FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pale zbog jačeg dolara

LONDON, 26. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima budući da su snažni američki podaci potaknuli jačanje dolara i povećali izglede da američka središnja banka Fed pokrene program ukidanja poticajnih mjera za gospodarstvo.

Na londonskom tržištu cijena barela ostala je gotovo nepromijenjena, na 101,09 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 53 centi nižoj cijeni, od 94,79 dolara.

Američki podaci pokazali su veliki rast narudžbi trajnih dobara, najveći godišnji rast cijena kuća u sedam godina i poboljšano povjerenje potrošača, potpirujući nagađanja da će Fed ukinuti program poticajnih mjera za gospodarstvo. To je poduprlo američku valutu i učinilo naftu skupljom za vlasnike drugih valuta, prigušujući potražnju.

"Jačanje dolara, osobito u odnosu na valute tržišta u razvoju, imalo je snažan utjecaj", rekao je Olivier Jakob, analitičar švicarskog Petromatrixa. "Jučerašnji američki podaci bolji su nego što se očekivalo, a Bernanke je naglasio da će se se mjere podupiranja gospodarstva ukinuti ukoliko se uvjeti u gospodarstvu budu poboljšali", dodao je.

Istodobno je predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi u srijedu naglasio da ECB nije ni blizu odustajanja od mjera ublažavanja monetarne politike, iako prognozira postupni oporavak gospodarstva krajem godine.

"Središnji bankari uložili su maksimalne napore kako bi smirili situaciju nakon Fedova-prošlotjednog nagovještaja o postupnom ukidanju poticajnih mjera ... I ECB i BoE (središnja britanska banka) nastojali su umiriti tržišta porukom da monetarne poticaje i dalje smatraju najboljim načinom da se sredi stanje u gospodarstvu", rekao je analitičar Tamas Varga iz PVM-a.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 99,79 dolara, što znači da je bila 46 centi viša nego dan ranije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙