FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nemiri u Egiptu podupiru cijene nafte

LONDON, 8. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Cijena barela nafte stabilizirala se u ponedjeljak iznad razine od 107 dolara nakon što je jači dolar zakočio uzlet tržišta potaknut nemirima u Egiptu.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte pala 61 cent, na 107,11 dolara, nakon što je nakratko dosegnula i 108,04 dolara, najvišu razinu od 4. travnja. U petak zaključila je trgovanje u plusu 2,18 dolara.

I na američkom tržištu cijene su se danas stabilizirale,s spustivši se 22 centa, na 103 dolara za barel, nakon što su nakratko dotaknule 104,12 dolara. U petak zaključile su trgovanje u plusu dva dolara.

Na kraju prošlog tjedna naftna je tržišta poduprlo solidno izvješće o zapošljavanju u SAD-u, koje je pokazalo da su poslodavci u prošlom mjesecu otvorili 195 tisuća novih radnih mjesta. Dodatnu potporu pružili su i nemiri u Egiptu.

"Iako Egipat nije proizvođač nafte, stanje u Egiptu moglo bi se proširiti na druge dijelove Bliskog istoka, odakle se izvozi velika količina nafte u zemlje potrošače", komentirao je Dominick Chirichella iz Energy Management Instituta.

Stoga svaki sukob na Bliskom istoku potpiruje zabrinutost da će doći do većih poremećaja u naftnoj proizvodnji ili u naftnoj opskrbi.

"Stanje je vrlo napeto, stvara nervozu kod tržišnih sudionika i nadovezuje se na zabrinutost zbog prisutnog nasilja u Siriji", rekao je Andrey Kryuchenkov iz VTB Capitala.

Prema izvorima u medicinskim krugovima, u Kairu je danas poginulo najmanje 42 ljudi. Prosvjednici iz redova islamista koje je razljutilo vojno svrgavanje s vlasti predsjednika Mohameda Mursija tvrdili su da se na njih pucalo iz vojnih baraka gdje je zatočen svrgnuti predsjednik.

Uzlet cijena nafte danas je donekle zakočio skok dolara na najvišu razinu u tri godine slijedom očekivanja da bi američka središnja banka već u rujnu mogla ukinuti veliki program poticajnih mjera. Jaki dolar poskupljuje robu za imatelje ostalih valuta i time prigušuje potražnju.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 103,2 dolara, što znači da je porasla za 81 cent u odnosu na prethodni trgovinski dan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙