FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 13. listopada 2010. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

SANTIAGO

Najdugotrajnija operacija spašavanja rudara u povijesti, izvlačenje 33 rudara zarobljenih dulje od dva mjeseca na gotovo 700 metara dubine u urušenom oknu rudnika bakra i zlata San Jose na sjeveru Čilea, u srijedu je uspješno ušla u završnu fazu s evakuacijom prve četvorice rudara u razdoblju od tri sata. Florencio Avalos, Mario Sepulveda, Juan Illanes i Carlos Solis izašli su na površinu jedan po jedan, a još 29 njihovih kolega treba biti spašeno, nakon 69 dana provedenih u podzemnoj komori površine 160 metara četvornih. Avalos, 31-godišnji drugi predradnik skupine rudara, te Sepulveda i Illanes, izabrani su kao fizički i psihički najspremniji da krenu prvi, za slučaj da kod spašavanja nastanu problemi. Sepulveda je na površinu donio i torbu s poklonima - kamenjem iz rudnika, koje je podijelio predsjedniku Čilea Sebastianu Pineri i drugim dužnosnicima. Predsjednik Pinera potapšao je kapsulu u kojoj su rudari izvlačeni na površinu i kazao: "Mi Čileanci smo rekli da nećemo odustati i nismo".

ZAGREB

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković i ministar obrane Branko Vukelić sudjelovat će u četvrtak u Bruxellesu, na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća NATO-a, priopćeno je iz MVPEI-ja. Ministri vanjskih poslova i ministri obrane raspravljat će o novom Strateškom konceptu NATO-a, reformi Saveza, proturaketnoj obrani, te drugim pitanjima važnim za budućnost Saveza. Sastanak je ujedno i priprema za summit NATO-a koji će se održati u Lisabonu 19. i 20. studenoga ove godine. Tijekom boravka u Bruxellesu, na marginama sastanka Sjevernoatlantskog vijeća NATO-a, ministar Jandroković održat će i bilateralne susrete.

SARAJEVO

Američka državna tajnica Hillary Clinton je tijekom posjeta Sarajevu poslala jasne poruke potpore i ohrabrenja Bosni i Hercegovini, ocjena je koju u srijedu prenosi većina dnevnih listova u toj zemlji. Najtiražniji bosanskohercegovački list "Dnevni avaz" piše kako je iz Washingtona stigla jasna poruka da su SAD čvrsto uz BiH. "Nema secesije, provodite reforme", naslov je kojim je ovaj list sumirao javne nastupe Hillary Clinton."Avaz" primjećuje kako se Clinton posebice dugo zadržala u razgovorima sa Zlatkom Lagumdžijom i Miloradom Dodikom, liderima Socijaldemokratske partije (SDP) i Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koje su i ostvarile najbolje rezultate na proteklim izborima.

KARACHI

Poplave koje su ovoga ljeta pogodile Pakistan, na usjevima, infrastrukturi i imovini napravile su izravnu štetu u iznosu od 9,5 milijarda dolara, navodi se u izvješću Azijske banke za razvoj i Svjetske banke, potvrdilo je u srijedu pakistansko ministarstvo financija. Dužnosnici ministarstva vjeruju da će za ukupne troškove obnove na kraju trebati izdvojiti oko 30 milijarda dolara, unatoč tomu što još nisu vidjeli izvješće. Navedena svota obuhvatit će troškove obnove infrastrukture i kompenzaciju za gubitke. Pakistanska vlada je troškove obnove procijenila još većima, smatra da bi za obnovu bile potrebne čak 43 milijarde dolara. U poplavama koje su ljetos pogodile Pakistan, bez krova nad glavom ostalo je 10 milijuna stanovnika te zemlje, a 20 milijuna ih je izravno ili neizravno pogođeno tom prirodnom katastrofom.

BIŠKEK

Kirgistanska nacionalistička stranka Ata-Žurt, koja je na parlamentarnim izborima održanim u nedjelju osvojila najviše mjesta u parlamentu, 28 od 120, u srijedu je zaprijetila zatvaranjem zračne baze koju u toj zemlji ima SAD, a ključna je za operacije koalicije u Afganistanu. "O zatvaranju američke zračne baze raspravljat ćemo u parlamentu", izjavio je drugi čovjek stranke. "Odluka će se donijeti nakon konzultacija s predstavnicima ostalih stranaka u parlamentu, pošto osnujemo koaliciju", rekao je predsjednik stranke Ata-Žurt, Kamčibek Tačijev. Ata-Žurt je stranka bliska bivšemu predsjedniku Kurmanbeku Bakijevu, svrgnutom s vlasti nakon krvave revolucije u travnju, a na izborima održanim u nedjelju postigla je najbolje rezultate.

KIJEV

Ukrajina je srijedu proglasila danom žalosti nakon sudara vlaka i autobusa prethodnog dana u kojem su poginule 43 osobe dok se tisak pita o razlozima te tragedije. Zastave na službenim zdanjima spuštene su na pola koplja a televizijske postaje odustale su od emitiranja uobičajenih zabavnih emisija nakon tragedije do koje je došlo u gradu Marganecku. Četrdeset tri osobe, među kojima troje djece, stradalo je u toj prometnoj nesreći, najpogubnijoj u Ukrajini od nezavisnosti te bivše sovjetske republike 1991. Deset ozlijeđenih se nalazi još u bolnici, prema najnovijim službenim podacima. Ukrajinske vlasti vjeruju da je za nesreću odgovoran vozač autobusa jer je prošao kroz crveno. Vozač je smrtno stradao u nesreći.

SARAJEVO

Udruga "Žene-žrtve rata", koja uglavnom okuplja Bošnjakinje izložene zlostavljanjima u proteklom ratu u Bosni i Hercegovini, usprotivila se snimanju filma kojega režira hollywoodska diva Angelina Jolie jer članice te udruge sumnjaju kako se na taj način pokušava umanjiti zločin masovnih silovanja počinjenih između 1992. i 1995. godine, prenose u srijedu mediji u BiH. Predsjednica udruge Bakira Hasečić izjavila je kako su od nadležnih vlasti u Federaciji BiH i Sarajevskoj županiji zatražili objašnjenje tko je i zašto izdao dopuštenje da Jolie dijelove svog filma snima i u BiH. Hasečić je objasnila kako u ovoj udruzi imaju informaciju da je scenarij filma Angeline Jolie temeljen na priči po kojoj se Bošnjakinja zaljubljuje u srpskog vojnika koji ju je silovao. "Pred oči mi izlaze slike mog, ali i silovatelja drugih žena iz udruge. To je naša životna trauma, a ne ljubavna opsesija", kazala je Hasečić kako je citira sarajevsko "Oslobođenje".

PARIZ

Uvjeti zatvorskog života kineskog disidenta Liua Xiaoboa znatno su se popravili nakon što je mu je dodijeljena Nobelova nagrada za mir, izjavila je Liuova supruga u intervjuu francuskom listu Mediapart. "Stvari su sada puno bolje", rekla je Liu Xia. "Prema njemu se ponašaju bolje i daju mu bolju hranu. U ćeliji čak ima i kuhalo", dodala je. Liu Xia je rekla da bi htjela otputovati u Oslo po nagradu za supruga, ali je to jako teško izvesti. "Imam putovnicu, ali ne mogu napustiti zemlju. Ako odem u Norvešku, pitanje je bi li mi dopustili povratak u Kinu", rekla je. Liu Xiu policija drži u kućnom pritvoru u njezinu stanu otkako se prošle nedjelje vratila iz posjete suprugu u gradu Jinzhou na sjeveroistoku zemlje, gdje Lio Xiaobo služi kaznu od 11 godina zatvora zbog "protudržavnog" djelovanja.

CARACAS

Predsjednik Venezuele Hugo Chavez krenuo je na turneju po Europi i Aziji koja bi trebala trajati desetak dana, objavili su u srijedu dužnosnici. Prva postaja je Rusija, a u nastavku putovanja slijede posjeti Bjelorusiji, Ukrajini, Iranu, Siriji i Portugalu, a moguće i Kini. To je deveti posjet socijalističkog čelnika Rusiji gdje bi se trebao susresti s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevim i razgovarati o osnivanju zajedničke banke koja bi financirala zajedničke projekte.

PARIZ

Željeznički promet poremećen je u srijedu u Francuskoj drugi dan zaredom zbog štrajka sazvanog u znak prosvjeda protiv vladine mirovinske reforme, saznaje se iz prijevoznih tvrtki. Tek je svaki treći brzi vlak prometovao te otprilike 40 posto regionalnih vlakova, priopćila je željeznica. Međunarodni promet bio je pošteđen s normalnom razinom usluga na Eurostaru prema Velikoj Britaniji, ali nije vozio nijedan noćni vlak. Francuski sindikati pokrenuli su u utorak val štrajkova protiv mirovinske reforme predsjednika Nicolasa Sarkozyja kojom se predviđa podizanje dobne granice za odlazak u mirovinu sa 60 na 62 godine.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙