FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 15. srpnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Sabor je danas donio Zakon o upravljanju i raspolaganju imovinom u državnom vlasništvu, koji bi trebao osigurati efikasnije i transparentnije korištenje državne imovine, s ciljem stvaranja novih vrijednosti i ostvarivanja veće ekonomske koristi. Vladinim amandmanom, Upravno vijeće Centra za restrukturiranje i prodaju povećan je za dva člana. U njemu će, uz predstojnika Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, zamjenike ministara gospodarstva, financija, prometa i poljoprivrede te predstavnika sindikata, sjediti i zamjenik ministra hrvatskih branitelja te Hrvatske udruge poslodavaca (HUP). Zakon je izglasan s 81 glasom za i 37 protiv.

ZAGREB - Članovi Sindikata radnika Ine i društava Ine "Inaš" danas su u pet hrvatskih gradova prali prozore na automobilima i dijelili žvakače gume kako bi upozorili da se tu hrvatsku naftnu kompaniju od naftaša želi svesti na trgovca guma za žvakanje, a njezine radnike na perače prozora. Sindikalci su akcije pranja prozora održali u Zagrebu, Sisku, Rijeci, Splitu i Osijeku, nezadovoljni planom Inine Uprave kojim se benzinske crpke daju u franšizu privatnim poduzetnicima čime se, kako tvrde, Inu pretvara u Molovu podružnicu koja će se jeftino riješiti trećine zaposlenih i zatvoriti više od sto crpki. "Okupili smo se da bismo poslali poruku Vladi koja je preko 45 posto vlasnik Ine da se pokrene i da pokuša zaustaviti sadašnje stanje, odnosno ovo seciranje i uništavanje Ine", rekao je predstavnik Inaša Đuro Butorac ispred upravne zgrade Ine u Zagrebu. On tvrdi da se ugovor između Vlade i Mola ne poštuje i da se masovno zatvaraju Inini segmenti, poput rafinerije u Sisku koju se pretvara u skladište, dok brojna postrojenja po drugim gradovima zjape prazna. Reagirajući na akciju Sindikata Inaš, iz Ine su poručili da "novi operativni model Inine maloprodaje donosi konkurentnost". Podsjećaju da bi pilot projekt "Postanite poduzetnik" trebao obuhvatiti 20 benzinskih postaja, od ukupno 393 u Hrvatskoj, koje bi se dale na upravljanje najboljim kandidatima.

ZAGREB - Bruto zaračunta premija hrvatskih društava za osiguranje u prvoj je polovici ove godine zabilježila blagi 0,3 postotni rast u odnos na isto razdoblje lani, i to zahvaljujući povećanju premije u životnim osiguranjima, pokazuju podaci Hrvatskog ureda za osiguranje. Na kraju lipnja ukupna je zaračunata bruto premija svih 26 osiguravatelja iznosila 4,9 milijardi kuna i bila je 0,3 posto ili oko 17 milijuna viša nego krajem lipnja prošle godine. Pritom je premija u segmentu životnih osiguranja porasla na godišnjoj razini za 5,9 posto, na 1,2 milijarde kuna, dok se u segmentu neživotnih osiguranja bilježi pad od 1,4 posto, na 3,7 milijardi kuna. Najveće hrvatsko osiguranje, mjereno ukupnom premijom, i nadalje je Croatia osiguranje s udjelom u ukupnoj premiji na kraju lipnja ove godine od 32,79 posto, odnosno premijom u iznosu od 1,6 milijardi kuna. Na drugom je mjestu Allianz, čija ukupna zaračunata bruto premija iznosi 640,7 milijuna kuna i čini 13,04 posto ukupne premije, dok je treći Euroherc, sa 470 milijuna kuna ukupne premije i udjelom na tržištu od 9,56 posto.

ZAGREB - Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj je u svibnju u odnosu na travanj realno porastao za 0,8 posto, dok je u odnosu na svibanj 2012. godine realno porastao za 1,1 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. Kalendarski prilagođeni podaci pokazuju da je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u svibnju nominalno porastao 3,2 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, dok je realno ojačao 1,1 posto. Promet u trgovini na malo neprestano je padao od ožujka prošle godine, da bi posljednjih mjeseci pad usporio i u travnju je realni pad iznosio 0,6 posto. Statistički podaci prema izvornim, neprilagođenim indeksima pokazuju da je promet od trgovine na malo u svibnju ove u odnosu na svibanj prošle godine zabilježio nominalni rast za 3,6 posto, dok se u prvih pet mjeseci ove u odnosu na isto lanjsko razdoblje bilježi rast za 0,8 posto.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj su burzi Crobexi u podne bili u blagom minusu, uz mršav promet, jer nema značajnijih domaćih vijesti, dok je dionica HT-a skliznula na novu rekordno nisku razinu. Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,28 posto, na 1.822 boda, dok je Crobex10 skliznuo 0,36 posto, na 1.019 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 2,8 milijuna kuna, oko milijun manje nego u petak oko podneva. Najveći promet, 1,5 milijuna kuna, do podneva je ostvaren dionicom HT-a. Cijena joj je pala 0,8 posto, na 169,20 kuna, a u jednom je trenutku zaronila na 169 kuna, novu najnižu od uvrštenja na Burzu. Od polovice lipnja, od kada se tom dionicom trguje bez prava na dividendu, cijena HT-a pala je više od 17 posto. S prometom od oko 350 tisuća kuna slijedi dionica Ericssona Nikole Tesle, pri čemu joj je cijena porasla 1,05 posto, na 1.548 kuna. Najviše je, 5,6 posto, na 76,90 kuna, danas porasla cijena dionice Đuro Đaković Holdinga, uz promet od oko 175 tisuća kuna. Nastavljen je i rast cijene dionice Petrokemije. Nakon što je prošloga tjedna skočila više od 9 posto, danas je ta dionica poskupila daljnjih 1,5 posto, na 218 kuna, što se zahvaljuje špekulacijama o privatizaciji te kutinske tvrtke.

ZAGREB - Na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB), u odnosu na tečajnicu od petka, kuna je prema euru ojačala za 0,11 posto. Tako srednji tečaj eura na današnjoj tečajnici središnje banke, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,530095 kuna. Za 0,34 posto kuna je ojačala i prema britanskoj funti, čiji srednji tečaj sada iznosi 8,707325 kuna. Istodobno je prema švicarskom franku oslabila za 0,01 posto, a prema američkom dolaru za 0,05 posto. Srednji tečaj franka na tečajnoj listi utvrđenoj početkom ovog tjedna iznosi 6,083450 kuna, a dolara 5,777271 kunu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙