FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 20. listopada 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - Ustavni sud RH danas je jednoglasno zaključio da su pretpostavke za raspisivanje referenduma o odredbama ZOR-a o kolektivnom pregovaranju prestale kad je vlada iz zakonodavne procedure povukla prijedlog izmjena ZOR-a, ali i da se u narednih godinu dana u proceduru ne smije uputiti zakonski prijedlog koji bi bio suprotan potvrdnom odgovoru na predloženo referendumsko pitanje, osim ako se o tom prijedlogu prethodno ne provede referendum. Takvu odluku Ustavni sud donio je jednoglasno, s 11 glasova. Ustavni suci obrazlažu da je Organizacijski odbor u formalnom zahtjevu za raspisivanjem referenduma referendum vezao uz prijedlog izmjena ZOR-a, koje je vlada povukla iz procedure, i time je vlada, tumači Ustavni sud, uvažila volju birača izraženu kroz 717.149 valjanih potpisa na sindikalnu inicijativu. Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec osudila je jučerašnje izjave nekih sindikalnih čelnika da je Ustavni sud "lakrdijaško tijelo koje je donijelo lakrdijašku odluku" te najavu da će sindikati "znati ubojito odgovoriti". "Pozivam građane da ne nasjedaju na rušilačke poruke ambicioznih pojedinaca kojima nije u interesu da se problemi u našoj zemlji rješavaju na način kako to traži Ustav", rekla je Omejec.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević ustvrdio je danas da je odluka Ustavnog suda da nema pretpostavki za referendum o izmjenama Zakona o radu "protuustavna i protuzakonita" jer je u Ustavu jasno propisano da građani imaju pravo na referendumu odlučivati o svim pitanjima iz djelokruga rada Hrvatskog sabora. S tim u vezi potpuno je irelevantno što je prijedlog izmjene Zakona o radu povučen iz saborske procedure, ustvrdio je Matijašević u izjavi novinarima pred Hrvatskim saborom. Ustavni sud je postupio suprotno odredbama Ustava pa sam zato i u jučerašnjoj izjavi, predviđajući takvu odluku, rekao da se radi o "lakrdijaškoj odluci lakrdijaškog tijela", kazao je Matijašević. Zbog toga će HUS, kako je najavio, predložiti ukidanje Ustavnog suda i prenošanje njegovih ovlasti na Vrhovni sud prema iskustvima iz anglosaksonskih pravnih sustava. Sindikati su predvidjeli takvu odluku poučeni dosadašnjim radom Ustavnog suda koji je, kada je riječ o zahtjevima više građana, uvijek donosio odluke suprotne njihovim zahtjevima, ustvrdio je Matijašević.

ZAGREB - Odluka Ustavnoga suda da nema pretpostavki za raspisivanje referenduma o ZOR-u je očekivana, izjavio je danas u Hrvatskome saboru čelnik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar te kazao kako sindikati referendum svejedno moraju provesti i to na drukčiji način, na ulicama hrvatskih gradova. "Odluka Ustavnog suda je za mene očekivana. Najavljivao sam i rekao da suci tog suda jako dobro osluškuju javni govor vladajućih, ali ono što je tragično za Hrvatsku je da je ova odluka i prije formalnog današnjeg odlučivanja bila poznata i sinoć. To dovoljno govori o vjerodostojnosti onih koji su o tome odlučivali", rekao je Lesar komentirajući današnju jednoglasnu odluku Ustavnoga suda. Dodavši kako je ta odluka konačna te da se protiv nje formalno-pravno ništa ne može, Lesar je kazao kako sindikati referendum svejedno moraju provesti.

ZAGREB - Na temelju prikupljenih 58 potpisa saborskih zastupnika iz SDP-a, HNS-a, IDS-a, HSU-a, HSP-a i Hrvatskih laburista, SDP je danas u saborsku proceduru uputio prijedlog za iskazivanje nepovjerenja premijerki Jadranki Kosor, koju oporbenjaci smatraju odgovornom za sve lošiju gospodarsku situaciju, neprovođenje reformi, te gubitak vjerodostojnosti pred građanima zbog brojnih afera i unutarnjih sukoba u HDZ-u. "Moramo raditi svoj posao, jer smatramo da je vlada ovu zemlju izblamirala, prolazimo kroz jednu agoniju, i ekonomsku, i moralnu i političku i ne želimo za to snositi ni dijeliti odgovornost. Mi s tim nemamo veze, nudimo nešto drugo, nešto bolje i pozivamo sve one koji žele dobro Hrvatskoj da nam se pridruže", izjavio je novinarima u Saboru čelnik SDP-a Zoran Milanović. "O tome ćemo raspravljati. Naš posao je da u ovoj instituciji hrvatske demokracije o tome govorimo i to radimo", odgovorio je na novinarski upit kako gleda na činjenicu da, s obzirom na omjer snaga u parlamentu, nije izgledno da će premijerki Sabor izglasati nepovjerenje, te što misli postići raspravom.

ZAGREB - Saborska oporba usprotivila se danas Vladinom prijedlogu da se ukine Fond za regionalni razvoj čije bi ovlasti i djelokrug rada preuzelo Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva. U raspravi o prijedlogu zakona o prestanku važenja Zakona o fondu za regionalni razvoj, oporbeni su zastupnici upozoravali da nema argumenata za ukidanje Fonda jer se u zakonskom prijedlogu ne vidi što će se dogoditi s programima koji su kroz Fond započeti, a nema ni procjene učinka njegova ukidanja i prebacivanja ovlasti na ministarstvo. Hoće li se povećati kapaciteti jedinica lokalne samouprave za pisanje kvalitetnih programa kako bi se iskoristilo ono što nam se nudi kroz europske fondove to ne znamo, kazao je Zlatko Koračević (HNS-HSU). Postoji jedan ogroman potencijal dobivanja sredstava za regionalni razvoj kroz europske fondove, upozorava i Zvonimir Mršić (SDP). A vlada, umjesto da podupre administrativne kapacitete onih koji za njih mogu aplicirati, radi "stilsku vježbu" u kojoj se ne vide i ne znaju kakvi će biti efekti. Odgovorio im je Boris Kunst (HDZ) rekavši kako "ne stoje priče o stilskoj vježbi" jer, naglašava, svi poslovi Fonda prenose se na Ministarstvo regionalnog razvoja tako da ne stoje tvrdnje da se započeti poslovi neće završiti. Naglasio je kako je predloženo ukidanje Fonda jedna od mjera reforme javne uprave pri čemu se prilikom utvrđivanja svrhovitosti djelokruga pojedinih agencija i fondova vodilo računa o istovrsnim poslovima koji se već obavljaju u pojedinim ministarstvima.

ZAGREB - SDP je jutros, na početku zasjedanja Sabora, ocijenio kako demantij iz Ureda mađarskog premijera Viktora Orbana da je s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor telefonski razgovarao o mogućnosti revizije dioničarskog ugovora između Ine i MOL-a predstavlja uvredu za hrvatske građane, zbog čega je zatražio da u sabornicu dođe premijerka Jadranka Kosor i objasni kako je došlo do tog spora. Vladin Ured za odnose s javnošću jučer je na internetskim stranicama opetovano opovrgnuo netočne tvrdnje o telefonskom razgovoru predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor s predsjednikom mađarske vlade Viktorom Orbanom o reviziji dioničkog ugovora između Ine i MOL-a. Nenad Stazić je u ime Kluba SDP-a izjavio kako je njegova stranka s čuđenjem i nevjericom primila informaciju da je Ured mađarskog premijera jučer demantirao da je Orban telefonski razgovarao s Jadrankom Kosor, navodeći da se s njom nije susreo od ljeta ove godine. Stazić je napomenuo da je Ured time odgovorio na upite mađarskih medija koje je zanimala reakcija na izjavu hrvatske premijerke, koja je, kaže, u osvrtu na svjedočenje bivšeg premijera Ive Sanadera pred istražnim povjerenstvom za Inu 12. listopada kazala da je u telefonskom razgovoru s Orbanom pokrenula pitanje revizije ugovora s MOL-om, te da dogovara sastanak na kojem će se o toj temi detaljnije razgovarati. Iako je Vlada RH negirala da je premijerka Kosor u telefonskom razgovoru s mađarskim kolegom nastavila pregovore o reviziji ugovora s MOL-om, Stazić je u ime SDP-a zatražio da u sabornicu dođe premijerka ili, ako je ona spriječena, ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković.

ZAGREB - Zamjenik ravnatelja USKOK-a Slobodan Šašić kazao je u svom završnom govoru na zagrebačkom Županijskom sudu da je optuženima za ubojstvo Ive Pukanića tijekom suđenja nedvojbeno dokazano sve što im se stavlja na teret. Osim za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića optuženici se terete da su eksplozijom izazvali opasnost za život drugih ljudi i prouzročili imovinsku štetu velikih razmjera. Uz to USKOK ih tereti i za organiziranje kriminalne skupine te planiranje ubojstva Hrvoja Petrača i njegovog sina Novice, koje je naručeno ranije, ali je odgađano zbog boravka prvooptuženog Roberta Matanića u srbijanskom zatvoru. Skupinu je po USKOK-ovim tvrdnjama organizirao Sreten Jocić zvani Joca Amsterdam kako bi se nametnuo kao vodeći 'kriminalni boss' u okruženju. U tome mu je pomagao kum Slobodan Đurović koji je, po tvrdnji tužiteljstva, bio glavna veza Jocića s Matanićem i njegovim prijateljima. "Uz Jocića i Đurovića jezgro organizacije činili su Željko Milovanović i Bojan Gudurić, kao izvršitelji iz inozemstva te Robert i Luka Matanić i Amir Mafalani u Zagrebu", kazao je Šašić. Pukanićevo ubojstvo, pak, organizirano je kako bi ga se onemogućilo da u tiskanim i elektronskim medijima u Hrvatskoj i susjednim zemljama iznosi novinarska saznanja o djelovanju više kriminalnih grupa na tim prostorima i njihovoj povezanosti, ustvrdio je tužitelj. Ipak, u završnoj riječi tužitelj nije naslutio tko bi mogao stajati iza Jocića kao osobe koja je za atentat platila 1,5 milijuna eura.

SPLIT - Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu odbilo je žalbu državnog odvjetništva u slučaju Brodosplit, koje je podnesena u petak zbog neodređivanja pritvora suvlasniku Skladgradnje Slavenu Žužulu, Goranu Vukasoviću koji je u inkriminirano vrijeme bio član uprave Brodosplita te članu uprave Brodosplita Domagoju Klariću, priopćeno je danas iz splitskog Županijskog suda. Oni su osumnjičeni za kaznena djela zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju tijekom 2005. i 2006. tako što su načinili ugovore o poslovnoj suradnji za izvođenje radova antikorozivne zaštite po znatno višim cijenama i za znatno veće iznose od onih koji su za te poslove bili predviđeni. Time su Brodosplitu prouzročili štetu od 11,5 milijuna kuna. Slaven Žužul sumnjiči se i da tijekom 2005., kao vlasnik Skladgradnje i po uputama Josipa Poljaka, u državni proračun nije uplatio 8,4 milijuna kuna. U slučaju Brodosplita prošlog četvrtka uhićeni su Slaven Žužul, Goran Vukasović i Domagoj Klarić, kao i računovodstveni savjetnik Skladgradnje Josip Poljak. Nakon kriminalističkog istraživanja sva četvorica osumnjičenih bili su privedeni istražnom sucu. Državno je odvjetništvo tada pritvor tražilo za sve osim za Poljaka. Istražni sudac Slavko Lozina ih je nakon saslušanja pustio da se brane sa slobode, uz obrazloženje kako nema razloga za pritvor jer "da su osumnjičenici htjeli utjecati na svjedoke, to bi u pet prethodnih godina od počinjenja kaznenog djela i napravili".

KOPRIVNICA - Na Općinskom sudu u Koprivnici jutros je, zbog bolesti sutkinje, odgođeno prvo ročište u sudskom postupku u kojem Državno odvjetništvo tereti Zdravka Šestaka i Darka Marinca, nekadašnje "Podravkine" čelnike, te Darka Šketa, bivšeg šefa poduzeća "Sloga" u slučaju kredita od pet milijuna kuna koje je "Podravka" 2007. dala toj koprivničkoj obućarskoj tvrtki. Optužnice protiv Šestaka, Marinca i Šketa - zbog nesavjesnoga gospodarskog poslovanja i zloporabe položaja i ovlasti te zbog kaznenog djela poticanja na zloporabu ovlasti i položaja - Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici podiglo je početkom srpnja ove godine. Šestaku i Marincu stavlja se na teret da u svibnju i lipnju 2007., i to Šestak kao član uprave "Podravke", a Marinac kao predsjednik uprave "Podravke", prilikom dogovora i odobrenja kredita poduzeću "Sloga" nisu postupali s pažnjom dobrog gospodarstvenika te da su - ne brinući se o imovinskim interesima društva "Podravke" - na ime kredita "Slogi" odobrili isplatu od pet milijuna kuna i tako Podravki nanijeli štetu. Okrivljenicima Šestaku i Šketu stavlja se na teret da su početkom travnja 2009., Šket kao predsjednik uprave "Sloge" d.d. (tvornica obuće sada u stečaju), a Šestak kao predsjednik "Podravkine" uprave i član Nadzornog odbora "Sloge", znajući da je "Sloga" pred stečajem i da će svako opterećenje imovine smanjiti mogućnost namirenja njezinih vjerovnika, a s ciljem da naknadno osiguraju povrat kredita od pet milijuna kuna, sklopili sporazum o osiguranju novčane tražbine zasnivanjem založnoga prava na nekretninama "Sloge". Time je umanjena vrijednost stečajne mase.

ŠIBENIK - U primoštenskom hotelu "Zora" počeo je danas državni stručni skup za ravnatelje predškolskih ustanova o razvijanju profesionalnih kompetencija ravnatelja u suvremenom dječjem vrtiću, a u 13 sati počinje i stručni skup za stručne suradnike pedagoge osnovnih i srednjih škola Hrvatske o društveno-kulturnim i odgojno-obrazovnim vrijednostima škole. Tim se stručnim skupovima žele osnažiti opće i stručne kompetencije sudionika. Po riječima više savjetnice za odnose s javnošću Agencije za odgoj i obrazovanje Antonele Nižetić-Capković, na skupu će se interaktivnim radionicama, predavanjima i individualnim oblicima rada ravnateljima vrtića nastojati dati uvid u probleme između djece i pedagoga, ranog odgoja djeteta i njegove socijalne kompetencije, a predstavit će se i smjernice suvremenoga predškolskog odgoja kojima teže sve hrvatske predškolske ustanove. Također, pedagozi osnovnih i srednjih škola razmatrat će najčešće probleme u svojoj struci i upoznati mogućnosti kvalitetne suradnje s okruženjem te će kroz praktične radionice iskustveno učiti o toj tematici. Stručne radionice traju do petka, 22. listopada.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙