FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 26. lipnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović sinoć je, na središnjoj proslavi Dan državnosti RH u Hrvatskom narodnom kazalištu, pozvao građane na rad, hrabrost i poštenje kao jamstva uspjeha u našoj europskoj budućnosti u kojoj se, istaknuo je, niti jedan hrvatski građanin ne smije osjećati isključen niti diskriminiran. Na početku proslave koja je okupila cijeli državni vrh i stotinjak gostiju, predsjednik Josipović upozorio je da nam globalna kriza prijeti socijalnom nepravdom i rizikom jačanja nedemokratskih snaga kojima su vrijednosti moderne Europe nepoznate, pa i neprijateljske, te da nam demokratske institucije, vladavina prava i jasan sustav društvenih vrijednosti u tim okolnostima trebaju biti oslonac u nužnoj društvenoj koheziji. Istaknuo je i da su sloboda, demokracija i pravda vrijednosti za koje se treba trajno boriti te pozvao na demokratsku raspravu o svim, pa i najosjetljivijim, svjetonazorskim pitanjima. Nitko se u svojoj domovini Hrvatskoj ne smije osjetiti isključen ili diskriminiran, ni po svjetonazoru, ni po vjeri, ni po nacionalnosti, spolu, dobi, seksualnoj ili drugoj orijentaciji, istaknuo je Josipović uoči svečanog koncerta Zagrebačke filharmonije koji je priredio za ugledne goste iz političkog i javnog života RH. Na svečanosti su bili predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, predsjednik Vlade Zoran Milanović, ministri, saborski zastupnici, te stotinjak drugih gostiju među kojima članovi političkih stranaka, sindikata, vjerskih zajednica, medija i diplomatskog zbora.

ZAGREB

U prigodi Dana državnosti RH, predsjednik Republike Ivo Josipović sinoć je na svečanosti u Hrvatskom narodnom kazalištu uručio državna odličja i priznanja zaslužnim pojedincima, tvrtkama i kulturnim institucijama. Predsjednik je odličja uručio glavnom hrvatskom pregovaraču s Europskom unijom Vladimiru Drobnjaku, sutkinji Nini Vajić, ravnateljici Zagrebačkog kazališta mladih Dubravki Vrgoč, direktoru tvrtke "Šestan Busch" Alojziju Šestanu, sveučilišnom profesoru fizike Ivici Puljku, izvršnoj direktorici Centra za ženske studije Radi Borić te novinarki Hrvatskog radija Veri Tomašek. Povelje Republike Hrvatske dodijeljene su solinskoj tvrtki AD Plastik d.d., Jadran-galenskom laboratoriju d.d., Motovun Film Festivalu, Udruzi za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, Hrvatskom paraolimpijskom odboru te Dramskom studiju slijepih i slabovidnih "Novi život". U ime nagrađenih, na najvišim državnim odličjima zahvalio je diplomat Vladimir Drobnjak.

ZAGREB

Hrvatski sabor danas će raspravljati o konačnoj verziji zakona koji uređuje suradnju Sabora i Vlade u europskim poslovima i ovlasti Sabora u tim poslovima. O toj verziji zakona prošlog je tjedna postignut visok stupanj suglasnosti u saborskim radnim tijelima. Oporba je, naime, načelno zadovoljna rješenjima koja obvezuju premijera i Vladu da o EU pitanjima, poglavito sastancima Europskog vijeća, češće nego je prvotno bilo predviđeno komuniciraju sa Hrvatskim saborom i Odborom za europske poslove koji se osniva. Premijer će tako jednom godišnje morati izvjestiti Sabor o sastancima Europskog vijeća u protekloj godini, dok će nakon svakog sastanka Vijeća u roku 15 dana pisano o tome izvijestiti Odbor za europske poslove. Vlada će pak uoči svakog sastanka Europskog vijeća Odboru pisano dostaviti dnevni red i druge prateće dokumente te, ako postoji, nacrt zaključka Vijeća. Premijer će po potrebi, na poziv predsjednika Sabora, na sjednici Sabora ili Odbora predstaviti stajališta Republike Hrvatske na sastanku Europskog vijeća ili podnijeti izvješće o održanim sastancima Vijeća. Predlagatelj spomenutog zakona saborski je Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav, a zakon stupa na snagu 1. srpnja ove godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙