FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30

ZAGREB, 11. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta u 9,30 sati.

MONTREAL - Stotine ljudi okupilo se u subotu u Kanadi na posljednjem ispraćaju dvojice dječaka koje je prošlog tjedna usmrtio ogromni piton dok su spavali. Braća Noah i Connor Barthe, stari četiri odnosno šest godina, pronađeni su mrtvi u stanu iznad trgovine s kućnim ljubimcima u mjestu New Brunswick. Obdukcija je pokazala da je dječake ugušio afrički piton dug četiri metra i težak 45 kilograma koji se uvukao u ventilacijske cijevi i pao kroz strop u sobu u kojoj su djeca spavala. Članovi obitelji na obredu u lokalnoj crkvi u Campbelltonu govorili o tome koliko su dva dječaka bila posebna a svećenik Maurice Frenette poručio je da je ovo vrijeme za slavljenje njihova života a ne za upiranje prstom u krivce. Dječaci su, prema majčinoj želji, pokopani zajedno u istom lijesu.

WASHINGTON - Sjedinjene Države opisale su počinitelje krvavih subotnjih napada u Iraku kao "neprijatelje islama" u priopćenju kojim se "najsnažnije osuđuje" serija napada u kojima je poginulo više od 60 osoba i ranjene stotine. Američko ministarstvo vanjskih poslova poručuje da su autobombe koje su eksplodirale pokraj bagdadskih tržnica i kafića "kukavički napadi" čije su mete bile "obitelji koje su slavile Bajram kojim se označava kraj muslimanskog svetog mjeseca ramazana". "Teroristi koji su počinili te napade neprijatelji su islama i zajednički neprijatelji SAD-a, Iraka i međunaordne zajednice", navodi se u priopćenju glasnogovornice State Departmenta Jen Psaki. U napadima izvedenim s ukupno 16 autobomba širom zemlje ubijena je 61 osoba i ranjeno gotovo 300. Psaki podsjeća da je SAD ponudio nagradu od deset milijuna dolara za informacije koje bi pomogle vlastima da ubiju ili uhvate vođu Al Kaide u Iraku Abu Bakr al-Bagdadija.

PEKING - Novi slučaj H7N9 ptičje gripe kod žene stare 51 godinu zabilježen je na jugu Kine u pokrajini Guangdong i to je prvi slučaj koji su zdravstvene vlasti te pokrajine službeno priznale. Žena je u bolnicu primljena 3. kolovoza i u kritičnu je stanju, objavilo je ministarstvo zdravstva te pokarijene. Radila je s peradi na lokalnoj tržnici. Prvi slučaj H7N9 virusa kod čovjeka zabilježen je krajem ožujka u Kini i od tada je potvrđeno 134 slučajeva zaraze uključujući pokrajinu Guangdong, a 44 osobe u međuvremenu su preminule. Najveći broj slučajeva zabilježen je na istoku zemlje a najveći broj oboljelih i preminulih dokazano je bio u kontaktu s peradi. Posljednjih tjedana broj novih slučajeva je sve manji no znanstvenici, prema radu objavljenom u medicinskom časopisu Lancet, vjeruju da će se njihov broj povećati na jesen nakon ljetnog zatišja. Kineski znanstvenici prošlog su tjedna zabilježili prvi mogući slučaj prijenosa tog soja ptičje gripe s čovjeka na čovjeka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙