FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poboljšani izgledi za potražnju podigli cijene nafte

LONDON, 19. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Cijene nafte premašile su u petak razinu od 109 dolara na međunarodnim tržištima jer su ohrabrujući ekonomski podaci i nagli pad zaliha u Sjedinjenim Državama signalizirali bolju potražnju u najvećem svjetskom potrošaču.

U Londonu je cijena barela sirove nafte porasla 35 centi, na 109,05 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 55 centi višoj cijeni, od 108,59 dolara.

Broj novih zahtjeva za isplatom naknada za nezaposlene u SAD-u smanjio se u prošlom tjednu a poboljšani su ključni podaci iz industrije, pa je cijena nafte na američkom tržištu dosegnula najvišu razinu u 16 mjeseci.

Ujedno se razlika u cijenama nafte na američkom i londonskom tržištu smanjila na samo 80 centi, s više od 23 dolara koliko je iznosila u veljači.

"Neočekivano dobri ekonomski podaci iz SAD-a podižu cijene nafte na američkom tržištu a isto vrijedi i za nagli pad zaliha sirove nafte u Sjedinjenim Državama u proteklim tjednima", tumače u Commerzbanku.

Analitičari pritom upozoravaju da je nagli skok cijena, za gotovo 10 posto u Londonu odnosno za 17 posto u SAD-u u manje od četiri tjedna, možda ipak pretjeran, s obzirom na obilnu ponudu na svjetskim tržištima.

"Držimo da ovakva situacija neće potrajati, s obzirom na činjenicu da proizvodnja nafte u SAD-u i dalje raste a zalihe su i dalje na visokoj razini", napominju u Commerzbanku.

Dodatnu potporu naftnim tržištima pružilo je i izvješće guvernera američke središnje banke Bena Bernankea o stanju u gospodarstvu u kojem je pred zastupnicima u Kongresu potvrdio da će Fed početi smanjivati poticajne mjere tek nakon što budu uvjereni da se gospodarstvo čvrsto osovilo na vlastite noge.

U međuvremenu je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte jučer iznosila 106,11 dolara, što znači da je veća za 83 centa nego dan ranije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙