FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 2. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

BEOGRAD - Srpska strana zbog stradanja većeg broja Srba u Oluji ima pravo na drugačiji pogled na tu akciju, kazao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović u razgovoru za beogradske Večernje novosti, dodavši kako očekuje da istovremeno Srbija s razumijevanjem prihvati važnost Oluje za slobodu hrvatske države. Josipović je u intervjuu govorio o planiranom posjetu Beogradu najesen te o suradnji dviju zemalja i njihovoj zajedničkoj europskoj budućnosti. Izrazio je nadu da različiti pogledi na akciju Oluju, čija se 18. godišnjica obilježava u ponedjeljak, neće pokvariti planove o razvoju suradnje. "Činjenica o stradanju većeg broja Srba u toj akciji daje srpskoj strani pravo na drugačiji pogled. Iako ćemo se, vjerojatno, morati pomiriti s tim da na neke povijesne događaje gledamo različito, očekujem i da Srbi s razumijevanjem prihvate važnost Oluje za slobodu hrvatske države. S druge strane, Hrvatska se s dužnim pijetetom treba odnositi prema svim žrtvama, kazniti zločine i omogućiti povratak svima koji to žele", poručio je hrvatski predsjednik. Josipović je kazao da predstojeći posjet Beogradu vidi "više kao novi poticaj nego kao novi početak". Od susreta sa srbijanskim kolegom Tomislavom Nikolićem očekuje poticaj rješavanju brojnih otvorenih pitanja između dviju država i razvoju hrvatsko-srpskih odnosa. "Imamo još mnogo otvorenih pitanja od velike važnosti za naše države i građane. Istaknuo bih problem nestalih osoba, njih oko 1.700, oteto kulturno blago koje Srbija još nije vratila, pitanje izbjeglica, Srba iz Hrvatske, ali i Hrvata iz Srbije, brojne imovinske probleme... Tu je i sukcesija bivše Jugoslavije, kao i pitanje granice na Dunavu. Uz to, moramo unaprijediti suradnju u ekonomiji, progonu ratnih zločina i u borbi protiv organiziranog kriminala", nabrojao je Josipović pitanja koja će se naći na stolu kad se u Beogradu bude sastao sa srbijanskim šefom države.

TOKIO - Japanski premijer Shinzo Abe vjerojatno neće na dan sjećanja u kolovozu posjetiti hram za poginule u ratu i nada se da će tim potezom otvoriti vrata sastanku na vrhu s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom i popraviti veoma narušene odnose. Još se ne zna hoće li Xi, suočen s golemim domaćim izazovima, biti spreman prihvatiti to otvaranje. No odnosi između drugog i trećeg svjetskog gospodarstva već su mjesecima neprijateljski, a ratne rane i regionalno suparništvo dopunjeni su sporom oko nekih otoka. Kina i Južna Koreja bile su u dvadesetom stoljeću pod japanskom okupacijom ili kolonizacijom i posebno su osjetljive na posjete japanskih čelnika hramu Yasukuniju jer se u njemu odaje počast i osobama koje je saveznički sud osudio kao ratne zločince. Konzervativci poput Abea kažu kako je sasvim prirodno odati počast onima koji su poginuli za domovinu, posebno 15. kolovoza, na dan kad je 1945. japanski car Hirohito proglasio predaju. Tokio se nada da će, suzdrži li se Abe toga dana od posjeta hramu, unaprijediti odnose s Kinom.

WASHINGTON - Američka veleposlanstva koja bi obično radila u nedjelju, među ostalima ona u Abu Dabiju, Bagdadu i Kairu, bit će zatvorena zbog sigurnosnih razloga, objavio je State Department. "State Department dao je upute nekim američkim veleposlanstvima i konzulatima da ostanu zatvoreni ili da smanje poslovanje u nedjelju 4. kolovoza", rekla je glasnogovornica Marie Harf na dnevnom brifingu. "Sigurnosni razlozi odveli su nas u tu mjeru opreza", dodala je, ali nije objasnila o kojim je sigurnosnim razlozima riječ. Harf je odbila imenovati veleposlanstva i konzulate koji će biti zatvoreni, ali jedan visoki dužnosnik State Departmenta poslije je novinarima rekao kako je riječ o onima koji bi inače radili u nedjelju. Brza Reutersova pretraga internetske stranice State Departmenta pokazala je kako je to nekoliko američkih misija u muslimanskome svijetu, među ostalima veleposlanstva u Abu Dabiju, Bagdadu i Kairu.

RANGUN - Zbog kiša koje neprekidno padaju na istoku Mianmara već nekoliko dana došlo je do velikih poplava u kojima su poginule tri osobe a nekoliko desetaka tisuća stanovnika moralo je biti evakuirano, objavio je službeni tisak u petak, upozoravajući na nastavak padalina. Država Karen, na granici s Tajlandom, najpogođenija je, s više od 33.500 evakuiranih osoba, koje se nalaze u 79 kampova, piše list New Light of Mianmar, navodeći da su poginule tri osobe a jedna je nestala. U državi Mon, više od 4.500 osoba evakuirano je u 34 logora, dodaje list. Međutim, dok se voda počinje povlačiti, neki su se počeli vraćati kućama. Klizanje terena također je oštetilo ceste a 245 škola je zatvoreno. Neke regije Mianmara žestoko su svake godine pogođene poplavama tijekom razdoblja monsuna.

SARAJEVO - Najmanje tri pištolja ukradena su iz policijske postaje u mjestu Nemila u Bosni i Hercegovini sjeverno od Zenice a riječ je o oružju zaplijenjenom od okorjelih kriminalaca koje je policija ranije uhitila, prenosi u petak sarajevski "Dnevni avaz".Oružje je na za sada nerazjašnjeni način nestalo iz depoa u kojega se pohranjuju zaplijenjeni dokazni materijali a izvjesnim se čini tek to da su misteriozni kradljivci surađivali s nekim od policijskih djelatnika. Prostorija iz koje su pokradeni pištolji dobro je osigurana, nema prozora a uz nju je stalno dežurni operativni policajac.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙