FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 12. listopada 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović ocijenio je danas da je sve što se događa u Hrvatskoj posljednih dana vezano uz skidanje ploča s dvojezični natpisima neprihvatljivo i "sramota za sve nas" te ponovno pozvao Vladu, oporbu i branitelje da brane dostojanstvo Hrvatske kao europske zemlje kako se "priča o ćirilici ne bi pretvorila u priču o neuspjehu Hrvatske". "Danas Vukovar, jučer Udbina, sutra nešto drugo - ploče, natpisi, spomenici. Što je sljedeće? Hoće li sutra nečija glava biti razbijena?", upitao se Josipović u razgovoru s novinarima u svome Uredu u sklopu tradicionalne "Kave s građanima". Josipović je podsjetio da za par dana ide u Srbiju gdje će razgovarati sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem, a posjetit će i pripadnike hrvatske nacionalne manjine. Trenutak je, naglasio je predsjednik, kada zaista moramo svi zajedno razumjeti da se borimo za europsku Hrvatsku, za Hrvatsku u kojoj se kvalitetno, dobro živi, u kojoj poštujemo jedni druge. "I ovo što se događa je sramota za sve nas", ustvrdio je Josipović. "Ja pozivam u prvom redu Vladu, pozivam oporbu, pozivam branitelje koji s toliko žara branili Hrvatsku da brane i njeno dostojanstvo i da je brane kao europsku zemlju. Svi nosimo odgovornost i ne smijemo dozvoliti da se priča o ćirlici pretvori u priču o neuspjehu Hrvatske", poručio je predsjednik. Upitan kako pomiriti "nepomirljive strane" kazao je da se zakon o pravima manjina mora poštivati, ali "se uvijek može razgovarati o modalitetima". Nije htio govoriti o tome "tko je kriv" za trenutačno stanje. "Kad se riješi problem, analizirat ćemo što se dogodilo", rekao je i najavio da će predstaviti svoje inicijative.

RIJEKA - Predstavnici HNS-a danas su predstavili neke od servisa za građane koji su im dostupni na sada jedinstvenom europskom tržištu kao što su SOLVIT - besplatna pomoć u rješavanju problema koje uzrokuje administracija te mreža Europskih potrošačkih centara za pomoć potrošačima. Član predsjedništva primorsko-goranske županijske organizacije HNS-a i pomoćnik ministra gospodarstva Vedran Kružić kazao je na konferenciji za novinare da SOLVIT u 31 centru pomaže u rješavanju pitanja boravka, priznavanja stručnih kvalifikacija, registracije vozila i vozačkih dozvola, prava na zapošljavanje, socijalne sigurnosti i oporezivanja. Ako se radi o kršenju nekog prava slučaj se rješava u roku od 70 dana, ali, istaknuo je, SOLVIT ne može pomoći kada su sudski postupci već pokrenuti. Dodao je da je više od 80 posto slučajeva upućenih SOLVIT-u rješeno uspješno. Besplatne usluge nacionalnog Europskog potrošačkog centra obuhvaćaju informiranje potrošača o njihovim pravima, pomaganje u vezi s pritužbom trgovcu, pomoći pri rješavanju sporova te educiranje u javnim kampanjama. Te usluge se pružaju u područjima prekogranične kupovine na području EU, Islanda i Norveške, u vezi s prijevarama, jamstvima, e-trgovinom, turističkim uslugama, telekomunikacijama, financijama, osiguranjem i stanovanjem. Kružić je naglasio da je domaćim proizvođačima za uspjeh na jedinstvenom tržištu potrebna visoka kvaliteta te da su oni koji su više ulagali i nametnuli se kvalitetom uspjeli pronaći mjesto za sebe.

ZAGREB - Pokaznu vježbu "Motel Plitvice 2013", cilj koje je bio provjeriti postojeće stanje sustava zaštite i spašavanja na terenu u slučaju kvara nuklearne elektrane (NE) Krško u susjednoj Sloveniji, danas je u Zagrebu provelo 80 sudionika iz devet gradskih i državnih uprava, agencija, zavoda i ustanova. Vježba je u organizaciji Ureda za upravljanje u hitnim situacijama održana u motelu Plitvice na zagrebačkoj obilaznici, između Lučkog i Jankomira. Dio je projekta "Priprema evakuacije u slučaju nuklearne nesreće" iz programa EU "Financijski instrument za civilnu zaštitu" koji provodi zagrebački Ured za upravljanje u hitnim situacijama. Nositelj projekta je slovenska općina Krško, a partneri su Zagreb i rumunjski grad Cernavoda. Projekt se provodio od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca ove godine, a vrijednost dijela koji se odnosi na Grad Zagreb je 142.938 eura, od čega je planirano sufinanciranje Grada Zagreba 40.854 eura, a preostali iznos osigurava Europska komisija. Vježbom se provjeravala komunikacija između različitih razina hitnih službi; kontrolne točke, dekontaminacija i medicinska pomoć te prijem, registracija i opskrba evakuiranog stanovništva.

ZAGREB - Na inicijativu Miranda Mrsića, kandidata za predsjednika zagrebačkog SDP-a, danas se u knjižari Profil Mozaik u Bogovićevoj ulici okupio velik broj građana kako bi darovali svoje knjige za buduću Memorijalnu knjižnicu "Boris Šprem" u znak sjećanja na preminulog predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika zagrebačke Gradske skupštine. Mirando Mrsić nije želio davati izjave novinarima rekavši tek da mu nije namjera skupljati političke poene.

"Boris nas je sve, Zagrepčanke i Zagrepčane, zadužio svojim radom i tom mu se gestom želimo bar malo odužiti", kratko je dodao Mrsić te se pozdravio sa Špremovom suprugom Jasenkom i sinom Damjanom koji su došli podržati tu ideju, zajedno s brojnim prijateljima, kolegama i poznanicima. Premda su iz stožera Davora Bernardića i Gordana Marasa poručivali kako neće doći jer to smatraju promocijom uoči unutarstranačkih izbora za predsjednika zagrebačkog SDP-a, Bernardić je ipak došao podržati inicijativu, ali i rekao da se to ne bi trebalo stavljati u funkciju unutarstranačkih izbora.

ZAGREB - Zagrebački Gornji grad bit će do ponedjeljka mjesto u kojemu će književnici i pjesnici biti 'kod kuće' i njih 50-ak iz regije vratit će mu svojom poezijom i književnošću onu kulturološku važnost koja mu pripada, a zanemarena je, suglasni su svi koji su danas u Knjižnici Marije Jurić Zagorke na zagrebačkome Krvavom mostu predstavili taj festival. Gornji grad mogao bi biti hrvatski Helikon - naša gora muza, vjeruje novinar i književnik Marijan Grakalić, inicijator i autor festivala koji suorganiziraju Radio Gornji grad i Klub poezije "KULTura sNOVA" koji je već objavio i festivalski zbornik, a 'svježeg iz tiskare' kratko ga je predstavio književnik i utemeljitelj "KULTure sNOVA" Zdravko Odorčić. Festival je potpuno autonomna inicijativa i izuzeta je od komercijalnih, natjecateljskih ili interesnih manira, rekao je Grakalić, a tu je njegovu specifičnost podcrtao i sudionik festivala književnik Boris Perić rekavši kako književnih festivala ima 'kao pljeve' jer gotovo svaki nakladnik ima svoj književni festival. Za razliku od tih festivala I. Gornjogradski književni festival, istaknuo je Perić, "najzagrebačkiji je književni festival nastao zbog žive potrebe njegovih sudionika za susretom".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙