FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se nastavak opreznog trgovanja

Autor: neba
ZAGREB, 13. listopada 2010. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi i danas očekuje stagnacija indeksa i niski obujam trgovanja jer nema poticajnih domaćih vijesti, a i sa svjetskih burzi nema snažnijih signala jer ulagači čekaju nova kvartalna poslovna izvješća kompanija.

Od 11 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 9 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 porast.

Crobex indeks jučer je pao 0,92 posto, na 1.889 bodova, dok je Crobex10 oslabio 0,47 posto, na 996 bodova. Pritom su ti indeksi pali ispod psihološki važnih granica od 1.900 i 1.000 bodova po prvi puta od 23. rujna.

Redovni promet dosegnuo je 18,2 milijuna kuna, što je otprilike 7 milijuna više nego prethodnoga dana.

„Kao što su prošloga tjedna indeksi blago porasli na malim volumenima, sada blago klize. Danas očekujem njihovu stagnaciju, vjerojatno s negativnim predznakom, jer nema poticajnih vijesti iz domaćeg gospodarstva“, kaže Matko Bošković, broker i investicijski savjetnik u Centar banci.

Kako dodaje, i na svjetskim burzama moguće je 'neodlučno' kretanje cijena dionica, jer danas nema važnijih makroekonomskih objava, a još se nije zahuktala ni sezona objave financijskih izvješća kompanija.

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica blago porasle, dosegnuvši nove najviše razine u posljednjih pet mjeseci, jer je zapisnik s nedavne sjednice Feda pokazao da bi američka središnja banka mogla uvesti dodatne mjere za poticanje rasta gospodarstva.

Jutros su i na azijskim te europskim burzama zbog toga porasle cijene dionica.

Objava dijelova zapisnika sa sjednice Feda 21. rujna pokazala je naime da su čelnici središnje banke zabrinuti zbog niske inflacije, pa bi na idućoj sjednici početkom studenoga mogli ponovno uvesti program otkupa obveznica i druge mjere kvantitativnog popuštanja monetarne politike kako bi potaknuli kreditiranje.

„Nakon jučerašnje objave bilješki s posljednjeg zasjedanja Feda, sve je očitije da će na idućem zasjedanju 3. studenoga američka središnja banka najaviti novi krug kvantitativnog popuštanja monetarne politiku. Tada ćemo vidjeti, s obzirom na obujam i način provedbe tih programa, jesu li opravdani dosadašnji dobitci na tržištima kapitala u svijetu vezani uz ta očekivanja“, ističe Vjeran Jureša, analitičar u investicijskom društvu To One.

U međuvremenu nastavlja se objava poslovnih rezultata kompanija za treće tromjesečje. Prije početka današnjeg trgovanja na Wall Streetu svoje financijske rezultate objavit će JP Morgan, prva od vodećih američkih banaka.

„Analitičari i investitori očekuju pad prihoda i dobiti američkih banaka u trećem tromjesečju zbog nepovoljnih uvjeta na tržištima kapitala. Zbog toga bi svako manje pozitivno iznenađenje moglo postati katalizator za rast cijena dionica financijskog sektora, koji u posljednje vrijeme zaostaje za rastom ukupnog tržišta“, ocjenjuje Jureša.

Na domaćem tržištu kapitala, pak, Jureša očekuje nastavak niske likvidnosti i blage oscilacije indeksa pod utjecajem kretanja na svjetskim burzama.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙