FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 26. srpnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Vlada bi na sjednici idućeg tjedna, posljednjoj prije ljetne stanke, trebala donijeti odluke o raspisivanju natječaja za privatizaciju Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke, kao i raspravljati o prijedlogu izmjena Zakona o fiskalnoj odgovornosti, doznaje se danas u Ministarstvu financija. Vlada je odluke o prodaji dionica Hrvatske poštanske banke i Croatia osiguranja iz državnog portfelja donijela sredinom srpnja, pa će na prodaju biti ponuđeno 99,13 posto Hrvatske poštanske banke, a kod Croatia osiguranja država će prodavati dio od svog 82,48 postotnog udjela, odnosno do 50 posto. Privatizacijski natječaji bi, prema ranijim najavama, trebali trajati do polovice rujna. Prije ljetne stanke Vlada bi trebala raspravljati i o izmjenama Zakona o fiskalnoj odgovornosti, prema kojima bi, ako ih Sabor prihvati na jesen, država već za ovu godinu primijenila novo fiskalno pravilo usklađeno s okvirom za upravljanje ekonomskom politikom u EU i vezano uz obvezu pridržavanja srednjoročnih proračunskih ciljeva. Na jesen će Sabor raspravljati i o predloženim izmjenama u Zakonu o porezu na dohodak, a njegovo bi prihvaćanje omogućilo objava liste poslodavaca koji svojim radnicima ne isplaćuju plaće, ali i građana čija je imovina u nesrazmjeru s njihovim prihodima. Pritom iz Ministarstva financija najavljuju da će u središtu interesa biti krupne porezne prijevare, i to tijekom ove i iduće godine.

RIJEKA - U 754 nadzora pravnih i fizičkih osoba, koje je Carinska uprava u prvih šest mjeseci ove godine provela diljem Hrvatske, utvrđen je naknadni dug od oko 25 milijuna kuna, a pokrenuta su 102 prekršajna postupka, podaci su iz Carinske uprave Ministarstva financija. U istom razdoblju podnesene su 24 kaznene prijave, a šteta nastala počinjenjem tih kaznenih djela procjenjuje se na više od 1,5 milijuna kuna, neki su od najznačajnijih rezultata rada Carinske uprave u prvoj polovici ove godine. Osim toga, obavljeno je 20.200 provjera namjenske uporabe energenata, pri čemu je otkriveno 420 nepravilnosti i naknadno obračunat ukupni dug veći od 6,5 milijuna kuna. Carinici su privremeno oduzeli više od 1,9 milijuna komada cigareta, 7 tona duhana, 5000 litara alkohola i alkoholnih pića, a zaplijenjeno je i više od 300 kilograma marihuane. Pokrenuto je 690 postupaka zadržavanja robe i 265.500 proizvoda za koje se sumnja da se povrjeđuju pravo intelektulanog vlasništva, a obavljeno je i 108 nadzora na tržnicama u kojima je utvrđeno oko 100 nepravilnosti.

ZAGREB - Nacionalni zračni prijevoznik Croatia Airlines u sklopu programa restrukturiranja planira u zimskom redu letenja 2013./2014. ukidanje letova Dubrovnik-Frankfurt, što će ovisiti i o dogovorima za udružene turističke aktivnosti za zimsku sezonu, doznaje se iz te kompanije. Ako dogovor o udruženim turističkim aktivnostima ne bude postignut obustava letova na liniji Dubrovnik-Frankfurt u zimskom redu letenje neće se moći izbjeći, napominju iz Croatia Airlinesa. Podsjećaju i da je programom restrukturiranja predviđena i primjena tzv. kompenzacijskih mjera odnosno smanjenje kapaciteta tj. flote, te zastupljenosti na tržištu ili smanjenje broja letova, zbog čega su već smanjili planirani opseg letenja u ovoj godini i prizemljili jedan zrakoplov u floti. Za kompenzacijske mjere kažu i da se moraju provesti i da nemaju alternativu. Kompanija će i dalje nastaviti analizirati pojedine linije i u skladu s tržišnim potencijalom te prometnim i financijskim pokazateljima razmotriti mogućnost da se na nekima od njih provedu slične mjere, ističu iz Croatia Airlinesa.

ZAGREB - Jadranski naftovod (Janaf) je u prvom polugodištu ove godine ostvario neto dobit od 40,4 milijuna kuna, što je 11,3 posto veća neto dobit nego u istom razdoblju prošle godine, podaci su iz financijskog izvješća Janafa objavljenog na Zagrebačkoj burzi. Ukupni prihodi Janafa u prvih šest mjeseci ove godine iznosili su 228,4 milijuna kuna, što je porast za 5,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a 11,9 posto više od plana. Istodobno su ukupni rashodi, koji su iznosili 177,9 milijuna kuna, u odnosu na prvo lanjsko polugodište porasli za 3,8 posto, a u odnosu na plan za 5,9 posto. Rezultat ostvarenih ukupnih prihoda i rashoda je bruto dobit od 50,5 milijuna kuna, što je 11,3 posto više nego u prvih šest mjeseci prošle godine. Rast ukupnih prihoda iz Janafa objašnjavaju većim ostvarenjem prihoda od prodaje. Po podacima iz šestomjesečnog izvješća, Janaf je u tom razdoblju ostvario poslovne prihode u iznosu od 216,5 milijuna kuna, što je za 7,9 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, a 9,6 posto više od planiranih prihoda.

ZAGREB - Građevinska tvrtka Viadukt je u prvom polugodištu ove godine ostvarila dobit u iznosu od 494,6 tisuća kuna, što je bitno manje nego u istom razdoblju lani kada je dobit iznosila 3,1 milijun kuna, podatak je iz šestomjesečnog financijskog izvješća koje je ta tvrtka objavila na Zagrebačkoj burzi. Ukupni prihodi Viadukta u prvom su polugodištu iznosili 383,4 milijuna kuna i u odnosu na isto razdoblje prošle godine smanjeni su za 4,9 posto. Pritom prihodi od osnovne djelatnosti bilježe smanjenje za 7 posto, na 359,6 milijuna kuna, dok se kod ostalih prihoda, koji su iznosili 19,8 milijuna kuna, bilježi porast za 69,7 posto. Ukupni su rashodi pak iznosili 382,9 milijuna kuna i smanjeni su na međugodišnjoj razini za 4,4 posto. Uprava Viadukta u obrazloženju poslovnih rezultata napominje kako su u prvom polugodištu na poslovanje utjecale vremenske prilike, jer zbog duge zime i obilnog snijega te potom dugog kišovitog razdoblje na najvećem dijelu projekata koji se izvode nije bilo moguće ostvariti željeni i planirani opseg radova, pa je posljedično i prihod u prvom polugodištu nešto manji od planiranog.

ZAGREB - Drugi dan zaredom glavni dionički indeksi Zagrebačke burze bilježe pad vrijednosti, Crobex je danas pao za 0,34 posto, na 1.839,79 bodova, a Crobex10 za 0,37 posto, na 1.036,67 bodova. Redovni promet dionicama danas iznosi 7,6 milijuna kuna, a milijunski je promet ostvaren samo dionicama HT-a. Njih je danas protrgovano za 2,4 milijuna kuna, uz pad cijene za 1,79 posto, na 176,39 kuna. Promet dionicama Ericssona Nikole Tesle danas iznosi 462 tisuće kuna, a cijena im je pala za 1,61 posto, na 1.530 kuna. Pad cijene bilježe i dvije tvrtke koje su 'prikupile' 360, odnosno 376 tisuća kuna prometa - cijena povlaštenih dionica Adris grupe pala je za 0,88 posto, na 280 kuna, dok su dionice Končar Elektroindustrije pojeftinile za 1,65 posto, na 722,90 kuna. Istodobno je dionicama Arenaturista, uz 342,8 tisuća kuna prometa, cijena povećana za 4,85 posto, na 173 kune, a rast cijene bilježe i dionice Podravke, i to za 1,68 posto, na 241 kunu, uz 204 tisuće kuna prometa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙