FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 8. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

AMAN - Sirijska državna televizija prikazala je u četvrtak snimku predsjednika Bašara al-Asada na molitvi u džamiji u Damasku nakon izviješća sirijske oporbe o napadu na predsjedničku kolonu vozila. Pripadnik pobunjeničke brigade Islam Aluš potvrdio je prije toga za Reuters da su pobunjenici ispalili rakete koje su pogodile predsjedničku kolonu vozila na putu za džamiju Anas bin Malek u četvrti Malki gdje je i Asadova rezidencija. I drugi sirijski aktivisti izvijestili su o raketama ispaljenima na četvrt Malki u četvrtak. Prema televizijskim snimkama Asad je izgledao neozlijeđen.

MONTREAL - Piton koji je zadavio dvojicu braće u snu u Kanadi bio je u stanu svog vlasnika koji nije imao dozvolu za držanje takve životinje, izvijestile su mjesne vlasti. Connor i Noah Barthe koji su uskoro trebali navršiti 7, odnosno 5 godina, pronađeni su mrtvi u ponedjeljak ujutro u stanu oca njihova malenog prijatelja, Jean-Claudea Savoieja, gdje je u staklenom kavezu bio i afrički piton. Dječaci su voljeli životinje pa i gmazove. U galeriji fotografija njihove majke Mandy Trecartin na Facebooku pojavljuju se sa životinjama na gotovo svim snimkama. Taj običaj da se igraju sa životinjama mogao je biti uzrok njihove nesretne smrti. Miris životinje koji je ostao na djeci i njihova tjelesna toplina mogli su probuditi čula pitona, rekla je Marion Desmarcheliere, profesorica zoološke medicine na veterinarskom fakultetu u Montrealu. "Zmija ima veoma razvijen njuh" i ako su djeca "još imala na sebi miris koza" nije čudno da ih je piton napao, rekla je za AFP. Gmaz dug 4 metra i težak 45 kilograma bio je kućni ljubimac vlasnika trgovine egzotičnim životinjama iznad koje je bio stan u kojemu se dogodila nesreća. Prema kanadskim propisima afrički piton bio je na popisu životinja koje smiju držati jedino zološki vrtovi. Po prvim rezultatima obdukcije, dječaci su "umrli od gušenja", izvijestila je u srijedu Kanadska kraljevska žandarmerija (GRC, savezna policija). Obudkcija je provedena i na zmiji koja je po tim nalazima bila zdrava. "Ostatci životinje su u veterinarskoj službi pokrajinske vlade i bit će uništeni", ističe GRC.

MONTREAL - Američka željeznička kompanija Montreal, Maine & Atlantic podnijela je u srijedu zahtjev za predstečajnu nagodbu u Sjedinjenim Državama i u Kanadi, mjesec dana nakon eksplozije njezina vlaka u jednom mjestu u Quebecu. Kompanija čija je kompozicija sa 72 vagona-cisterne bez strojovođe 6. srpnja iskočila iz tračnica pri čemu je poginulo 47 ljudi i opustošeno središte gradića Lac-Megantic, upozorava da njezine obveze što proistječu iz te nesreće sada premašuju vrijednost njezine imovine. Vlasti u Quebecu su već dvaput pozivale Montreal, Maine & Atlantic (MMA) da ispuni svoje obveze ne bi li ga natjerale da podmiri troškove operacije čišćenja i dekontaminacije područja od dva četvorna kilometra uništena u požaru koji je trajao gotovo dva dana. MMA je nakon nesreće, najteže u Kanadi u zadnjih 15 godina, morala prekinuti s radom budući da je onemogućen promet između Montreala, Mainea (savezna država na sjeveroistoku SAD-a) i kanadske atlantske obale. U takvim okolnostima kanadska podružnica MMA-e je "zatražila zaštitu predviđenu zakonom o nagodbi s vjerovnicima tvrtka" obrativši se Visokom sudu u Quebecu, ističe se u priopćenju kompanije kojoj je sjedište u Chicagu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙