FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: rkor
ZAGREB, 13. listopada 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović izjavio je danas kako je nakon jučerašnjeg svjedočenja bivšeg premijera Ive Sanadera pred saborskim istražnim povjerenstvom za privatizaciju Ine jasno da netko iz Vlade nije govorio istinu. "Slučaj ima i političku i moralnu dimenziju jer je očito da članovi jedne te iste vlade, bivše i sadašnje, koji se preklapaju, o istoj stvari govore dijametralno suprotno", kazao je hrvatski predsjednik odgovarajući na pitanja novinara nakon što je danas otvorio 2. kongres studenata prava i medicine "Pravo i medicina pred izazovima bioetike". "Očito je da tu netko ne govori istinu. A apsolutno je važno radi kredibiliteta političara i demokracije u Hrvatskoj da se utvrdi tko govori istinu, a tko ne i tko narod, koji ga je izabrao, ne obavještava o važnim i relevantnim činjenicama na pošten i istinit način", naglasio je. Smatra također da svatko tko ne govori istinu mora snositi posljedice. "Zasigurno, onaj tko glasačima ne govori istinu mora povući konzekvence", odgovorio je na pitanje novinara. Kazao je također kako je stvar povjerenstva je li trebalo na svjedočenje pozvati i premijerku Jadranku Kosor. "To je stvar povjerenstva, ono će odlučiti koga treba pozvati", odgovorio je. Složio se, na pitanje novinara, da bi premijerka Kosor trebala jasno reći što je znala a što ne o privatizaciji Ine, budući da su dva svjedoka na povjerenstvu rekla da je imala saznanja o tom procesu. "Apsolutno, svatko na političkoj sceni mora govoriti istinu i izjasniti se o činjenicama. To vrijedi i za mene i za premijerku i svakog drugog saborskog zastupnika. To je opće načelo koje i ovdje mora biti primijenjeno", rekao je predsjednik Josipović.

ZAGREB - Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor izjavila je danas da je prijetnje bivšeg premijera Ive Sanadera s jučerašnjeg svjedočenja pred istražnim povjerenstvom Sabora ozbiljna, ali da se ne plaši i da će i dalje raditi na jačanju pravne države. Upitana nakon obilaska "Ambiente" na Zagrebačkom velesajmu je li ju strah zbog Sanaderove poruke "tko pod drugim jamu kopa u nju padne sam" s jučerašnjeg svjedočenja pred saborskim povjerenstvom za utvrđivanje okolnosti privatizacije Ine, Kosor je rekla da je to ozbiljna prijetnja, ali da će i dalje raditi na jačanju pravne države. "I dalje ću inzistirati sa svim svojim kolegama u HDZ-u i Vladi da se pravna država učvrsti, institucije odrade svoj posao i da u toj borbi za pravnu državu, protiv kriminala i korupcije, nitko nema pravo posustati i uplašiti se", kazala je Kosor. "Oni koji se boje neka odu, a oni koji taj posao mogu odraditi do kraja neka ostanu. To je moja poruka svima koji čine tri stupa vlasti u Republici Hrvatskoj", istaknula je premijerka. Na pitanje smatra li da joj je Sanaderovo svjedočenje naštetilo, odgovorila je da svjedočenje bilo koga, odnosno dolazak bilo kojeg građanina koji ima dužnost svjedočiti pred povjerenstvom Hrvatskog sabora ne može naštetiti nikome te da je ona prva koja zastupa stav da svatko kaže što ima za reći, ali isto tako da se svatko u okviru svoga posla treba držati zakona.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović otvorio je danas 2. kongres studenata prava i medicine "Pravo i medicina pred izazovima bioetike" i pritom upozorio na problem organizacije znanstvenog i obrazovnog procesa u Hrvatskoj koji se stalno mijenja, što, rekao je, načelno nije dobro ako se ne poštuje tradicija i stručnost. U situaciji smo da se organizacija znanstvenog procesa u Hrvatskoj stalno mijenja, a to načelno nije dobro, rekao je Josipović pred okupljenim sudionicima kongresa na Pravnom fakultetu, naglašavajući da "nije dobro kada se jedan veliki sustav znanosti i visokog obrazovanja mijenja i svake dvije godine imamo reformu". Slaže se da su promjene potrebne jer je Hrvatska još uvijek tranzicijsko društvo, ali naglašava kako je važno pri izradi novog sustava ne zaboraviti na to da sadašnji sustav, kako je rekao, nije pao s Marsa nego da je iza njega tradicija. Ne smijemo zaboraviti tradiciju i velika je odgovornost onih koji kreiraju novi sustav, naglasio je. Upozorio je na, kako je rekao, loš običaj da visokoprofesionalni posao pisanja zakona rade svi, pa je najnormalnije postalo da zakone pišu osobe koje su Pravni fakultet vidjele samo na slici ili na Dnevniku. "Običaj koji je sve jači, sve čvršći, da zakone pišu ljudi koji nisu pravnici i da misle da zaista svatko može pisati zakone, štetan je i loš, a nažalost to vidimo na propisima koji se tiču našeg obrazovnog sustava", ustvrdio je i naglasio kako se na taj način dovodi u pitanje dignitet struke, ali i kvaliteta hrvatskog pravnog sustava te kvaliteta života našeg društva. "Nadam se da će se to promijeniti i da će se početi cijeniti struka jer društvo koje ne prepoznaje struku i nema povjerenja u struku loše napreduje", upozorio je.

ZAGREB - Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) priopćilo je danas kako informacije o njegovu radu koje posljednjih dana objavljuju mediji nisu službene pa zato niti ne dolaze od "pouzdanih izvora" ili "izvora bliskih tužiteljstvu" kao što ti mediji navode. Pod naslovom "Napisi i nagađanja te spekulacije nisu dio državnoodvjetničkog postupanja" DORH je na internetskim stranicama objavio poduže priopćenje u kojemu navodi da novinari i komentatori posljednjih nekoliko dana netočnim informacijama te netočnim i neutemeljenim kalkulacijama i zaključcima krivo izvješćuju javnost i time otežavaju rad Državnog odvjetništva na složenim predmetima, posebice "uskočkim". U DORH-u smatraju da se korištenjem izraza kao što su "pouzdani ili neslužbeni izvori bliski istražiteljima i tužiteljstvu" u javnosti ostavlja dojam kako DORH i USKOK daju informacije medijima iako je postupanje tijekom istrage tajno. Tvrde kako novinari i komentatori raspolažu s "činjenicama" koje Državno odvjetništvo nije dalo u formi odgovora na njihove pisane upite i nisu objavljene na službenim internetskim stranicama DORH-a i USKOK-a, pa moguće spoznaje novinara nisu "iz pouzdanih izvora" ili "iz izvora bliskih tužiteljstvu". Kažu i da se na pogrešan način javnosti objašnjava primjena zakonskog članka o tome tko su "kandidati za oprosnice i nagodbe". Pritom upozoravaju kako se tvrdi da su oprosnice dane ili će biti dane određenim osobama iako se, po zakonu, nekim od navedenih osoba one nisu mogle dati, nisu dale, niti će se dati.

SPLIT - Zbog tehničkih problema talijanski vojni transportni zrakoplov tipa C-27 J prinudno je sletio tijekom jučerašnjeg popodneva na pistu splitske zračne luke, potvrdio je to Mate Melvan, voditelj prometno-tehničkog sektora Zračne luke Split. Splitska kontrola leta je u utorak u 16.05 sati zaprimila dojavu da zrakoplov srednje veličine na liniji Sarajevo – Pisa (Italija) ima tehničkih problema, a kako je najbliža zrakoplovna luka bio Split dvanaestak minuta kasnije prinudno je sletio na pistu zračne luke. "U avionu se u tom trenutku nalazilo 11 putnika i članova posade. Nitko nije imao nikakve posljedice po život i zdravlje, a nakon što su parkirali avion promet se u zračnoj luci odvijao normalno. U 19.12 sati avion je odletio put svog odredišta", kazao je Mate Melvan. Još se pouzdano ne zna zbog kojeg je tehničkog problema pilot bio prisiljen sletjeti u Split, no izgleda kako je talijanima otkazala elektornika, te im je pao tlak zraka u kabini, kažu u zračnoj luci.

SPLIT - Hrvatsko izdanje knjige intervjua pape Benedikta XVI. "Svjetlo svijeta", u kojoj otvoreno progovara o krizi i skandalima u Crkvi, o ekumenizmu, o promjenama i reformama, o društvu i vjeri, bit će objavljeno istodobno s njezinom svjetskom premijerom u drugoj polovici studenoga, najavila je danas splitska izdavačka kuća "Verbum". Prva knjiga intervjua od izbora Benedikta XVI. za papu nastala je iz višednevnog razgovara što ga je s njime ljetos vodio njemački novinar Peter Seewald. Vatikanska izdavačka kuća "Libreria Editrice Vaticana" i više svjetskih izdavača, među kojima i hrvatska izdavačka kuća "Verbum", pripremaju istodobno, 24. studenoga, objavljivanje nove knjige pape Benedikta XVI.

(Hina) xrkor yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙