FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 16. listopada 2010. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati

ZAGREB - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila je sinoć za Dnevnik 3 HTV-a da će parlamentarni izbori u Hrvatskoj biti krajem 2011., kako su i najavili. Premijerka Kosor je to rekla zamoljena da komentira prijedloge iz nekih oporbenih krugova da se parlamentarni izbori održe u ožujku ili travnju, pri kraju hrvatskih pristupnih pregovora s EU. Upitala je pritom ima li logike u tome da oni koji ocjenjuju da Vlada ne zna što radi, da je nesposobna i nekompetentna, ipak pristaju da ta Vlada završi pregovore za ulazak u EU. Kosor je pozvala oporbene čelnike na dogovor o tome na koji način mogu pomoći da se pregovori što je moguće prije završe, te da Hrvatske pristupni ugovor potpiše sredinom iduće godine. Premijerka smatra kako je izjava predsjednika SDP-a Zorana Milanovića da će ići na izglasavanje povjerenja Vladi u Hrvatskom saboru, usklađena s dolaskom bivšeg premijera Ive Sanadera u Sabor. "Mi smatramo da je to koordinirana akcija. Dakle, ako krenu s tim onda moraju računati na neuspjeh, jer je vladajuća koalicija čvrsta i stabilna", ocijenila je Kosor. Dodala je da su jučer održale sastanak tri stranke vladajuće koalicije (HDZ, HSS i SDSS) u pripremi koalicijskog sastanka koji će se održati uskoro, a na kojem će razgovarati o proračunu za iduću godinu i drugim temama. Taj sastanak, istaknula je premijerka, još jednom pokazuje da je koalicija stabilna, a to se odnosi i na zastupnike HDZ-a. "Bez obzira na kojekakve špekulacije, zastupnici HDZ-a su čvrsto uz vodstvo HDZ-a", rekla je Kosor.

ZAGREB - Bivši potpredsjednik Vlade RH i ministar gospodarstva Damir Polančec jučer je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na godinu i tri mjeseca zatvora jer je vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću isplatio pola milijuna kuna za nepotrebnu stručnu studiju. Miletić je, pak, odlukom sudskog vijeća pod predsjedanjem suca Ivana Turudića dobio godinu dana zatvora, a zajedno s Polančecom državi mora vratiti novac za koji je oštećen državni proračun. Izlazeći sa suda Polančec je kratko prokomentirao da je presuda očekivana jer je već ranije donesena na drugom mjestu. Ovo je bilo prvo suđenje Polančecu protiv kojeg je USKOK podigao ukupno tri optužnice. Osim u ovom slučaju optužen je za nezakonito potrošenih 230 tisuća kuna za rasvjetu na nogometnom igralištu u svom rodnom selu, ali i za malverzacije teške 400 milijuna kuna u slučaju "Podravka". U tijeku je i istraga u slučaju HEP-a u kojoj ga se sumnjiči da je tu tvrtku s njezinim bivšim direktorom Ivanom Mravkom i bivšim čelnikom šibenskoga TLM-a Ivanom Koštanom oštetio za 600 milijuna kuna.

ZAGREB - Sudac zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić izjavio je za sinoćni Dnevnik 3 HTV-a da presudu protiv bivšeg potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Damira Polančeca nije donio pod utjecajem politike, te kako se to može zaključiti samo iz izjave Polančeca kojom je izravno uvrijedio sud. Nakon što je jučer na Županijskom sudu pod predsjedanjem suca Turudića nepravomoćno osuđen na godinu i tri mjeseca zatvora, jer je vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću isplatio pola milijuna kuna za nepotrebnu stručnu studiju, Damir Polančec je medijima poslao izjavu ovjerenu kod javnog bilježnika, u kojoj navodi susrete s dužnosnicima HDZ-a nakon što je izašao iz zatvora u Remetincu 22. srpnja 2010. g. "Optuženi Polančec se ima pravo braniti kako želi, ali nema pravo da vrijeđa", kazao je sudac Turudić, dodavši da je Polančec svojom izjavom direktno uvrijedio sudsko vijeće koje je sudjelovalo u konkretnom predmetu. "Polančec kao i njegov branitelj Anto Nobilo, imali su priliku staviti zahtijev za moje izuzeće ako su smatrali da sam pristran", kazao je, uz ostalo, Turudić.

SOLIN - Film "Omaggio a Romma" talijanskog autora Franca Zaffirellia dobitnik je Grand prixa 13. međunarodnog festivala turističkog filma - IPF' CRO, objavio je međunarodni žiri kasno sinoć na svečanoj ceremoniji završetka dvodnevnog festivala koji se održao u Solinu u sklopu 17. međunarodne smotre turizma, filma i krajobraza. U ime nagrađenog Franca Zaffirellia Grrand prix je preuzeo Predsjednik Europske federacije turističkih novinara (FEST) i počasni predsjednik ovog festivala u Solinu Antonio Conte, koji svojim angažmanom podupire ovaj festival od njegovog utemeljenja prije 13. godina. Nagrada za najbolji hrvatski nacionalni turistički film dodijeljena je filmu „Zagreb Zagreb“ autora Mateja Meštrovića. A "Trofej Dujam“ za najbolji promotivni turistički film festivala pripala je filmu „Malasya“ u produkciji Ministarstva kulture Malezije. Na 13. međunarodnom festivalu turističkog filma u Solinu bilo je prijavljeno 152 filma iz 47 zemalja, a 31 film je nominiran za festivalske nagrade. Na ceremoniji završetka 17. međunarodne smotre turizma, filma i krajobraza – INTERTAS dodijeljeno je i više drugih istaknutih nagrada, povelja i priznanja.

ZAGREB - Pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško primio je jučer u Nadbiskupskom duhovnom stolu u Zagrebu sudionike 31. Zagrebačkih književnih razgovora, na čelu s predsjednikom Društva hrvatskih književnika (DHK) Borbenom Vladovićem i dopredsjednikom Božidarom Petračem, priopćio je sinoć voditelj Tiskovnog ureda i glasnogovornik Zagrebačke nadbiskupije Zvonko Franc. U ime sudionika biskupu Šašku se na primanju obratio dopredsjednik DHK Petrač, koji je istaknuo kako je tema ovogodišnjih zagrebačkih književnih razgovora "Biblijski poticaji u suvremenim europskih književnostima". Predstavljajući sudionike Zagrebačkih književnih razgovora koji su došli iz Češke, Slovačke, Poljske, Rusije, Njemačke i Grčke, dopredsjednik Petrač izrazio je nadu da će Hrvatsko katoličko sveučilište biti novim mjestom za suradnju između Društva hrvatskih književnika i Crkve. Nadovezujući se na temu ovogodišnjih književnih razgovora, biskup Šaško je istaknuo kako su književnici "umjetnici Riječi koji vrlo dobro mogu vidjeti znakove Istine i Božje prisutnosti u svijetu, a što je osobina proroka", navodi se, između ostalog, u priopćenju.

ZAGREB - "Drama o Mirjani i ovima oko nje" mladoga hrvatskog pisca Ivora Martinića premijerno je u režiji Anje Maksić Japundžić izvedena sinoć u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK). Prva ovosezonska dramska premijera nacionalnog kazališta suvremena je priča o međuljudskim odnosima. U naslovnoj ulozi nastupila je Alma Prica, dok preostale likove tumače Maja Posavec, Branka Cvitković, Livio Badurina, Lana Barić, Siniša Popović, Vanja Matujec, Bojan Navojec i Marijana Mikulić. Glazbeni aranžman napravila je grupa "Soulfingers", kostime je osmislila Mirella Protega, a koreografiju potpisuje Rajko Pavlić.

(Hina) xggoj yggoj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙