FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 11. listopada 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Na Zagrebačkom velesajmu (ZV) od 13. do 17. listopada održat će se 37. međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije "Ambienta" na kojem će sudjelovati više od 450 izlagača iz Hrvatske i 22 zemlje, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare ZV-a. Od ukupno 456 izlagača koji će se ove godine predstaviti na Ambienti njih 182 su iz inozemstva, a ostalo su domaći izlagači čije je broj u odnosu na prošlu godinu porastao deset posto. U sklopu Ambiente bit će održano niz poslovnih skupova i okruglih stolova, a najznačajniji među njima je Poslovni klub, tradicionalni susret gospodarstvenika iz drvno prerađivačkog sektora s predstavnicima Vlade. Tema ovogodišnjeg Poslovnog kluba je "Potencijal sektora drvne industrije i šumarstva u oporavku i rastu gospodarstva RH".

ZAGREB - Hrvatske građevinske i druge tvrtke, pojedinačno ili u konzorciju, dobrodošle su u Libiju u kojoj su počeli projekti stambeno-poslovne izgradnje te izgradnje cesta, komunalne i druge infrastrukture za što se planiraju ulaganja od 50 milijardi američkih dolara, istaknuto je na današnjem seminaru u zagrebačkoj Komori na temu "Kako poslovati u Libiji". Seminar su u sklopu posjete poslovne libijske delegacije Hrvatskoj organizirale Hrvatska gospodarska komora i hrvatsko Veleposlanstvo u Libiji s ciljem poticanja i pozivanja hrvatskih građevinskih tvrtki da se prijave na natječaje za poslove u Libiji. Prezentaciju o mogućnostima poslovanja u Libiji te infrastrukturnim, projektima stanogradnje i drugim projektima u toj zemlji održali su pred oko 50 predstavnika hrvatskih tvrtki direktori američke konzultantske tvrtke za projektni menadžment AECOM te libijske Uprave za stambenu izgradnju i infrastrukturu-HIB. istaknuli su kako su investicije od 50 milijardi dolara u Libiji trenutno među najvećim u svijetu, te da se osim na stanogradnji i infrastrukturi dosta radi na gradnji ili obnovi škola, mostova, bolnica, hotela, aerodroma i drugog.

ZAGREB - Sutra će se na zagrebačkog Trgovačkom sudu održati ročište za tekstilnu tvornicu Kamensko na kojemu će biti odlučeno jesu li ispunjeni uvjeti za pokretanje stečajnog postupka. Trgovački je sud prošli tjedan donio odluku o pokretanju predstečajnog postupka te imenovao predstečajnog upravitelja Zdravka Mitaka koji treba utvrditi jesu li se stekli uvjeti za pokretanje stečaja. Radnice Kamenskog koje pet mjeseci nisu dobile plaću nadaju se stečaju s preustrojem jer vjeruju da Kamensko ima kupce i budućnost. Očekuju da bi tada mogle nastaviti s radom te naplatiti svoja potraživanja. Štrajk koji su započele u srijedu, 29. rujna, nastavljaju i danas, a boravak u krugu tvornice dodatno im je otežan jer je HEP zbog dugova prošloga tjedna isključio struju. Radnice će još danas održati mimohod od tvornice na Trgu Francuske Republike do Trga bana Jelačića, a idući potezi ovisit će o sutrašnjem ročištu. Iako radnice nisu pokrenule zahtjev za stečaj, pa tako nisu niti pozvane stranke, najavile su dolazak svojih predstavnika u svojstvu promatrača.

ZAGREB - Trgovačko-zabavni "Arena centar" dobio je uporabnu dozvolu te sada ima sve potrebne dozvole za otvaranje koje je planirano za 5. studenoga, priopćeno je iz TriGranita koji je u gradnju Centra investirao 244 milijuna eura. Arena Centar smješten je na jugozapadnom ulazu u Zagreb, pored dvorane Arena Zagreb. Posjetiteljima će ponuditi 10 velikih te 200 malih i srednjih trgovina. Imat će najveći hipermarket u Hrvatskoj površine 10.000 kvadratnih metara, prvo IMAX kino u regiji, CineStar multipleks kina sa sedam dvorana i druge zabavne i gastronomske sadržaje. Gradnja centra počela je u srpnju prošle godine, a glavni izvođač radova je MI Grupa koju čine hrvatske građevinske tvrtke Mucić & Co., Međimurje graditeljstvo i Tromont.

ZAGREB - Cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima u Hrvatskoj su u rujnu porasle za 0,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjoj razini, u odnosu na prošlogodišnji rujan, povećane za 4,4 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. U prvih devet mjeseci ove godine prema istom razdoblju lani cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima bile su više za 4,1 posto. Po područjima djelatnosti, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u prerađivačkoj industriji u rujnu ove godine porasle su u odnosu na prošlogodišnji rujan za 3,3 posto. U rudarstvu i vađenju proizvođačke su cijene na godišnjoj razini porasle za 19,7 posto, u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 6 posto, a u opskrbi vodom za 2,1 posto. U sklopu prerađivačke industrije, proizvođačke cijene su u rujnu na godišnjoj razini najviše porasle u proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda, za 15 posto. U proizvodnji metala veće su za 9,1 posto, a u proizvodnji tekstila, za 7,2 posto.

ZAGREB - Nakon produženog vikenda na Zagrebačkoj burzi danas je trgovanje prilično uspavano, a za blagi rast indeksa ponajviše su zaslužni pozitivni signali s europskih tržišta dionica. Crobex indeks bio je u 12,00 sati u plusu 0,29 posto na 1.908 bodova. Crobex10 ojačao je 0,22 posto, na 1.004 boda. Redovni promet dionicama iznosio je 3,8 milijuna kuna, što je otprilike 1,4 milijuna više nego u petak u to doba. Milijunski promet do podneva ostvaren je jedino dionicom HT-a, i to nešto više od dva milijuna kuna. Pritom joj je cijena pala 1 posto, na 268,5 kuna. Po likvidnosti slijedi dionica Ericssona Nikole Tesle, s prometom od svega 307.000 kuna. Cijena joj je ojačala 0,6 posto, na 1.340 kuna.

ZAGREB - Kuna je na današnjoj tečajnici Hrvatske narodne banke (HNB) ostala na gotovo istoj razini odnosno neznatno je oslabila prema euru u odnosu na tečajnu listu od četvrtka. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj listi HNB-a iznosi 7,313601 kunu. Na vrijednosti je prema kuni dobio američki dolar, ojačavši 0,06 posto, na 5,243476 kuna, a vrijednost britanske funte porasla je za 0,10 posto, na 8,360312 kuna po srednjem tečaju. Istodobno je švicarski franak oslabio u odnosu na kunu za 0,32 posto, pa njegov srednji tečaj na današnjoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 5,445719 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙