FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 24. srpnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Bivšim radnicima Tvornice željezničkih vozila Gredelj u stečaju koji su danas prosvjedovali ispred tvrtke obratio se stečajni upravitelj Pero Hrkać kazavši kako im, kao vjerovnicima prvog isplatnog reda, u ovom trenutku neće moći biti isplaćena potraživanja jer nema novaca, što je izazvalo nezadovoljstvo prosvjednika koji su ga prozivali da uništava Gredelj. "Otpremnine će biti isplaćene kad bude novaca, a ja takvih novaca sada nemam. To bi bilo čaranje, a time se ne bavim", rekao je Hrkać koji je pred prosvjednike i novinare izašao pola sata nakon početka prosvjeda pedesetak bivših radnika. U svojim istupima bivši radnici Gredelja naglašavali su da se ne zna što je sa stečajnim planom te da im se ne isplaćuju njihova potraživanja zbog čega "nisu u stanju platiti ni komunalije". Gredelj pritom, upozorili su, posluje s dobiti, a ima i neoperativno zemljište u vlasništvu koje može prodati. Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš, prije Hrkaćevog dolaska upozorio je kako od 12. prosinca 2012., kada je održano vijeće vjerovnika, do kraja lipnja ove godine ništa nije napravljeno. Hrkać je rekao da je stečajni plan tvrtke u izradi, a očekuje da će se u rujnu ili listopadu znati "neke konkretne brojke i naznake puta stečajnog plana". Potvrdio je da je jedan jedan američki investitor ponudio ukupno 85 milijuna eura za tvornicu što je, dodao je, prihvatilo 96 posto zaposlenih radnika, no drugi vjerovnici (banke i država) "nisu htjeli prodati svoja potraživanja". "Očito im je bilo malo 85 milijuna i sad čekamo novog investitora", rekao je Hrkač potvrdivši da zasad nema novog ponuđača. Odbacio je prozivke bivših radnika da uništava tvrtku kazavši kako Gredelj nije uništen.

VUKOVAR - Vukovarski HSP dr. Ante Starčević i HDZ izrazili su danas nezadovoljstvo što jučer niti iz drugog pokušaja nije konstituirano Gradsko vijeće Vukovara i optužuju SDP, a HDSSB smatra da su krivi i HDZ i SDP i SDSS. Predsjednik vukovarskoga HSP-a dr. Ante Starčevića Marijan Pavliček je na stranačkoj konferenciji za novinare održanoj danas u Vukovaru optužio SDP za nekorektnost jer, kako je kazao, tijekom konstituiranja Gradskoga vijeća nisu podržali prijedlog koalicije HDZ-HSP dr. Ante Starčevića za članove mandatnog povjerenstva, a nisu dali niti svoj prijedlog. Zaključio je kako je očito da SDP i gradonačelnik Željko Sabo (SDP) žele nove izbore za Gradsko vijeće iako će oni, ako se iz još jednog pokušaja ne konstituira Vijeće, porezne obveznike Vukovara koštati oko pola milijuna kuna. Na konferenciji za novinare vukovarskog HDZ-a, održanoj također u svezi neuspjele konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Vukovara, vijećenik HDZ-a Ivan Penava ocijenio je kako je nekonstituiranje Vijeća u interesu gradonačelnika Željka Sabe. Nova konstituirajuća sjednica vukovarskog Gradskog vijeća, sukladno zakonu, mora se sazvati u sljedećih 30 dana. Ako i ona bude neuspješna, u roku od 90 dana moraju se održati ponovljeni izbori za Gradsko vijeće.

RIJEKA - U Primorsko-goranskoj županiji primljeno je oko 50.000 zahtjeva za legalizaciju, od toga oko 8500 na području Rijeke, rečeno je danas na konferenciji za novinare nakon sastanka ministrice graditeljstva Anke Mrak-Taritaš s predstavnicima županije i grada Rijeke. Ministrica je istaknula da redoviti posao ne smije trpjeti zbog legalizacije te da su razgovarali kako do kraja 2015. riješiti glavninu zahtjeva. Dodala je da će oko deset posto podnositelja zahtjeva vjerojatno odustati, ali se, unatoč tomu, svi zahtjevi redovitim radom teško mogu riješiti. Ministrica je rekla da je 20 posto novca od legalizacije koji ide za rad ureda sada opterećeno drugim propisima i ne može se koristiti isključivo za rad djelatnika. Objasnila je da 50 posto novca dobiva država, 30 posto gradovi i općine, a 20 posto županije. Na pitanje koliko će legalizacija stajati državu, ministrica je odgovorila kako je neće stajati ništa, da se sada na 30.000 predmeta u prosjeku dobiva nešto manje od 4000 kuna po predmetu i da će prihodi, zbog otplate u ratama, dolaziti do 2020. godine.

RIJEKA - Izvanredni koordinirani inspekcijski nadzor u pogonima DINA Petrokemije u Omišlju, koji je pokrenut na zahtjev Ministarstva zaštite okoliša i prirode, još traje, a konačni rezultati bit će objavljeni nakon završetka tog postupka, priopćilo je danas to ministarstvo. U nadzor su uključene inspekcijske službe ministarstava zdravlja, poljoprivrede, unutarnjih poslova i zaštite okoliša i prirode te Državnog inspektorata. Inspekcijski nadzor počeo je 20. srpnja i još traje, navodi se u priopćenju i ističe da se, s obzirom na broj uključenih inspekcijskih službi i raspoloživost odgovornih u DINA Petrokemiji, ne može predvidjeti koliko će on trajati. Ministarstvo o je prošlog tjedna zatražilo da inspekcijske službe žurno pregledaju i provjere pogone DINA Petrokemije, posebice postupke s kemikalijama, zaštitu voda, elektroenergetiku, opremu pod tlakom i opremu za zaštitu na radu te zaštitu od požara. Nadzor je zatražen pošto je predsjednik uprave DINA Petrokemije Fabio Giacometti izjavio za medije da su oprema pogoni u kojima su tone opasnih kemikalija zadnji put atestirani prije dvije godine, da su zadnji atesti istekli prije nekoliko mjeseci te da DINA za njih nema novca.

ZAGREB - Talijanski državljanin teško je ozlijeđen u sudaru katamarana i jedrilice koji se dogodio danas oko 16 sati kod otočića Mazirina. Na poziciju sudara upućeno je plovilo Lučke kapetanije Šibenik radi hitnoga transporta ozlijeđenoga do Hitne medicinske pomoći u Šibeniku, priopćeno je iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. Sudar 14-metarskog katamarana "Marina Hramina 33" i 10-metarske jedrilice "Mime" dogodio se oko 2,5 nautičke milje istočno od otočića Mazirina. U trenutku nesreće na katamaranu je bilo sedam članova posade, norveških državljana, a na jedrilici dvoje talijanskih državljana, od kojih je 37-godišnjak zadobio ozljede glave i kralježnice. Na jedrilici nema znatnih oštećenja dok je katamaranu probijen pramac, međutim u plovnom je stanju i za sada bez prodora mora.

ZAGREB - Trojicu poljskih državljana koji su danas rano popodne uočeni kako plivaju 400 metara od kopna u Bibinju brodica Lučke kapetanije ukrcala je i prevezla do bibinjske lučice, priopćilo je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. Poljake je u 12,30 sati očevidac vidio kako plivaju oko 400 metara od lučice Bibinja, o čemu je u 12,35 sati obavijestio Lučku kapetaniju Zadar. Na temelju dojave, onamo je poslana najbliža brodica Lučke kapetanije te su u 12,55 sati kupači uočeni, ukrcani na brodicu i prevezeni do lučice Bibinja. Budući da trojica poljskih državljana prvi put borave u Republici Hrvatskoj, od djelatnika Lučke kapetanije Zadar dobili su usmeno upozorenje, uz objašnjenje kako je kupačima i plivačima dopuštena udaljenost najviše 100 metara od obale.

ZAGREB - Zagreb je poslijepodne pogodilo nevrijeme praćeno kišom i jakim vjetrom, a vatrogasci na pet mjesta u gradu uklanjaju srušena stabla, od kojih je jedno palo preko dva automobila parkirana na trešnjevačkoj Novoj cesti, doznaje se u zagrebačkoj javnoj vatrogasnoj postrojbi. Uklanjanje stabla s parkiranih automobila otežano je zbog roja pčela koji se u njemu nastanio, zbog čega su pozvani pčelari. Stabla su padala i na Aleji Bologne te u ulici Majke Tereze u Susedgradu, Laurenčićevoj u Folnegovićevu naselju te u Krčkoj na Trnju, a na jedan automobil u Samoboru srušila se drvena konstrukcija. Nevrijeme je, kako se doznaje, zahvatilo i šire područje Zaprešića, gdje se u općini Brdovec preko ceste srušio električni stup.

ZAGREB - Članovi Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) i ove će godine predstaviti svoja ostvarenja na izložbi koja se otvara u petak, 26. srpnja, u Domu HDLU-a. Prvoga dana izložbe Irena Kraljić izvest će performans "Povratak zemlji" na kojem će od gline oblikovati sjedeću figuru, a tijekom izložbe, koja traje do 18. kolovoza, dobitnik nagrade ovogodišnjega Zagrebačkog salona Ivan Ladislav Galeta nastavit će realizaciju koncepta rada "Multiplicirani autoportret u nestajanju" u Galeriji "Bačva". Rad članova toga društva predstavit će se javnosti pitanjima postavljenim umjetnicima uz njihov rad. Zahvaljujući odgovorima umjetnika, publika će dobiti uvid u to tko su zapravo oni, čime se bave, što misle o svojim radovima i radovima svojih kolega te zašto su izabrali baš taj izloženi rad.

PULA - Film "A4 papirko" po odluci žirija pobjednik je natječaja kratkog amaterskog filma "doFuraj svoj film" koji je desetu godinu zaredom održan kao jedan od popratnih programa Festivala igranog filma u Puli. Pobjednički film djelo je autorskog tima pod nazivom "Dobre ideje" koji čine Ognjen Ivanović i Dragana Momčilović. U stručnom žiriju koji je dodijelio nagradu bili su glavni urednik portala "Ravno do dna" Zoran Stajčić, filmski kritičar i novinar dnevnih novina Slobodna Dalmacija Jakov Kosanović te multimedijalni umjetnik i redatelj Matija Debeljuh. Vrijedna nagrada za najbolji film po odluci žirija uručit će se u subotu na svečanoj dodjeli nagrada u Areni. Najboljim filmom po online glasovima publike proglašen je film "Bez računa se ne računa" udruge Gerger film.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙