FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte nadomak 105 dolara zbog smanjene zabrinutosti za opskrbu

LONDON, 4. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Cijene nafte spustile su se u četvrtak na londonskom tržištu s najviših razina u dva tjedna nakon što su egipatske oružane snage svrgnule predsjednika Mohameda Mursija, što je umanjilo zabrinutost za opskrbu s Bliskog istoka.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 82 centa, na 104,94 dolara, nakon što je jučer nakratko dotaknula i 106,03 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 48 centi nižoj cijeni, od 100,76 dolara. Jučer je nakratko poskočila i na 102,18 dolara.

Američka tržišta danas ne rade zbog državnog praznika.

Iako nemiri u Egiptu nisu ugrozili sigurnost tranzita kroz Sueski kanal, važan plovni put za naftne pošiljke, analitičari procjenjuju da će cijene nafte podupirati postojeći ili tek mogući poremećaji u opskrbi iz bliskoistočne regije.

"Prerano je reći da se stanje smirilo, ali čini se da je zajamčen siguran tranzit kroz Suez, što u interesu zemalja Perzijskog zaljeva koje proizvode naftu, kao i u interesu zemalja potrošača nafte", rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

Osim percipiranih rizika za opskrbu s Bliskog istoka, na naftne tokove utjecao je i stvarni prekid izvoza iz Libije i Iraka, te relativno slaba opskrba ruskom naftom na Mediteranu.

"Još je uvijek prerano da se objavi prekid opasnosti. Rizici po opskrbu vjerojatno će i dalje pružati potporu cijenama nafte", smatra Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

Razlika između cijena na američkom i onih na londonskom tržištu ponovo je porasla, na 4,3 dolara, nakon što je jučer naglo pala na samo 3,09 dolara, najnižu razinu od prosinca 2010.

Osim zabrinutosti za opskrbu s Bliskog istoka, cijene nafte u SAD-u podupire i snažan pad zaliha sirove nafte u prošlom tjednu, za više od 10 milijuna barela, pokazali su jučer podaci američke vlade. To je njihov najveći pad u ovo doba godine od 2000.

Trgovci će pozorno pratiti podatke s američkog tržišta rada koji će biti objavljeni u petak u potrazi za naznakama oporavka najvećeg svjetskog gospodarstva a time i izgleda za ukidanje monetarnih poticaja.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 102,24 dolara, što znači da je porasla za 1,59 dolara u odnosu na prethodni dan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙