FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: spar
ZAGREB, 17. listopada 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Čelnici HNS-a, SDP-a i IDS-a, po završetku proslave 20. obljetnice osnivanja HNS-a novinarima su komentirali najavljeno pokretanje inicijative za izglasavanje nepovjerenja Vladi RH. Predsjednik Hrvatske narodne stranke-liberalni demokrati (HNS) Radimir Čačić ocijenio je kako je aktualna Vlada "potpuno potrošena". Ustvrdio je da su nakon najave povratka bivšeg premijera Ive Sanadera u Hrvatski sabor Vladina "legitimacija i kredibilitet da se nosi s krizom dodatno derogirani" te da "oni moraju otići". "Pitanje je samo kada i na kojoj točci", kazao je Čačić. Stajalište HNS-a je da Vlada "mora ponuditi predsjedniku Republike točku izbora, a logična točka za održavanje izbora bi bila prvi trenutak završetka pregovora s Europskom unijom (EU), krajem ožujka 2011.", izjavio je Čačić, odgovarajući na novinarski upit treba li što prije ići na nove parlamentarne izbore. Na upit kada će ići na prikupljanje potpisa u Hrvatskom saboru za inicijativu o izglasavanju nepovjerenja Vladi RH, predsjednik SDP-a Zoran Milanović odgovorio je će to biti početkom idućeg tjedna. Napominjući da je za inicijativu potrebna petina potpisa od ukupnog broja zastupnika najavio je da će inicijativu potpisati svi njihovi koalicijski partneri. Na pitanje kako će doći do većine potrebne za izglasavanje nepovjerenja Milanović je kazao da se radi o političkoj utakmici. "Ova vlada je zemlju dovela u stanje blamaže i to mora prestati. Onaj koji smatra da nije i koji joj želi dati daljnje povjerenje, neka joj da, ali mi u svom radu nećemo posustati", izjavio je Milanović. Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić rekao je kako će ta stranka poduprijeti zahtjev za raspravom o izglasavanje nepovjerenja Vladi RH. Smatra da su pregovori s EU najvažniji u sadašnjem trenutku, ali da se oni i dalje mogu "tehnički raditi".

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske narodne stranke-liberalni demokrati (HNS) Radimir Čačić izjavio je danas, na proslavi obilježavanja 20. obljetnice osnivanja te stranke, kako još uvijek živimo u "društvu privida pravne države". "Još uvijek živimo u društvu privida pravne države, u kojoj je važeće čitanje zakona ono što se vlasti taj dan učini korisnim; istina je ono što zaključi politička većina uz podršku umreženih medija, a država sama nestaje u funkciji paralelnog mafijaškog sustava", ocijenio je Čačić. Obilježavanju 20. obljetnice osnivanja HNS-a u zagrebačkom Hypo centru su, uz mnoge članove stranke, nazočni bili i bivši hrvatski hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, predsjednik SDP-a Zoran Milanović, predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić, potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, predsjednik Liberalno-demokratske partije Srbije Čedo Jovanović, predsjednik HSU-a Silvano Hrelja, članovi diplomatskog zbora te predstavnici udruga i sindikata. Čačić je istaknuo kako je nužno jačanje regija i ostvarenje Hrvatske jednakih šansi, funkcioniranje pravne države, odgovorno trošenje zarađenog. Predsjednica saborskog Kluba zastupnika HNS-a i HSU-a Vesna Pusić izjavila je da oporavka zemlje nema dok ljudi koji se bave javnim poslovima (premijeri, ministri, saborski zastupnici, suci te visoki dužnosnici u državnoj upravi) "ne prestanu krasti".

"Prva zadaća budućeg premijera je da pazi da nitko na visokim funkcijama ne krade", istaknula je Pusić, dodavši kako država koju hoće mora stvoriti uvjete za ekonomski, znanstveni i obrazovni oporavak bez kojih nema moralnog oporavka društva.

ZAGREB - Na Zagrebačkom velesajmu (ZV) večeras je zatvoren 37. međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije - Ambienta, na kojem se od 13. listopada predstavilo 456 izlagača iz Hrvatske i 22 zemlje. Od ukupno 456 izlagača koji su se ove godine predstavili na "Ambienti", njih 182 su iz inozemstva, a ostalo su domaći izlagači čije je broj u odnosu na prošlu godinu porastao deset posto. Predstavnici Zagrebačkog velesajma ocijenili su kako je Ambienta važan element ukupne promocije hrvatske drvno-prerađivačke djelatnosti te okupljanja i povezivanja svih relevantnih faktora u tom sektoru. U zadnjih deset godina Ambienta je postala brend i najznačajniji specijalizirani sajam ZV-a, istaknuli su. Tijekom Ambiente održano je niz stručnih skupova, savjetovanja, okruglih stolova, prezentacija i slično, na kojima se razgovaralo o daljnjem razvitku drvno-prerađivačkog sektora. Istaknuto je, uz ostalo, kako je drvna industrija na dobrom putu oporavka, što pokazuju pozitivni trendovi u prvih osam mjeseci ove godine, no nužno je i dalje ulagati u taj sektor kako bi se povećala njegova konkurentnost. Izvoz drvne industrije u prvih je osam mjeseci ove godine porastao više od 10 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, a uvoz je smanjen 20 posto. Pritom je pozitivan trend zabilježen i u proizvodnji namještaja u kojoj je izvoz povećan 13 posto, a uvoz smanjen 20 posto. Drvna industrija izvozno je orijentirana, prošle je godine ostvarila suficit u robnoj razmjeni s inozemstvom od 100 milijuna američkih dolara, a u prvih osam mjeseci ove godine 176 milijuna dolara.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar ustvrdio je u današnjem priopćenju da bez suglasnosti Hrvatskog sabora predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor ni Vlada RH nemaju ovlasti dug Ljubljanske banke hrvatskim građanima pretvoriti u sukcesijsko pitanje. Ta stranka time je reagirala na odluku hrvatske Vlade sa sjednice od 14. listopada, da će Hrvatska formalno Banci za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu iskazati spremnost za nastavak pregovora o pitanju devizne štednje hrvatskih građana u Ljubljanskoj banci, u skladu s aneksom C Ugovora o sukcesiji. Lesar zaključuje kako Slovenija, "nakon 19 godina negiranja duga prema hrvatskim štedišima, nije pristala vratiti dug" već je "vrući krumpir prebacila na drugi još neizvjesniji teren". Lesar u priopćenju, uz ostalo, tvrdi i kako "nitko nije odgovorio kolika su međusobna potraživanja bivših jugoslavenskih članica" i da "sukcesijski proces može potrajati godinama". Od premijerke Kosor Hrvatski laburisti traže da "Saboru i javnosti pojasni sve pojedinosti - tko i kada će dati novac za dug štediša (Ljubljanske banke)". Vlada RH je na sjednici 14. listopada ovlastila ministra financija Ivana Šuker da BIS-u u Baselu iskaže spremnost Hrvatske za nastavak pregovora u skladu sa člankom 7. aneksa C Ugovora o pitanjima sukcesije. To je na tragu dogovora sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom sa sastanka 31. srpnja u Bohinju, rekla je na sjednici premijerka Kosor.

ZAGREB - Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) priopćila je popodne kako je nakon desetodnevnog intenzivnog monitoringa utvrđeno da nije došlo do značajnije promjene kakvoće vode rijeke Dunav na ulaznom profilu u Hrvatsku, vezano za kemijsku nesreću u Mađarskoj. Nisu zabilježene niti promjene uobičajenih vrijednosti fizikalno-kemijskih pokazatelja, niti vrijednosti koncentracija ispitivanih metala. Obrađene analize uzoraka vode Dunava od subote, 16. listopada, pokazuju vrijednosti koncentracije ukupnog aluminija kao u prvih pet dana, od 7. do 11. listopada, kada je bio pojačani monitoring vode Dunava. Može se zaključiti da su povišene vrijednosti ukupnog aluminija bile izmjerene jedino u uzorcima vode od 12., 13. i 14. listopada. Dakle povišenje koncentracije aluminija zabilježeno je vrlo kratko, no te vrijednosti nisu predstavljale opasnost za ljude niti vodeni okoliš, ističe DUZS. Dežurne službe Hrvatskih voda u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije nastavljaju provoditi nadzor nad kvalitetom vode rijeke Dunav u Hrvatskoj. Uzorkovanje vode provodi se dva puta dnevno na 1429. kilometru rijeke Dunav kod Batine, na graničnom profilu s Republikom Mađarskom.

ZAVIŽAN/GOSPIĆ - Nakon kiše temperatura zraka na Velebitu se mjestimice spustila do ništice, a kao što su meteorolozi i najavljivali, na najvišim vrhovima Velebita poslijepodne je pao snijeg. Danas poslije 17 sati prvi ovojesenski snijeg zabijelio je na Zavižanu, na sjevernom Velebitu. Prometnica do meteorološke postaje na Zavižanu dijelom je pod snijegom, a ima i guste magle. To je uobičajeno za ovo doba godine, jer snijeg na Velebitu zna pasti i na samom početku listopada, doznaje se od djelatnika meteorološke postaje na Zavižanu.

SPLIT - Splitska policija traga za muškarcem Ž.B. (46) koji je danas oko 13 sati svoju bivšu suprugu Ž.B. (48) "zarezao" skalpelom po vratu, zbog čega je podvrgnuta hitnoj operaciji u Kliničkom bolničkom centru (KBC) Split, doznaje se od zamjenice glasnogovornice Policijske uprave splitsko-dalmatinske Željke Radošević. Za sada se nagađa da je motiv napada prijašnja razmirica bivših supružnika, a policija provodi istragu. Sukob bivših supružnika počeo je oko 13 sati ispred ulaza u zgradu u Krležinoj ulici, u kojoj živi napadačeva bivša supruga s njihovo dvoje sinova. Ž.B. ondje je dočekao svoju bivšu suprugu Ž.B. te je napao zarezavši je skalpelom po vratu. Nakon toga je pobjegao. Policija intenzivno traga za napadačem. Vozilom Hitne pomoći teško ozlijeđena žena je prevezena u KBC Split gdje je u tijeku operacija. Neslužbeno se doznaje da je Ž.B imao sudsku zabranu pristupa bivšoj supruzi Ž.B. zbog nasilničkog ponašanja.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙