FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 15. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

CASTEL GANDOLFO - Papa Franjo molio je u četvrtak za žrtve krvavog nasilja u Egiptu, kao i za mir, dijalog i pomirenje, u zemlji gdje je u rastjerivanju prosvjeda u srijedu smrtno stradalo više od 500 ljudi. "Nove pretužne vijesti stižu iz Egipta. Želim moliti za žrtve, njihove obitelji, ranjene i one koji pate", rekao je Papa tijekom angelusa na središnjem trgu Castel Gandolfa, pokraj Rima gdje se nalazi ljetna rezidencija papa. "Molimo zajedno za mir, dijalog i pomirenje u toj dragoj zemlji", dodao je Papa. Muslimansko bratstvo, savez svrgnutog predsjednika Mohameda Mursija, pozvao je u četvrtak svoje pobornike na prosvjede u Kairu, dan nakon što su snage reda u krvi rastjerale njihove skupove. Taj poziv izaziva strahovanja od novog nasilja u zemlji koja je u srijedu doživjela najkrvaviji dan u nedavnoj povijesti.

KAIRO - Egipatsko Muslimansko bratstvo pozvalo je u četvrtak svoje pristaše na nastavak prosvjeda u Kairu, nakon što je u obračunu snaga reda s prosvjednicima dan ranije ubijeno više od 500 ljudi, javljaju agencije i ističu da je to bio jedan od najkrvavijih dana u novijoj povijesti zemlje. Tijekom noći Kairo i ostali gradovi su uglavnom bili mirni, a u prijepodnevnim satima Egipćani su oprezno počeli izlaziti na ulice. Privremene vlasti, iza kojih stoji vojska, uvele su dan ranije policijski sat i izvanredno stanje u glavnom gradu i deset drugih provincija. No, smatraju analitičari, nije sigurno da li će moćna vojska moći odoljeti bijesu milijuna pristaša svrgnutog predsjednika Mohameda Mursija. Novi mogući okršaj se može očekivati u poslijepodnevnim i večrnjim satima za kada je Muslimansko bratstvo sazvalo nova okupljanja u znak prosvjeda protiv brutalnosti snaga reda i velikog broja ubijenih. Agencije podsjećaju da je ovo treće masovno ubijanje islamskih prosvjednika od kada je prije šest tjedana izvršen vojni udar, a Mursi uhićen i zatočen. Neki od utjecajnih Egipćana koji su krajem srpnja izašli na ulice kako bi "dali mandat" svemoćnoj vojsci da se obračuna s "teroristima", ogradili su se od ove ubilačke operacije. Potpredsjednik Mohamed ElBaradei, dobitnik Nobelove nagrade za mir, dao je ostavku i poručio da odbija "preuzeti odgovornost za posljedice odluka s kojima se ne slaže".

BAGDAD - Najmanje 33 Iračana ubijeno je a deseci su ranjeni u četvrtak u seriji bombaških napada u iračkom glavnom gradu Bagdadu, objavili su policijski izvori. Mete napada bile su tržnice i trgovačke ulice. Četiri autobombe i jedna bomba postavljena pokraj prometnice eksplodirale su tijekom jutra u glavnom gradu a najviše žrtava bilo je na autobusnoj stanici u čijoj je blizini eksplodirala autobomba. Zemlja je suočena s najtežim valom nasilja od 2008. Od početka 2013. godine u Iraku je u terorističkim napadima ubijeno više od 3.450 ljudi. "Lov na teroriste i one koji ih podržavaju nastavit će se sve dok naš narod ne bude zaštićen", poručio je u priopćenju premijer Nuri al Maliki. Odgovornost za većinu napada preuzelo je iračko krilo al Kaide.

RIM - Na talijanske obale se između 1. kolovoza 2012. i 10. kolovoza 2013. iskrcalo 24.277 imigranata, izjavio je u četvrtak talijanski ministar unutrašnjih poslova. Trećina ili 8.932 je stigla u Italiju između 1. srpnja i 10. kolovoza, precizirao je na konferenciji za novinare. Unatoč brojnim dolascima, stanje imigracije nije izmaklo kontroli, naveo je ministar, član stranke Silvia Berlusconija. "Uspjeli smo pomiriti obvezu prihvata i sigurnosno stanje", rekao je. Tri barke s ukupno 280 imigranata iz subsaharske Afrike spašeno je u noći između srijede i četvrtka u kanalu Sicilije. Iskoristivši mirno more, dolasci imigranata su se intenzivirali posljednjih tjedana na jugu zemlje, posebice na Siciliji i Kalabriji. Početkom srpnja papa Franjo je posjetio Lampedusu na Siciliji, kako bi oplakao tisuće imigranata koji su stradali posljednjih godina tijekom prelaska Mediterana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙