na prijedlog HFP-a, ali je zatražio kraće produljenje roka za očitovanje. HFP ističe da je "nastavio postupati" te da je danas pozvao Zlomrex na plaćanje iznosa od 87 milijuna kuna po osnovi korporativnog jamstva u roku od osam dana. Zlomrex je danas priopćio kako ozbiljno razmatra ponudu HFP-a za razrješenje vlasničkih odnosa u Željezari Split i da mu treba još nekoliko dodatnih dana kako bi iznio konačni stav o toj ponudi, te najavio da će odgovor dostaviti krajem sljedećeg tjedna.

ZAGREB - Radnici splitske Željezare, koji su došli danas na prosvjed u Zagreb, traže sastanak s premijerkom Jadrankom Kosor na kojem će biti i predstavnici mjerodavnih ministarstava i HFP-a. Na sastanak s predsjednikom HFP-a Vedranom Duvnjakom nismo došli jer mu ne vjerujemo, jer je jučer obmanuo javnost rekavši da će raskinuti ugovor s poljskim Zlomrexom i naplatiti korporativna jamstva, a ta jamstva su nenaplativa, rekao je predstavnik radnika Mladen Bekavac. Došli smo u Zagreb kako bi spriječili stečaj Željezare, istaknuo je Bekavac nakon razgovora u Državnom odvjetništvu kojem su predali dokumentaciju o navodnim nezakonitostima u privatizaciji Željezare. Nećemo dozvoliti pokretanje stečaja prije nego se riješe potraživanja radnika. Svakom od 401 radnika Željezara duguje između 80 tisuća kuna i 100 tisuća kuna, kaže predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević.

ZAGREB - Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač izjavio je danas kako će se za Željezaru Split nastojati u što kraćem vremenu iznaći pravna forma kako bi se eventualno što prije pokrenula proizvodnja s potencijalno zainteresiranim partnerom. "Moramo razriješiti pitanje s postojećim vlasnikom, poljskim Zlomrexom. Nastojat ćemo na svaki način u što kraćem vremenu iznaći pravnu formu kako da eventualno pokrenemo proizvodnju s potencijalno zainteresiranim partnerom i vidjeti, usuglasiti s radnicima, njihov status u svakom od mogućih scenarija i rješenja", kazao je Popijač odgovarajući na pitanja novinara nakon današnje sjednice Vlade.

ROVINJ - Strateški prioritet hrvatskog turizma treba biti uvažavanje održivosti koja podrazumijeva usklađivanje konkurentnosti, ekološke osjetljivosti te zaštite prirodnih i kulturnih resursa s interesima lokalnog stanovništva, investitora i turističke potražnje, istaknuto je na današnjem „Hrvatskom turističkom forumu: održivost hrvatskog turizma-konkurentnost“ održanom u sklopu Dana hrvatskog turizma u Rovinju. Naglasivši da je održiv razvoj turizma usko povezan i s njegovom konkurentnošću, ministar turizma Damir Bajs je kazao kako je hrvatski turizam na ljestvici konkurentnosti među 133 zemlje porastao prošle godine za četiri mjesta, na 34., pretekavši tako Izrael, Tunis i još neke zemlje. Ipak, upozorio je da treba biti spreman za nove izazove koji se nameću novim mjerama EU-a za 2011. za poticanje europskog turizma, ali i ulaskom Hrvatske u EU, pri čemu cilj treba biti i očuvanje te moguće i povećanje tržišnog udjela Hrvatske u europskom turizmu. Taj je udjel prošle godine porastao malo iznad 2 posto.

ZAGREB - Vlada je danas na zatvorenom dijelu sjednice predložila prve članove nadzornih odbora u javnim poduzećima nakon javnog natječaja, među kojima su i hrvatski predstavnici u Ini. Glavnoj skupštini Ina - Industrija nafte d.d. Vlada je predložila opoziv dosadašnjih članova Nadzornog odbora Ivana Šukera, Božidara Pankretića i Tomislava Ivića, te izbor novih članova Davora Šterna, Gordane Sekulić i Damira Vanđelića, temeljem provedenog postupka po raspisanom javnom natječaju, priopćio je vladin Ured za odnose s javnošću.

ZADAR - Ovogodišnji 12. Biograd boat showa koji je danas otvoren u marini Kornati okupio je oko 180 izlagača sa više od 225 plovila. Sajam organizira biogradska hotelska kuća "Ilirija", a traje do nedjelje, 24. listopada. "Biograd je središte hrvatskog nautičkog turizma. U sveukupnom prometu u nautičkom turizmu naše zemlje sudjeluje s 8 posto što u brojkama znači 55 tisuća nautičara godišnje s više od 1500 plovila", istaknuo je direktor "Ilirije" Goran Ražnjević. Napominje kako takav uspjeh ne čudi jer su Pašmanski kanal i Biogradska rivijera "zlatna vrata kornatskog arhipelaga", a Kornate posjeti svaki treći nautičar. Osim premijerno predstavljene 12 metara duge "Adriane 36", nove jahte u ponudi zadarske tvornice "SAS Vektor", posjetitelji i ljubitelji plovila mogu uživati u predstavljanju nekoliko luksuznih jahti.

ZAGREB - Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u rujnu je porasla i na godišnjoj i na mjesečnoj razini za više od 3 posto, pokazuju prvi rezultati Državnog zavoda za statistiku. Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u rujnu je povećana u odnosu na kolovoz za 3,3 posto, a kalendarski prilagođeni podaci na godišnjoj razini pokazuju rast industrijske proizvodnje u rujnu ove u odnosu na rujan prošle godine za 3,1 posto. Rast industrijske proizvodnje na godišnjoj razini zadnji je put ostvaren u veljači, kada je u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec povećana za 0,2 posto. U mjesecima nakon velječe industrijska proizvodnja na godišnjoj razini je padala u rasponu od 0,6 do 6,6 posto. Kumulativni podaci za prvih devet mjeseci ove godine pokazuju pad industrijske proizvodnje za 1,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex danas je blago porastao, za 0,09 posto na 1.879,38 bodova, a Crobex10 povećan je za 0,06 posto na 990,79 bodova. Ukupni promet Burze iznosio je 26,8 milijuna kuna od čega je u redovnom trgovanju ostvareno 12,1 milijun kuna. Četri dionice imale su promete veće od milijun kuna. Najveći promet, od 2,3 milijuna kuna ostvaren je trgovanjem dionicom Jadran kapitala koja je poskupjela za 19 posto na 24,99 kuna. Dionica HT-a dobila je na cijeni za 0,14 posto i trgovinski dan završila na 269,41 kuni, s prometom od 2,2 milijuna kuna. Dionici Croatia osiguranja cijena je porasla za 2,04 posto na 5.000 kuna, uz promet od 1,4 milijuna kuna. Promet dionicom Ine iznosio je blizu 1,2 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 0,26 posto na 1.632 kune.

ZAGREB - Na Tržištu novca danas je potražnja snažno porasla i to ponajviše za ročnim pozajmicama, pri čemu nije u cijelosti podmirena zbog neusklađenosti uvjeta kreditiranja. Potražnja je danas uvećana gotovo 56 posto u odnosu na jučer, na 143,2 milijuna kuna. Istodobno, ponuda je smanjena za 7 posto, na 113,2 milijuna kuna. Većina prometa odnosila se na prekonoćne pozajmice, kojih je ugovoreno 37,7 milijuna kuna i to po prosječnoj kamatnoj stopi od 0,53 posto, što je 0,02 postotna boda više nego jučer. Ukupni promet na Tržištu novca danas je iznosio 43,2 milijuna kuna, a prosječna kamatna stopa bila je 0,62 posto.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙