FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zabrinutosti oko potražnje blago spustile cijene nafte

LONDON, 26. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Cijene nafte na svjetskom tržištu danas su blago smanjene, zbog nastavljenih zabrinutosti oko potražnje iz Kine i najviše razine američke naftne proizvodnje u više od dva desetljeća, no slabiji dolar i nekoliko prekida u opskrbi zadržale su ih u Londonu iznad 107 dolara.

Cijena sirove nafte Brent skliznula je tako za 50 centi, na 107,15 dolara po barelu, nakon što je dan ranije porasla za 46 centi. Barel nafte na američkom tržištu pojeftinio je za 75 centi, na 104,74 dolara.

"Pozornost tržišta preusmjerena je zabrinutostima oko potražnje nakon ovotjednih kineskih gospodarskih pokazatelja", kazao je Carsten Fritsch, viši naftni analitičar u Commerzbanci. "Nafta bi inače trebala imati koristi od slabijeg dolara i jačanja američkog gospodarstva, no to nije današnja tema", dodaje.

Tečaj dolara danas se kretao blizu najnižih razina u posljednjih više od mjesec dana prema košarici vodećih svjetskih valuta, potičući ulagače na kupnju roba iskazanih u američkoj valuti, poput nafte.

Proizvodne aktivnosti u Kini u srpnju su smanjene na najnižu razinu u posljednjih 11 mjeseci, a pogoršana je i situacija na tamošnjem tržištu rada, pokazali su preliminarni podaci HSBC-a, potaknuvši bojazni od usporavanja rasta potražnje u drugom najvećem svjetskom potrošaču nafte.

"Tržište je više fokusirano na potražnju nego na ponudu. Slabiji preliminarni indeks menadžera nabave (PMI) za Kinu pridonosi tim slabostima i drži cijene pod manjim pritiscima", kazala je analitičarka tvrtke ANZ Natalie Rampono.

No, prekidi u isporukama s područja Sjevernog mora, Bliskog istoka i Afrike pružali su danas blagu podršku cijenama nafte.

Organizacija zemalja izvoznica nafte objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 105,28 dolara, što znači da je bila za 16 centi niža u usporedbi s danom ranije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙