FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prognoza IEA 'prizemljila' naftna tržišta

LONDON, 11. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad razine od 108 dolara za barel budući da je dobro raspoloženje zbog signala o nastavku poticajnih mjera u SAD-u pokvarila prognoza Međunarodne agencije za energiju (IEA) o povećanoj proizvodnji.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte ostala gotovo nepromijenjena, na 108,35 dolara, nakon što je nakratko poskočila na najvišu razinu od 3. travnja od 108,84 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 75 centi nižoj cijeni, od 105,77 dolara, a nakratko je poskočila i na najvišu razinu od ožujka 2012. od 107,45 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu gotovo tri dolara.

Tržišta je jučer osokolio guverner američkog Feda Ben Bernanke koji je u govoru na konferenciji u Cambridgeu kazao da američko gospodarstvo i dalje treba poticaje zbog slabog tržišta rada i niske inflacije. Njegove su riječi nakratko potaknule skok cijena nafte na početku jutrošnje trgovine jer su snažno pritisnule tečaj dolara, potičući potražnju imatelja ostalih valuta.

Raspoloženje je danas pokvarila Međunarodna agencija za energetiku (IEA) prognozom da bi sjevernoamerički bum proizvodnje nafte iz škriljca mogao u sljedećoj godini potaknuti najveći skok proizvodnje u zemljama koje nisu članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) u cijelom desetljeću.

"Prognoza za 2014. trebala bi zabrinuti one koji spekuliraju s rastom cijena na tržištu", objavila je IEA.

Olivier Jakob iz švicarske savjetodavne tvrtke Petromatrix naglašava istodobno da su prognoze o povećanju potražnje "malo preoptimistične", s obzirom na pad kupovne moći na tržištima u nastajanju.

"Mi smo naglašavali da je za potrošače i budžete tržišta u nastajanju cijena nafte preračunata u lokalnu valutu na rekordno visokoj razini i da primjećujemo da mnoge zemlje trenutno teško pronalaze načina da ublaže efekt jakog dolara", istaknuo je Jakob u bilješci.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 104,69 dolara, što znači da bila 63 centa viša u odnosu na prethodni trgovinski dan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙