FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijena nafte blago porasle uoči izvješća o zapošljavanju u SAD-u

LONDON, 5. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Cijene nafte neznatno su u petak porasle na londonskom tržištu, prema razini od 106 dolara za barel, uoči objave pozorno praćenog izvješća o stanju na američkom tržištu rada.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala na skoro jednakoj razini kao i u vrijeme jučerašnjeg zatvaranja tržišta, od 105,77 dolara. Na američkom je tržištu cijena pala 23 centa, na 101,01 dolar. Jučer su američka tržišta bila zatvorena zbog državnog praznika.

U fokusu je tržišta danas izvješće američke vlade o zapošljavanju u lipnju. Očekuje se da će pokazati blago usporavanje u odnosu na prethodni mjesec. Američka središnja banka proglasila je zapošljavanje ključnim kriterijem za kreiranje monetarne politike. Nedavno je guverner Ben Bernanke zabrinuo tržišta najavom skorašnjeg smanjivanja poticajnih mjera ako se gospodarski oporavak pokaže održivim.

U međuvremenu su Europska središnja banka i britanska središnja Bank of England signalizirale da neće previše žuriti s ukidanjem poticaja.

Naftna tržišta podupire smanjena opskrba s Bliskog istoka, povezana sa svrgavanjem egipatskog predsjednika Mohameda Mursija i s obustavom rada u vodećem libijskom izvoznom terminalu, zbog radničkih prosvjeda.

Europsko tržište bilježi trenutno smanjenu opskrbu iz gotovo svih izvora, uključujući Rusiju, Libiju, Irak, i afričke zemlje. Smanjena je i proizvodnja na Sjevernom moru, zbog redovnog održavanja.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 102,39 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjenom u odnosu na prethodni dan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙