FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 6. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Zbog neizvršenih osnova za plaćanje na kraju lipnja ove godine u Hrvatskoj je bilo blokirano 64.678 poslovnih subjekata sa ukupnim neplaćenim dugovanjima od 36,74 milijarde kuna, a zbog neizvršenih osnova za plaćanje u blokadi je bilo 262.657 građana sa ukupnim dugom od 20,22 milijarde kuna. Neizvršene osnova za plaćanje poslovnih subjekata neznatno su više, za 0,1 posto, u odnosu na svibanj, dok su dugovanja građana za 2,6 posto viša u odnosu na mjesec prije, objavila je Financijska agencija na svojim mrežnim stranicama. Iz Fine istodobno napominju kako je s osnove otvaranja predstečajnih postupaka iznos prijavljenih neizvršenih osnova za plaćanje u lipnju smanjen za 1,03 milijarde kuna, a broj dužnika za njih 160. U blokadi do 60 dana bio je 3.191 poslovni subjekt s prijavljenim dospjelim neizvršenim obvezama od 1,4 milijarde kuna. Više od tri četvrtine poslovnih subjekata u blokadi je više od 360 dana, a iznos njihove blokade čini 85,4 posto iznosa ukupnoga duga. Kod poslovnih subjekata u dugotrajnoj blokadi, više od godinu dana, dominiraju oni koji su blokirani pet i više godina, njih je 31,1 posto. Gotovo dvije trećine blokiranih poslovnih subjekata ili njih 42.354 nemaju zaposlenih, a iznos njihovih dugovanja čini 64,5 posto ukupnih neizvršenih osnova za plaćanje.

ZAGREB - Po podacima Ministarstva turizma, u turističkim djelatnostima u prvih šest mjeseci ove godine ostvareno je 6,6 posto više prihoda nego u istom razdoblju prošle godine, što je, po ocjeni ministra turizma Darka Lorencina, vrlo važan pokazatelj tijeka turističke sezone. Ministar je takvu ocjenu iznio danas tijekom posjete NP Starigrad Paklenica, izvijestili su iz Ministarstva turizma. Riječ je o podacima Ministarstva financija odnosno Porezne uprave, po kojima je u prvom polugodištu ove godine u djelatnostima pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te u djelatnosti putničkih agencija i organizatora putovanja ostvareno 9,24 milijardi kuna ukupnih financijskih prihoda. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, to je porast od 6,6 posto. Pritom je u prvoj polovini ove godine u djelatnosti pružanja smještaja u hotelima i sličnim objektima ostvareno 3,57 milijarde kuna prihoda ili 1,1 posto više nego u istom razdoblju lani. U djelatnosti restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane ostvaren je prihod od 1,75 milijardi kuna, što je za 23 posto više. Tek nešto manji porast prihoda, za 22 posto, na 1,58 milijarde kuna, ostvaren je u djelatnosti pripreme i usluživanja pića.

ZAGREB/STARIGRAD PAKLENICA - Ministar turizma Darko Lorencin prilikom današnje posjete Nacionalnom parku (NP) Starigrad Paklenica istaknuo je važnost razvijanja selektivnih oblika turističke ponude poput pustolovnog i sportskog turizma, koji su među deset ključnih proizvoda iz Strategije razvoja hrvatskog turizma do 2020. Predstavnici NP naglasili su kako godišnje imaju više od 110 tisuća posjetitelja, od čega 30 posto alpinista, koji uglavnom dolaze izvan ljetnih mjeseci pa tako sezona traje od ožujka do studenog. Najavili su i uređenje velikog centra za posjetitelje na lokaciji parka, izgradnju dodatnih pješačkih staza te heliodroma za potrebe sigurnosti, dok su predstavnici TZ-a općine Starigrad Paklenica istaknuli da aktivno rade na jačanju sportske i pustolovne ponude u destinaciji, posebice na razvoju bike turizma, kanuina i raftinga. Ministar je kazao da sportski i pustolovni turizam i u svijetu i kod nas bilježi sve veći interes te da je stoga dodatna ponuda vezana uz taj segment svakako razlog više za dolazak u našu zemlju. Naglasio je i da Ministarstvo turizma posvećuje veliku pažnju segmentu sigurnosti pa tako godišnje za HGSS izdvaja milijun kuna, a najavio je i da će za poboljšanje sigurnosti biti učinjene dodatne izmjene u regulativi.

ZAGREB - U Hrvatsku je, na njeno more, u srpnju došlo gotovo 75 tisuća nautičara ili 3 posto više nego u lanjskom srpnju, porast od 1 posto nautičari su ostvarili s 490,2 tisuće noćenja u srpnju, a po 3 posto više njihovih dolazaka i noćenja bilo je i tijekom ovogodišnjih sedam mjeseci, podaci su turističkih zajednica koje prenosi Glavni ured Hrvatske turističke zajednice. Glavnina ukupnih dolazaka i noćenja nautičara u ovom srpnju odnosi se na strane nautičare kojih je bilo gotovo 65 tisuća, a njihovih noćenja 458,7 tisuća, čime su zabilježili plus od 3 posto u dolascima i 2 posto u noćenjima u odnosu na isti mjesec prošle godine. Istodobno, domaćih nešto malo više od pet tisuća nautičara ili njih 4 posto manje ostvarilo je 31,5 tisuća noćenja ili 1 posto manje. U sedam mjeseci na hrvatskom Jadranu bilo je registrirano 181,3 tisuće dolazaka i 1,2 milijuna noćenja nautičara, što su porasti od po 3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Stranih je nautičara pritom došlo 168,5 tisuća ili 3 posto više, dok su s 1,1 milijunom noćenja u plusu od 4 posto. Domaćih nautičara i u sedam je mjeseci bilo manje nego lani, i to za 2 posto manje ili njih 12,7 tisuća, ali porast od 1 posto bilježe s 66,7 tisuća noćenja.

ZAGREB - Građevinska tvrtka Viadukt potvrdila je danas pismom namjere interes za razmatranje ulaganja u dionička društva Nexe Grupa i Našicecement, kao dio konzorcija ulagatelja, navodi se u priopćenju iz te tvrtke. Slijedom netom provedene transakcije preuzimanja tražbina dioničkog društva Slavonski zatvoreni investicijski fond s javnom ponudom s osnove izdanih obveznica u vrijednosti 86,09 milijuna kuna, Viadukt je postao značajni vjerovnik u postupku predstečajnih nagodbi tih dioničkih društava. U skladu s potrebama plana preustroja Nexe Grupe i Našicecementa, koji su trenutno u procesu predstečajne nagodbe, Viadukt je zajedno s ostalim članovima konzorcija spreman uložiti odgovarajući iznos za osiguranje likvidnosti, odnosno održivosti poslovanja, stoji u pismu namjere upućenom Upravi Nexea. Pismo je indikativno, neobvezujuće i predstavlja isključivo iskaz inicijalnog interesa, dok je donošenje konačne odluke i podnošenje eventualne konačne ponude za ulaganje podložno 'provođenju dodatnih analiza, provedbi dubinskog snimanja i konačnom odobrenju od strane odgovarajućih organa', navodi Viadukt.

ZAGREB - U Hrvatskoj je tijekom srpnja prodano 3.224 novih automobila, što je 34 automobila ili oko 1 posto više nego u lipnju, pokazuju podaci agencije Promocija Plus. Na godišnjoj razini, u ovogodišnjem sedmom mjesecu prodano je 518 automobila ili 19,1 posto više u odnosu na srpanj prošle godine. No, ukupno je u prvih sedam mjeseci ove godine u Hrvatskoj prodano 18.608 novih osobnih vozila, a to je za 18,7 posto ili za 4.299 vozila manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Tijekom prvih sedam mjeseci najprodavanija automobilska marka u Hrvatskoj bio je Volkswagen s 3.343 automobila i tržišnim udjelom od 17,97 posto. Slijede Opel s 2.099 automobila i udjelom od 11,28 posto i Peugeot s 1.347 vozila i 7,24 posto tržišnog udjela. Među popularnijim markama redom su i Hyundai, Citroen, Škoda, Kia, Renault, Ford i Chevrolet.

ZAGREB - Prvog radnog dana Zagrebačke burze u ovom tjednu glavni dionički indeksi zabilježili su pad vrijednosti, Crobex za 0,74 posto, na 1.839,88 bodova, a Crobex10 za 0,61 posto, na 1.034,06 bodova, što je pratio i nizak redovni promet dionicama od 8 milijuna kuna. Samo je dionica HT-a ostvarila danas promet iznad milijun kuna, odnosno 1,4 milijuna kuna, a cijena joj je pala 0,40 posto, na 174,20 kuna. Pad cijene od 1,47 posto, na 203,96 kuna, zabilježila je dionica Petrokemije ostvarivši 931,8 tisuća kuna prometa. Promet dionice Valamar Adria Holdinga iznosio je 769,5 tisuća kuna, a cijena joj je pala za 3,36 posto, na 161 kunu. Tek nešto manji promet, od 768 tisuća kuna, imala je povlaštena dionica Adris Grupe čija je cijena pala 2,29 posto, na 279 kuna. Cijena je smanjena i dionici Ericssona Nikole Tesle, za 1,29 posto, na 1.505,50 kuna, uz promet od 439,4 tisuće kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙