FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 12. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

LONDON - Britanski premijer David Cameron dao je u ponedjeljak jednoznačnu potporu spornom postupku dobivanja plina iz škriljca, riskirajući izazivanje bijesa konzervativnih glasača iz seoskih područja. Vjeruje se da Velika Britanija ima najveće rezerve plina u škriljcu koje bi mogle smanjiti ovisnost zemlje o uvoznim energentima, no plinska industrija morat će biti vrlo oprezna kako bi umirila skeptičnu javnost i aktiviste za zaštitu okoliša. Bušenje škriljca moglo bi smanjiti cijenu plina, otvoriti nova radna mjesta i povećati prihode lokalnih zajednica u kojima se plin pronađe, napisao je Cameron u listu Daily Telegraph od ponedjeljka. "Ako ne podupremo tu tehnologiju, propustit ćemo golemu priliku da pomognemo obiteljima smanjiti račune i ojačamo konkurentnost zemlje", istaknuo je čelnik Konzervativne stranke. Hidrauličkim bušenjem izvlače se nafta i plin iz čvrsto sedimentiranih stijena tako što se u probušene rupe ubrizgavaju pijesak, kemikalije i voda pod visokim tlakom. Kritičari upozoravaju da bi taj postupak mogao izazvati manje potrese, onečistiti podzemne vode i narušiti seoski krajolik u britanskoj provinciji. Cameron, pak, tvrdi da je bušenje sigurno i, ako se regulira na pravi način, nema dokaza da bi zagadio vodu ili izazvalo štetu u okolišu.

COCHIN - Indija je u ponedjeljak predstavila prvi nosač zrakoplova domaće proizvodnje, u nastojanju da modernizira svoju vojnu opremu koju je dijelom kupovala od Sovjetskog Saveza, utrkujući se s drugom brzorastućom azijskom silom, Kinom. INS Vikrant, brod od 40 000 tona, bit će operativan 2018. kada prođe niz ispitivanja. Označava ulazak Indije u uzak klub zemalja koje same projektiraju i grade svoje nosače zrakoplova, u kojemu su još Sjedinjene Države, Velika Britanija, Rusija i Francuska. Program je stajao oko 5 milijarda dolara a realiziran je s dvije godine zakašnjenja. No "ovo je važna etapa", istaknuo je ministar obrane A.K. Antony koji je sudjelovao na predstavljanju nosača u luci u Cochinu. "Ovo je prvi korak dugog puta i prvi važan korak". Po ocjeni analitičara, modernizacijom svog arsenala Indija želi sustići Kinu čiji se utjecaj širi. Nosač zrakoplova će biti stacioniran u Indijskom oceanu, kažu vojni stručnjaci. New Delhi je uložio milijarde dolara u modernizaciju vojne opreme. Po ocjeni međunarodne mreže KPMG-a, zemlja će od 2010. do 2016. potrošiti 112 milijarda dolara na naoružanje. U subotu je vlada najavila da je za ispitivanje spremna prva nuklearna podmornica sagrađena u Indiji.

KAIRO - Egipatska policija odgodila je u ponedjeljak akciju rastjerivanja islamističkih pristaša svrgnutog predsjednika Mohameda Mursija, za koju su dužnosnici najavili da će početi u zoru. Snage sigurnosti trebale su u ponedjeljak rano ujutro početi s postupnim rastjerivanjem pristaša Muslimanskog bratstva na dva mjesta u Kairu kako bi prekinule šestotjedno sukobljavanje prosvjednika koji traže Mursijev povratak na vlast i prijelazne vlade postavljene nakon što ga je vojska svrgnula 3. lipnja. Više od 250 ljudi, uglavnom Mursijevih pristaša, poginulo je otada u sukobima s redarstvenim snagama i s Mursijevim protivnicima. Zapadni i arapski dužnosnici te visoki egipatski dužnosnici pritiskali su vladu da ne koristi silu u pokušaju smirivanja krize koja tjednima potresa tu arapsku zemlju s 82 milijuna stanovnika.

BRATISLAVA - Jedan je radnik u ponedjeljak poginuo, a petorica su ranjena u eksploziji u tunelu u gradnji na slovačkoj autocesti D1 na dionici Janovce-Jablonov, objavila je slovačka agencija Tasr. Jedan od ranjenih radnika u teškom je stanju, ali nije u životnoj opasnosti. Svi ozlijeđeni prevezeni su u najbliže bolnice. Po mjesnim medijima, uzrok eksplozije u tunelu koji nosi naziv Šibenik još nije poznat. Istraga je u tijeku, a po prvim pokazateljima radnici su stradali jer ih je poslije eksplozije zatrpala zemlja. Autocesta D1 treba povezati Bratislavu na krajnjem zapadu Slovačke s ukrajinskom granicom na istoku. Od planiranih 517 dosad je izgrađen 271 kilometar autoceste.

MOSKVA - Rusko državno odvjetništvo izjavilo je u ponedjeljak da je Aleksej Navaljni primio novac iz inozemstva za svoju utrku za lokalne izbore u Moskvi, što je zakonom zabranjeno, što su suradnici ruskog oporbenog čelnika zanijekali. "Tijekom provjere potvrđeno je da je novac za kampanju Alekseja Navaljnog uplaćen iz inozemstva", ističe se u priopćenju državnog odvjetništva. Kako navodi odvjetništvo, više od 300 fizičkih i pravnih osoba iz inozemstva i anonimni donatori iz 46 zemalja (među kojima su Sjedinjene Države, Finska, Velika Britanija, Švicarska i Kanada) uplatilo je novac Navaljnom i članovima njegova tima preko ruskog sustava internetskog plaćanja. Ruski zakon zabranjuje kandidatima na izborima da primaju novac izvana za svoju predizbornu kampanju. Rusko državno odvjetništvo koje je počelo provjeru nakon optužba ultranacionalističkog zastupnika Vladimira Žirinovskog u tom smislu, poslalo je dokumente ministarstvu unutarnjih poslova koje će odlučiti hoće li pokrenuti istragu. Suradnici Navaljnog odbijaju pak sve optužbe. "Veoma pazimo" odakle dolazi novac za kampanju, rekao je predstavnik njegova tima Vladimir Ašurkov za agenciju Ria Novosti, dodajući da su primali novac samo od ruskih građana. Aleksej Navaljni (37) koji je javnosti postao poznat pošto je na svom blogu i na društvenim mrežama pisao o korupcijskim skandalima u državnim tvrtkama, već nekoliko tjedana vodi aktivnu kampanju u Moskvi uoči lokalnih izbora 8. rujna, premda mu prijeti zatvorska kazna. 18. srpnja osuđen je na pet godina zatvora zbog pronevjere novca u državnoj tvrtki za gospodarenje šumom, pri čemu nije priznao krivnju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙