FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 30. srpnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić poručio je danas da će se realizirati investicija koje ovise o javnom sektoru, a puno očekuje i od privatnog sektora te se nada i nešto boljoj turističkoj sezoni nego prošle godine. Na tome temeljimo nade da ćemo do kraja godine biti na nuli ili ostvariti barem kakvu pozitivnu stopu rasta, kazao je Grčić na konferenciji za novinare u Vladi na kojoj je zajedno s ministrima gospodarstva te pomorstva, prometa i infrastrukture Ivanom Vrdoljakom i Sinišom Hajdaš Dončićem predstavio izvješće o radu Koordinacije za gospodarstvo, investicije i EU fondove. Govoreći o izvješću o radu Koordinacije za gospodarstvo i investicije, Grčić je rekao kako su rezultati u drugom kvartalu bolji nego u prvom, percepcija je da se događa nešto pozitivno, da bi se preokret mogao dogoditi. U segmentu javnih investicija napravljena je šestomjesečna revizija i traženo je od javnih poduzeća da rebalansiraju planove u skladu s onim što se može realizirati u ovoj godini. Za 700 milijuna kuna smanjen je plan investicija javnih poduzeća, a ministar Hajdaš Dončić navodi kako plan za ovu godinu, sukladno zadnjem rebalansu javnih poduzeća iznosi 13,6 milijardi kuna. To je u odnosu na realizaciju u 2012. rast 23 posto. Preliminarni podaci javnih poduzeća za prvo polugodište prikazuju realizaciju investicija na razini 4,5 milijardi kuna, što je u odnosu na godinu ranije rast od 30 posto.

ZAGREB - Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak na konferenciji za novinare u Vladi izdvojio je dva osnovna cilja Radne skupine za poslovnu klimu i investicije - Hrvatska mora biti konkurentnija i rast se mora zasnivati na privatnom kapitalu i investicijama. Radna je skupina, naveo je, raspravila 20 prijavljenih investicijskih projekata s ozbiljnim preprekama približne ukupne vrijednosti 1,2 milijarde eura koji će kreirati oko 2.800 radnih mjesta. U postupku rješavanja je 13 investicijskih projekata približne ukupne vrijednosti 766 milijuna eura koji će kreirati oko 1.270 radnih mjesta, a riješeno je sedam investicijskih projekata približne ukupne vrijednosti 434 milijuna eura koji će omogućiti zapošljavanje oko 1.530 ljudi, kazao je Vrdoljak dodajući kako je provedeno 28 aktivnosti za poboljšanje investicijske klime. Na pitanje novinara o ugovoru o snimanju seizmike terena koji je Ministarstvo gospodarstva bez natječaja sklopilo s norveškom tvrtkom Spectrum, Vrdoljak je rekao kako svaki postupak u projektu istraživanja i eksploatacije nafte i plina mora biti po svim pravilima Europske komisije, prema svim zakonima Hrvatske i najvišim svjetskim standardima.

ZAGREB - Ekonomski institut Zagreb (EIZ) u ovoj godini očekuje pad realnog BDP-a od 0,9 posto, a za 2014. godinu prognozira oporavak uz rast BDP-a od 1 posto. Sadašnje su prognoze snižene u odnosu na one od prije tri mjeseca, kada je EIZ predviđao pad BDP-a u ovoj godini od 0,5 posto, a za iduću rast od 1,2 posto, a prognoze su snižene zbog gospodarskih prilika koje su nepovoljnije od očekivanih, prvenstveno zbog velikog pada izvoza. Pritom iz EIZ-a u priopćenju u povodu objavljivanja novog broja publikacije Croatian Economic Outlook Quarterly, napominju kako je Hrvatska i dalje u recesiji, no dodaju i kako se čini da negativni trendovi postupno jenjavaju i da je recesija blizu svog dna. "Iako većina pokazatelja upućuje na nastavak nepovoljnih gospodarskih kretanja, čini se kako negativni trendovi postupno jenjavaju i da je recesija blizu svog dna. Bude li turistička sezona dobra, to bi, zajedno s poslovnim optimizmom zbog ulaska u EU, mogao biti temelj za promjenu negativnih trendova već krajem ove godine te postupan oporavak iduće godine. Oporavak će, međutim, biti slab i nestabilan, ponajprije zbog postojećih neravnoteža u gospodarstvu i ovisnosti o gospodarskim kretanjima u EU-u", navode analitičari Ekonomskog instituta. Po dostupnim statističkim podacima, Hrvatska je i dalje u recesiji, ističu iz EIZ-a i podsjećaju da je u prvom ovogodišnjem tromjesečju BDP pao za 1,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

ZAGREB - Hrvatska je Vlada danas dala suglasnost Agenciji za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) za sudjelovanje u dokapitalizaciji kutinske Petrokemije, a nadležna je tijela zadužila da pokrenu postupak odabira strateškog partnera za Petrokemiju, u kojoj bi država zadržala najmanje 25 posto plus jednu dionicu. Vlada je na današnjoj telefonskoj sjednici donijela odluku o davanju suglasnosti Agenciji za upravljanje državnom imovinom za stjecanje dionica trgovačkog društva Petrokemija, Kutina, sudjelujući u postupku povećanja temeljnog kapitala društva, temeljem javnog poziva postojećim dioničarima društva, objavljenog 18. srpnja 2013., i to na način da ponudi upis i uplati najviše 463.002 dionice po cijeni u rasponu od 170,00 kuna do 228,00 kuna za dionicu te uplati ukupan iznos izračunat nakon odabira cijene iz navedenog raspona, priopćeno je iz Vlade. AUDIO je dobio i suglasnost Vlade da se zaduži radi pribavljanja sredstava za upis i uplatu dionica Petrokemija. Vlada je zadužila nadležna tijela da pokrenu postupak odabira strateškog partnera trgovačkog društva Petrokemija, sukladno važećim zakonskim propisima, tako da Republika Hrvatska zadrži najmanje 25 posto plus jednu dionicu, navodi se u priopćenju s telefonske sjednice Vlade.

ZAGREB - Croatia osiguranje (CO) ostvarilo je u prvih šest mjeseci ove godine bruto dobit od 71,1 milijun kuna, što je 9,7 posto više u odnosu na isto razdoblje godine prije, navodi se u priopćenju tvrtke objavljenom na Zagrebačkoj burzi. Do kraja lipnja ove godine ukupna zaračunata premija Croatia osiguranje dosegnula je 1,6 milijardi kuna, čime je ostvareno 61,4 posto godišnjeg plana. Pritom je zaračunata premija neživotnih osiguranja manja za 4,2 posto, dok u segmentu životnih osiguranja CO bilježi povećanje od 3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ukupni prihodi Croatia osiguranja u prvoj polovici ove godine iznosili su 1,27 milijardi kuna i manji su za 3,6 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Istodobno su ukupni rashodi dosegnuli 1,22 milijarde kuna i smanjeni su za 4,1 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

ZAGREB - Nacionalni zračni prijevoznik Croatia Airlines prvo je ovogodišnje polugodište završio s padom ukupnog prometa i prometnih učinaka, što je rezultat prizemljenja jednog zrakoplova sukladno planu restrukturiranja, a ukupni prihodi tvrtke pali su za 8,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine ili na 706 milijuna kuna. Prema financijskom izvješću na Zagrebačkoj burzi operativni rezultat Croata Airlinesa za prvih šest mjeseci ove godine bio je u minusu od 78 milijuna kuna ili dva milijuna kuna veći nego za isto vrijeme prošle godine, dok je neto rezultat pao još više u minus, za 6 milijuna kuna, na 78 milijuna kuna. S financijskim troškovima (financiranje flote i troškovi/prihodi promjene tečaja) krajnji gubitak im iznosi, kako navode u izvješću, 78,1 milijun kuna, što je 7 posto niže od ostvarenog gubitka u istom razdoblju prošle godine. Za 5 posto, na 808 tisuća, pao je ukupan broj prevezenih putnika, pri čemu je prevezenih putnika u domaćem redovitom prometu bilo slično kao lani ili njih 218,7 tisuća, dok je u međunarodnom redovitom prometu bilo 7 posto manje putnika ili njih 565,7 tisuća.

ZAGREB/RIJEKA - Erste&Steiermaerkische Bank d.d. u prvih je šest mjeseci 2013. ostvarila neto dobit u iznosu od 126,5 milijuna kuna, što predstavlja smanjenje za 53,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, izvijestili su danas iz te banke napominjući kako se trenutačno nepovoljno stanje u gospodarstvu odražava i na njihove financijske pokazatelje. Smanjenje neto dobiti u najvećoj je mjeri rezultat povećanja troškova vrijednosnih usklađivanja i rezerviranja na što, osim objektivne gospodarske situacije i tržišnih uvjeta, utječe i provođenje postupaka predstečajnih nagodbi tvrtki te prilagodba regulatornim mjerama. Napominju da su u prvoj polovici ove godine zadržali stabilan trend poslovanja, unatoč izuzetno zahtjevnim tržišnim okolnostima. Ukupna aktiva banke na kraju lipnja iznosila je 58,7 milijardi kuna, što je za 0,3 posto više u odnosu na kraj 2012. Ukupni krediti banke na na kraju prvog ovogodišnjeg polugodišta iznosili su 38,74 milijardi kuna, što je za 0,1 posto više u odnosu na kraj prošle godine. Ukupni depoziti i dalje bilježe stabilan rast te su krajem lipnja 2013. iznosili 34,3 milijardi kuna, što je rast od 3,5 posto.

ZAGREB - Glavni dionički indeksi Zagrebačke burze danas su, nakon tri uzastopna trgovinska dana pada, porasli, Crobex je povećan za 0,77 posto, na 1.843,17 bodova, a Crobex10 za 1,03 posto, na 1.039,12 bodova. Redovni promet dionicama danas je iznosio skromnih 7,8 milijuna kuna. Samo su dvije dionice imale promete iznad milijun kuna, HT-ova i Petrokemije. Dionica HT-a je uz pad cijene za 0,66 posto, na 175 kuna, ostvarila promet od 1,4 milijuna kuna. Cijena dionici Petrokemije je pak porasla za 3,25 posto, na 226 kuna, a imala je 1,2 milijun kuna prometa. Hrvatska je Vlada danas dala suglasnost Agenciji za upravljanje državnom imovinom za sudjelovanje u dokapitalizaciji kutinske Petrokemije, a nadležna je tijela zadužila da pokrenu postupak odabira strateškog partnera za Petrokemiju, u kojoj bi država zadržala najmanje 25 posto plus jednu dionicu. Među trgovanijim dionicama s najvećim porastom cijene od 8,15 posto, na 649,99 kuna, izdvaja se dionica Atlantic Grupe koja je ostvarila 594,7 tisuća kuna prometa. Atlantic Grupa je danas objavila da je u prvoj polovici ove godine ostvarila neto dobit od 116,6 milijuna kuna, što je oko osam puta više nego u istom lanjskom razdoblju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙