FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30

ZAGREB, 30. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

SARAJEVO - Sjedinjene Države razočarane su zaostajanjem Bosne i Hercegovine u odnosu na susjedne zemlje, no to njezine političke lidere ne brine i oni nastavljaju biti fokusirani na ostvarenje svojih vlastitih, uskih i kratkoročnih ciljeva, izjavio je zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika Philip Reeker u intervjuu kojega je u petak objavio sarajevski "Dnevni avaz". Reeker se nalazi u višednevnom posjetu BiH gdje je odvojeno razgovarao s čelnicima političkih stranaka i predstavnicima tijela državne vlasti u pokušaju da potakne reforme koje su već mjesecima blokirane. Američki je diplomat kazao kako je "jasno da političari u BiH ne surađuju niti su spremni na kompromise kojima bi prihvatili i potporu međunarodne zajednice". Nije imenovao nikoga posebno, no izrijekom je potvrdio kako američka administracija nema povjerenja u predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika jer on ne ispunjava dana obećanja. "Dodik jednom kaže jedno, a drugi put drugo. Jednostavno, on nije vrijedan našeg vremena", kazao je Reeker. Američki je dužnosnik ocijenio kako provedba dvije ključne reforme - presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci" i dodjela potrebne imovine oružanim snagama - uopće nisu velika i teška pitanja koja se ne mogu rješiti. Provedba presude kroz eliminiranje diskriminacije pripadnika nacionalnih manjina iz izbornog procesa otvorit će put približavanju BiH Europskoj uniji, a rješavanje statusa vojne imovine novi je korak na putu ka članstvu u NATO-u, kazao je Reeker podsjećajući kako u protivnom BiH prijeti dalje zaostajanje u odnosu na regiju.

BOGOTA - Deseci ljudi ozlijeđeni su u četvrtak na velikim prosvjedima širom Kolumbije organiziranima u znak potpore seljacima koji već 11 dana traže veće potpore poljoprivrednom sektoru. U sukobima je ozlijeđeno 37 policajaca, objavila je policija. Po gradskim vlastima Bogote, samo u glavnom gradu ozlijeđeno je 147 ljudi, od kojih je 26 hospitalizirano, a 40 je uhićeno. Širom zemlje organizirano je bilo ukupno 48 prosvjeda, a 72 cestovne blokade ometale su promet na 37 glavnih prometnica u osam regija, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova. Prosvjednicima se pridružilo između 40 i 50 tisuća kamiondžija tražeći niže cijene goriva, a regulaciju svojeg rada traže i rudari. "Jasno je da to nisu anđeli, nego vandali, kriminalci u službi prikrivenih interesa, točnije u službi terorista FARC-a", ocijenio je ministar obrane Juan Carlos Pinzon. Kolumbijske revolucionarne oružane snage (FARC) vode od 2012. mirovne pregovore s vladom predsjednika Juana Manuela Santosa.

KUNDUZ - U samoubilačkom bombaškom napadu u džamiji u sjevernoj afganistanskoj provinciji Kunduz u petak poginuli su okružni guverner, njegovi tjelohranitelji i više civila, kazali su mjesni dužnosnici. Napad je izveden tijekom molitve za jednog plemenskog starješinu koji je preminuo dan prije, kazali su. "Dužnosnici... su bili na molitvi u džamiji kada je bombaš samoubojica detonirao eksplozive", rekao je glasnogovornik provincijskog guvernera. Točan broj žrtava još nije poznat.

MANILA - Sjedinjene Države će nastaviti tražiti međunarodnu koaliciju kako bi djelovali zajedno prema Siriji, rekao je u petak američki ministar obrane Chuck Hagel nakon što je britanski parlament odbacio vojnu akciju. "Cilj predsjednika (Baracka) Obame i naše vlade...kakva god odluka se donese je da to bude međunarodna suradnja i pothvat", rekao je Hagel tijekom puta na Filipine dodajući kako će se SAD nastaviti konzultirati s Britanijom. "Naš pristup je da nastavimo tražiti međunarodnu koaliciju koja će djelovati zajedno. Mislim da vidite brojne zemlje kako izriču, javno izriču svoje stajalište o uporabi kemijskog oružja", rekao je on. Britanski parlament je u četvrtak odbacio prijedlog premijera Davida Camerona kojim bi načelno bila odobrena akcija u Siriji zadavši udarac Obaminim naporima da izgradi koaliciju za odgovor na uporabu kemijskog oružja u Siriji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙