FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 12. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

ISLAMABAD - Pakistan je u ponedjeljak optužio indijske vojnike da su zapucali s pakistanske strane granice između tih dviju zemalja, na spornom području Kašmira, ubivši jednog civila, rekao je vojni dužnosnik u Islamabadu. Najnoviji izgred između dviju suparničkih zemalja dogodio se u ponedjeljak rano ujutro u sektorima Bhattal, Chirikot i Satwal, duž crte razdvajanja (LoC) koja zapravo dijeli Indiju i Pakistan u himalajskom području Kašmiru, po tom dužnosniku koji je htio ostati anoniman. "Civil (pakistanski) pretrpio je mučeništvo zbog pucnjeva iz Indije", rekao je taj dužnosnik. "Pakistanske snage su uspješno odgovorile na indijske pucnjeve", priznao je, ne rekavši ima li žrtava na indijskoj strani granice u odgovoru pakistanske vojske. Indijska vlada je prošlog tjedna izravno optužila pakistansku vojsku da je odgovorna za smrt petorice indijskih vojnika na granici između dviju zemalja. Pakistan je zanijekao bilo kakvu umiješanost u taj smrtonosni napad. Indija i Pakistan, dvije nuklearne sile snažno militarizirane, triput su ratovale otkako su se 1947. istodobno odvojile od britanskog carstva. Dvaput su ratovali zbog Kašmira, područja koje su međusobno podijelili i polažu pravo na nj. Od 2003. u Kašmiru je na snazi primirje. Mirovni pregovori dviju zemalja stidljivo su se nastavili 2011., tri godine nakon napada u Bombayju, u kojemu je poginulo 166 ljudi, za koji je, kako tvrde indijske vlasti, odgovorna pakistanska naoružana islamistička skupina Lashkar-e-Taiba. Ovi novi okršaji u Kašmiru događaju se u vrijeme kada je novi pakistanski premijer Nawaz Sharif poboljšanje indijsko-pakistanskih veza postavio kao priroritet svog mandata.

BUDIMPEŠTA - Najtraženiji osumnjičenik za nacističke zločine, Mađar Laszlo Csatari, umro je u 99. godini u bolnici u Budimpešti, rekao je za France Presse njegov odvjetnik Gabor Horvath. Laszlo Csatari je umro u subotu od upale pluća u kućnom pritvoru u Budimpešti, čekajući početak suđenja za "zločine protiv čovječnosti", napose za deportaciju u nacističke koncentracijske logore u getu u Košicama, u Slovačkoj, u kojima je bilo zatočeno oko 15 000 Židova.

MANILA - Tajfun Utor, najsnažniji tajfun ove godine, stigao je u ponedjeljak ujutro na obale Filipina, gdje se 23 osobe već vode kao nestale, izvijestile su vlasti. Sve nestale osobe su ribari koji su proteklog vikenda bili na moru ispred najvećeg otoka Luzona kojim bjesni tajfun, rekao je direktor agencije za prirodne nepogode. Utor, praćen jakim pljuskom i vjetrovima brzine do 200 km/h, stigao je na kopno u ponedjeljak ujutro oko 3.00 sata (u nedjelju u 21.00 sat po srednjoeuropskome vremenu). U ponedjeljak rano ujutro bio je iznad pokrajine Nueva Vizcaya a tijekom dana bi se trebao premještati prema Južnom kineskom moru. Snažni pljuskovi su zahvatili prijestolnicu Manilu, 250 km južnije, ali nema dojava o poplavama. Ipak, većina škola u gradu bila je zatvorena. Filipini su na putanji kretanja tajfuna i svake godine ga zahvati dvadesetak oluja koje znaju odnijeti i stotinjak života. U prosincu prošle godine tajfun Bopha je usmrtio oko 2 000 ljudi, što u poplavama, što u odronima na otoku Mindanau, dijelu otočja koji je inače izvan putanje kretanja tih silovitih oluja.

BAGDAD - Ogranak Al Kaide, Islamska država u Iraku i na Levantu (EIIL), preuzela je u nedjelju u priopćenju objavljenom na džihadističkim mrežnim stranicama odgovornost za niz napada u kojima je više od 70 osoba poginulo u Iraku tijekom proslave završetka Ramazana. "Islamska država se mobilizirala (...) u Bagdadu, u južnim pokrajinama i drugdje kako bi poslala poruku upozorenja trećeg dana Ramazanskog bajrama", kao odgovor na operacije iračkih sigurnosnih snaga, rekla je skupina u svom priopćenju. Šijiti "neće biti sigurni ni danju ni noću, ni na Bajram niti bilo koji drugi dan", dodaje EIIL. U subotu je u nizu eksplozija autobomba širom Iraka poginulo više od 70 a ranjeno je tristotinjak ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙