FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 20. listopada 2010. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

WASHINGTON - Strategija administracije predsjednika SAD Baracka Obame prema Europi uključuje najužu suradnju s Bruxellesom na proširenju "europske zone mira, prosperiteta i demokracije", te na "kompletiranju" Europe koje znači i članstvo u Uniji za sve zemlje jugoistočne Europe, rekao je visoki dužnosnik State Departmenta. "Rad na kompletiranju Europe nije dovršen", rekao je pomoćnik državne tajnice za Europu i Euroaziju Phillip Gordon, u predavanju koje je u ponedjeljak održao u Centru za transatlanstke odnose (SAIS), sveučilišta Johns Hopkins u Washingtonu. Gordon je naglasio da je američko i europsko stajalište da "Europa neće biti kompletna sve dok sve zemlje zapadnog Balkana ne budu punopravne članice Europske unije".

SKOPLJE - Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy u utorak je pozvao Skoplje da iskoristi priliku za rješenje razmirica s Grčkom kada je riječ o imenu Makedonija, no istodobno je kazao kako je zadovoljan reformama što ih je Makedonija postigla u procesu približavanja EU-u. U pogledu spora s Grčkom o imenu zemlje kazao je da će EU nastaviti podupirati proces pronalaska obostrano prihvatljivog rješenja te je poručio kako Skoplje ne treba propustiti mogućnost za što skorije otvaranje europskih vrata. Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka s makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim istaknuo je da Skoplje treba nastaviti s reformama. Gruevski je istaknuo kako smatra da je ovaj posjet snažna potpora eurointegraciji Makedonije te nastavak procesa proširenja koji bi pridonio proširenju područja mira, sigurnosti i prosperiteta u Europi.

WASHINGTON - Sjedinjene Države u utorak su osudile teroristički napad na parlament Čečenije, te izrazile solidarnost s Rusijom u njezinoj borbi s terorizmom i zabrinutost zbog porasta nasilja u regiji sjevernog Kavkaza. "Američka vlada izražava najdublju sućut žrtvama, također izražavamo našu solidarnost s Rusijom u njezinoj borbi s terorizmom. Zabrinuti smo zbog nastavka nasilja u ruskom sjevernom Kavkazu, koje pridonosi nestabilnosti i osobnoj nesigurnosti u regiji", rekao je glasnogovornik State Departmenta Mark Toner na brifingu za novinare. Manja skupina pobunjenika upala je u utorak ujutro čečenski parlament u Groznom ubivši tri osobe a ranivši sedamnaest, zatim su i oni ubijeni.

WASHINGTON - Američko ministarstvo obrane izdalo je uputstva svojim zapovjedništvima za novačenje da moraju prihvatiti kandidate koji otvoreno ispoljavaju homoseksualnost, poštujući nedavnu odluku saveznog suda kojom je zabranjena dosadašnja politika nedopuštanja otvoreno homoseksualnog ponašanja u vojsci, objavila je u utorak glasnogovornica Pentagona. Uputstva iz kadrovskog ureda Pentagona poslana su zapovjedništvima za novačenje u petak, rekla je glasnogovornica Cynthia Smith, prenosi CNN.

LONDON - Bivša britanska premijerka Margaret Thatcher u utorak je prebačena u bolnicu zbog infekcije, no, kako prenose mediji, njezino stanje nije ozbiljno i očekuje se da nakon temeljitih pretraga bude puštena na kućnu njegu za nekoliko dana. Čelična lady primljena je u londonsku Cromwell Hospital gdje će biti obavljene rutinske pretrage, a imat će i prikladniju - medicinsku - njegu nego kod kuće s obzirom na to da je navršila 85 godina. Za nekoliko bi dana, prenose agencije, trebala biti puštena iz bolnice.

PARIZ - Francuska je iznimno zainteresirana za specifično partnerstvo na području obrane i sigurnosti s Velikom Britanijom, izvijestilo je u utorak francusko predsjedništvo. "Predsjednik države s velikim je interesom razmotrio odluke sadržane u Strateškom pregledu obrane i sigurnosti britanske vlade, što ih je predstavio premijer David Cameron", izvijestila je Elizejska palača. Britanski premijer u utorak je pred parlamentom iznio novu britansku vojnu doktrinu, koju karakteriziraju oštri proračunski rezovi. Nedavno je potvrdio da će se angažirati na modernizaciji snaga za nuklearno odvraćanje te da će razmotriti pitanje rata u Afganistanu, s obzirom na to da je ondje razmješteno 10.000 britanskih vojnika.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙