FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pet stranaka ušlo u parlament Kirgistana, bit će potrebna koalicija

Autor: bcav
BIŠKEK, 11. listopada 2010. (Hina/dpa) - Dan nakon što je pet stranaka ušlo u kirgistanski parlament na izborima koji se općenito ocjenjuju poštenima i slobodnima, u ponedjeljak su se pojavila nagađanja o tome tko će ući u novu koalicijsku vladu.

U parlament je ušlo pet od 29 stranaka, a neočekivani pobjednik je nacionalistička stranka Ata Zhurt koja je osvojila 28 mandata.

Ta je stranka popularna među biračima s juga zemlje gdje je u krvavim sukobima između Kirgistanaca i Uzbeka u lipnju poginulo 2.000 ljudi.

Jedna od mogućih koalicija je ona između trećeplasirane i četveroplasirane stranke, lijeve, proruske Ar-Namys stranke bivšeg premijera Feliksa Kulova koja je osvojila 24 mandata i nove stranke Republika kojoj je na čelu naftaš Omurbek Babanov i koja je osvojila 23 mjesta u parlamentu.

Politički analitičari primjećuju da su se snažnima pokazale i druge dvije stranke, Socijaldemokrati (26 mandata) i lijeva stranka Ata-Meken (19 mandata), u kojoj je puno protivnika bivšeg čelnika Kurmanbeka Bikajeva, svrgnutog u ustanku prošloga ljeta.

No, budući da ih birači smatraju najodgovornijima za sve probleme koji su pogodili zemlju nakon pobune, analitičari drže kako je malo vjerojatno da će ući u novu vladu.

Promatrači i kirgistanski političari pozitivnim ocjenjuju činjenicu da je zemlja bila u stanju provesti mirne izbore, koji su dobar uvod za mirnu tranziciju prema novoj vladi.

(Hina) xbcav ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙