FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 21 sat

Autor: dger
ZAGREB, 17. listopada 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat:

ZAGREB - Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija reagiralo je u nedjelju na priopćenje predsjednika Hrvatskih laburista Dragutina Lesara o nastavku pregovora o Ljubljanskoj banci. Reagirajući na Lesarovo priopćenje, MVPEI ističe da je "Zaključak Vlade Republike Hrvatske o nastavku pregovora pred Međunarodnom bankom za poravnanja u Baselu u skladu sa člankom 7. Aneksa C Ugovora o sukcesiji, koji je potpisan 2001. godine u Beču, a Hrvatski sabor ga je ratificirao 2004. godine". Usto, MVPEI ističe da se "dogovorom između država ne ograničavaju prava pojedinaca, što su naglasili predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor i predsjednik Vlade Republike Slovenije Borut Pahor u Bohinju 31. srpnja". "Zaključak Vlade Republike Hrvatske u potpunosti je usuglašen s Hrvatskom narodnom bankom", ističe MVPEI. "Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija ponovno ističe da konačni rezultat mora biti povrat duga hrvatskim građanima štedišama Ljubljanske banke", stoji u priopćenju.

ZAGREB - Zbog gospodarske krize Svjetski dan borbe protiv siromaštva, koji se obilježava 17. listopada, u godini 2010. u znaku je rastuće nezaposlenosti, koja napose pogađa mlade ljude, a s druge strane nedostatnih izgleda za dostojanstveno radno mjesto, upozoravaju Ujedinjeni narodi. Svjetski dan borbe protiv siromaštva UN je službeno proglasio 1992. godine radi jačanja svijesti da siromaštvo treba iskorijeniti posvuda, a ponajviše u zemljama u razvoju. Glavni je cilj učiniti da se glas siromašnih čuje, a ove godine odvija se pod geslom "Od siromaštva do dostojanstvenog rada". Kako je 2010. ujedno i Međunarodna godina mladih, osobito su mladima posvećene manifestacije predviđene za ponedjeljak. UN će nizom manifestacija u ponedjeljak promicati izlazak iz siromaštva i dostojanstveno radno mjesto za sve, a predstavit će i nove pristupe za prevladavanje socijalnog isključenja.

BEOGRAD - Bivši srbijanski premijer Vojislav Koštunica je, kako piše beogradski dnevnik "Blic" u nedjelju, u proljeće 2006. spriječio pregovore o predaji bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića Haaškom sudu. Posebni tužitelj za ratne zločine u Srbiji, Vladimir Vukčević, izjavio je za list da mu je bivši direktor obavještajne službe BIA-e Rade Bulatović nudio pregovore o predaji Ratka Mladića, što je tužiteljstvo prihvatilo. Vukčević je bio spreman pregovarati s Mladićem o predaji, ali je istog dana Bulatović otišao na konzultacije o tome u kabinet tadašnjeg premijera Koštunice i nakon toga više nije došlo do pregovora, piše list. Tužitelj Vukčević je, navodi list, odbio to podrobnije objasniti te je na pitanje znači li to da je Bulatović znao gdje je Mladić ali ga nije uhitio, i zašto bivši šef BIA nije predmet kaznenog gonjenja, indirektno odgovorio kako zakon definira da je kazneno djelo pomaganje izvršitelju poslije izvršenja kaznenog djela i da to daje mogućnost procesuiranja svih onih koji su pomagali haaškim bjeguncima.

SAN JOSE - Nekolicina od 33 spašenih rudara na sjeveru Čilea vratila se u nedjelju ujutro pred rudnik San Jose gdje će sudjelovati na misi na otvorenom i posjetiti šatorsko naselje u kojemu su njihove obitelji očekujući završetak operacije spašavanja živjele više od dva mjeseca. Šestorica rudara stigla su s članovima obitelji u opustjelo šatorsko naselje gdje je tijekom operacije spašavanja živjelo stotinjak ljudi, među kojima članovi obitelji, spasioci i novinari, a u danima uoči izvlačenja rudara na površinu i do 4.000 ljudi, od kojih 2.000 novinara. Rudari zasad ne govore mnogo o vremenu provedenom u vlažnoj i skučenoj komori pod zemljom. Neki kažu da čuvaju priču za knjigu što će ju napisati o tim danima provedenim u 'paklu'.

PEKING - Broj žrtava rudarske nesreće u pokrajini Henanu u središnjoj Kini narastao je u nedjelju na 26, a nade u spas blijede dok ekipe pokušavaju izvući preostalu 11-oricu zatrpanih rudara, javili su državni mediji. Gusta ugljena prašina u rovu rudnika u gradu Yuzhou otežava rad spasilaca, javila je agencija Xinhua. Spašavanje otežavaju i visoke koncentracije plinova, javlja Xinhua. Smatra se da se 26 rudara ugušilo curenjem plina rano u subotu, dok je 239 izvučeno na sigurno.

KARAČI - Najmanje 21 osoba je ubijena u novom političkom nasilju prije izbora u Karačiju, rekao je u nedjelju jedan policijski dužnosnik. Nasilje je uslijedilo nakon nemira izazvanog ubojstvom zastupnika Rate Haidera u kolovozu kada je 86 ljudi ubijeno u Karačiju, važnom gospodarskom središtu na jugu zemlje. Ta ciljana ubojstva događaju se dok se birači pripremaju izabrati Haiderova zamjenika u pokrajinskoj skupštini tog grada od 16 milijuna stanovnika. Policija istražuje motive i počinitelje, a iza sličnih napada su ranije uglavnom stajale kriminalističke skupine koje kontroliraju dvije glavne političke stranke Pokret Mutahida Kuami i Nacionalnu stranku Avami (ANP). Policija je uhitila 20-ak osoba.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙