FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 1. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - U godinu dana broj dužnika na listi poreznih dužnika koju objavljuje Ministarstvo financija smanjen je za 10.275 obveznika, a ukupni je dug dužnika smanjen za 7,5 milijardi kuna, odgovorili su danas iz Porezne uprave na upit o najnovijoj listi poreznih dužnika. Ministarstvo je prvu listu dužnika objavilo zadnji dan srpnja prošle godine i na njoj je bilo ukupno 102.370 pravnih osoba, obrtnika i građana koji su državi za poreze dugovali 29,97 milijardi kuna, dok je na najnovijoj listi, objavljenoj na internet stranicama Porezne uprave 92.095 dužnika s ukupnim iznosom duga od 22,45 milijardi kuna. Nakon prve liste, Ministarstvo svaka tri mjeseca objavljuje novu listu, a na njoj se nalaze obveznici čiji su porezni dugovi državi stariji od 90 dana, pri čemu je kriterij za objavu za pravne osobe da su im dugovanja veća od 300 tisuća kuna, obrtnici čiji dug premašuje 100 tisuća kuna te građani s dugom iznad 15 tisuća kuna. Na najnovijem popisu dužnika pravnih osoba nalazi se ukupno 5.248 poduzeća sa ukupnim dugovanjima od 8,76 milijardi kuna. Na popisu fizičkih osoba koje obavljaju djelatnost (obrtnici) sada je 10.543 osoba sa 3,79 milijardi kuna duga. Građana dužnika je pak 76.304, a njihov dug iznosi ukupno 9,89 milijardi kuna.

ZAGREB - Inspektori Porezne uprave danas do 13 sati obavili su 529 nadzora fiskalizacije na tržnicama te utvrdili nepravilnosti kod 14 obveznika fiskalizacije, najviše njih u Rijeci i Dubrovniku, objavila je danas Porezna uprava na svojim internet stranicama. "Nakon 529 obavljenih nadzora dana 1. kolovoza do 13 sati, 194 inspektora Porezne uprave utvrdili su nepravilnosti kod 14 obveznika fiskalizacije. Najviše nepravilnosti utvrđeno je u Rijeci, kod 5 obveznika, zatim u Dubrovniku 4, u Pazinu 2 te po 1 u Splitu, Virovitici i Bjelovaru", navodi se u priopćenju Porezne uprave o nadzoru primjene odredbi Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom na tržnicama. Iz Porezne uprave napominju kako su u nekim gradovima s poreznim inspektorima u nadzoru sudjelovali i inspektori Carinske uprave. Porezna uprava u priopćenju na svojim mrežnim stranicama iznosi i rezultate nadzora od početka fiskalizacije, odnosno od početka ove godine.Tako su od 8. siječnja do danas, 1. kolovoza, inspektori Porezne urpave obavili 23.324 nadzora te utvrdili nepravilnosti kod 2.606 obveznika, od kojih je 509 dobilo privremenu zabranu obavljanja rada.

ZAGREB - Vlada je danas prihvatila kreditni program "Mikrokreditiranje - prvi korak u poduzetništvo“, koji će malim poduzetnicima omogućiti dobivanje kredita u iznosu od 10.000 kuna do najviše 70.000 kuna, na rok otplate na pet godina i uz fiksnu kamatnu stopu od 0,99 posto godišnje. Riječ je o kreditnom programu Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije, a ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras uvjeren je da će taj testni program biti uspješno proveden te se ubuduće više razvijati u Hrvatskoj. Vlada je na današnjoj sjednici odlučila pomoći Lječilištu Topusko - otpisat će mu 35,5 milijuna kuna zateznih kamata, a dug od 35,06 milijuna kuna glavnice i redovnih kamata, pretvorit će u udjele u Lječilištu. Lječilište Topusko, kazao je ministar financija Slavko Linić, pretrpjelo je ratne štete koje su procijenjene na 11 milijuna eura i nije se našlo načina za financiranje obnove osim bankarskog kredita uz dosta visoke kamate i uz državno jamstvo. Sve ove godine to je državno jamstvo aktivirano i rezultat je dug lječilišta od 26,9 milijuna kuna glavnice i 8,2 milijuna kuna redovnih kamata te 35,5 milijuna kuna zateznih kamata.

ZAGREB - Vladi su danas predstavljene investicije u energetskom sektoru koje je pripremio Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicije (CEI), a odnosi se na razdoblje do kraja ožujka ove godine. U listopadu očekujemo ponude za partnere za Termoelektranu Plomin C, što je vrijednost investicije od oko 6 milijardi kuna, kazao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Najavio je i kako bi uskoro trebala biti gotova feasibility studija za LNG terminal i najavio kako bi se u rujnu-listopadu išlo na road show kao bi se vidio interes u regiji za taj terminal, kako se ide na dodatne studije za hidroelektranu Ombla, a za jesen je najavio i promjene u strategiji obnovljivih izvora. Vlada je s današnje sjednice Saboru uputila više zakonskih prijedloga kojima se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s europskim. Na donošenje je upućen i prijedlog zakona o promicanju čistih i energetsko učinkovitih vozila u cestovnom prijevozu, a koji će omogućiti da prijevoznici u javnom linijskom prometu kod javnih nabava vozila vode više računa o ekološkim karakteristikama vozila, jer cijena više neće biti glavni faktor za nabavu vozila.

ZAGREB - Mađarska naftna kompanija MOL spremna je za početak konstruktivnih pregovora s hrvatskom vladom oko Ine, stoji u odgovoru Hini iz MOL-a na upit o izjavama neimenovanog dužnosnika iz te tvrtke da je mađarska kompanija spremna i prodati svoj udjel u Ini. IZ MOL-a su naveli da ne mogu "komentirati glasine o nikakvim poslovnim odlukama". Austrijska novinska agencija APA objavila je danas, pozivajući se na izjavu neimenovanog dužnosnika MOL-a, da će mađarska naftna kompanija učinit još jedan pokušaj kako bi potaknula hrvatsku stranu na suradnju oko Ine, a ukoliko ne uspije, MOL želi prodati svoj udio u Ini. "Ako i nakon toga budu sprječavane odluke, primjerice o velikim ulaganjima, MOL namjerava prodati svoj udio od 49 posto u Ini", rekao je dužnosnik koji je želio ostati neimenovan. Međutim, ni preuzimanje većinskog udjela u Ini nije isključeno", kazao je. Hrvatska država trenutno ima 44 posto udjela u Ini. "Razumljivo, ne možemo komentirati glasine o nikakvim poslovnim odlukama. Međutim, veselimo se i spremni smo započeti konstruktivne pregovore s hrvatskom vladom", stoji u odgovoru iz MOL-a na upit iz Hine. Danas je hrvatska vlada odlučila da će njezin tim u pregovorima s mađarskim MOL-om o Ini voditi ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, a član tima bit će Mladen Pejnović, ravnatelj Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom.

ZAGREB - Hrvatska je danas prvi put uplatila sredstva u EU proračun, u iznosu od 533,7 milijuna kuna, izvijestilo je Ministarstvo financija na svojim mrežnim stranicama. "Danas je Republika Hrvatska, po osnovi vlastitih sredstava Europske unije temeljenih na bruto nacionalnom dohotku, PDV-u, korekciji za Ujedinjeno Kraljevstvo te korekciji za Nizozemsku i Švedsku, po prvi put obavila uplatu u proračun Europske unije u ukupnom iznosu od 533,7 milijuna kuna, što predstavlja dvije šestine planiranog godišnjeg iznosa utvrđenog proračunom Europske unije", navodi se u obavijesti Ministarstva financija.

RETKOVCI - Na sastanku predstavnika seljačkih udruga s područja Slavonije i Baranje, održanom danas u Retkovcima nedaleko Vinkovaca u organizaciji Odbora za udruge Hrvatske poljoprivredne komore (HPK), donesen je zaključak o potrebi formiranja jedinstvenog stožera seljačkih udruga s ciljem zajedničkog nastupa prema Vladi i Ministarstvu poljoprivrede. Dogovori seljačkih udruga oko formiranja jedinstvenog stožera nastavljaju se već sutra u Novoj Gradiški, doznaje se od predsjednika Hrvatske poljoprivredne komore Mate Brlošića. "Želimo konačno objediniti sve naše udruge kako bi zajednički nastupili prema Vladi i Ministarstvu poljoprivrede u borbi za preživljavanje koje je za hrvatskog seljaka svakim danom sve neizvjesnije. Stanje je kritično i dalje se više ovako ne može", kaže predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka Tomislav Pokrovac dodajući kako je opći prosvjed svih seljačkih udruga, po svemu sudeći, jedino rješenje koje se nameće već duže vrijeme. Prema njegovim riječima, namjera je da se u stožer seljačkih udruga imenuju predstavnici svih županija jer, kako pojašnjava, samo jedinstvene seljačke udruge mogu predstavljati značajnu snagu koju će Vlada onda morati respektirati.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) u odnosu na jučerašnju tečajnicu oslabila prema euru za 0,03 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,500047 kuna. Na vrijednosti je prema kuni dobio i američki dolar, ojačavši 0,31 posto, na 5,666400 kuna po srednjem tečaju. Porasla je i vrijednost britanske funte, za 0,19 posto pa njen srednji tečaj iznosi 8,609858 kuna. Istodobno je kuna ojačala prema švicarskom franku za 0,07 posto te srednji tečaj franka iznosi 6,086712 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙