FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lokalni izbori u Beču ispit za socijaldemokrate

Autor: spos
BEČ, 10. listopada 2010. (Hina) - U Beču se u nedjelju održavaju mjesni izbori za gradsku, pokrajinsku i općinsku skupštinu na kojima je glavno pitanje hoće li Socijaldemokratska stranka (SPOe) s gradonačelnikom Michaelom Haeuplom zadržati apsolutnu većinu.

Birališta su otvorena u 7, a zatvorit će se u 17 sati. Za naklonost birača, nešto više od milijun i sto tisuća Bečana s pravom glasa, natječe se šest stranaka SPOe, Narodna stranka (OeVP), Slobodarska stranka (FPOe), Stranka zelenih (G), Pokret za budućnost Austrije (BZOe) i Komunistička stranka (KPOe).

Najnovije ankete pokazale su da bi Socijaldemokratska stranka mogla osvojiti od 44 do 46 posto glasova, Narodna stranka oko 17, Slobodarska stranka više od 20, Stranka zelenih oko 12 posto, a dvije manje stranke BZOe i KPOe po oko 1,5 do 2 posto glasova što je nedovoljno da uđu u bečku gradsku vijećnicu.

"Borba za Beč" kako su se izbori stalno najavljivali stajat će oko 30 milijuna eura, što se ocjenjuje kao najskuplja predizborna utrka do sada "u kojoj nije nedostajalo napetosti, optužbi, predbacivanja, ali je nedostajala rasprava i sadržaj o važnim temama vizije razvitka austrijske metropole u budućnosti", ocjenjuju politički promatrači.

SPOe vlada u Beču od 1945. godine i zato se uvriježio naziv "crveni Beč". Na prošlim izborima socijaldemokrati su imali apsolutnu većinu i sada ih sve ostale stranke žele spriječiti da ju zadrže.

Lokalni izbori u Beču bit će napeti do kraja i prema analitičarima bit će odraz raspoloženja prema saveznoj koalicijskoj vladi.

(Hina) xspđ ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙