FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 20. srpnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih događaja iz Hrvatske do 4,30 sati:

OSOR - Ovogodišnje Osorske glazbene večeri, posvećene Blagoju Bersi u povodu 140-te godišnjice njegova rođenja i Dori Pejačević, u povodu 90 godina od njezine smrti, počele su večeras ispred Crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, u nazočnosti predsjednika Republike Ive Josipovića. Festival je počeo izvedbom skladbi Blagoja Berse "Sunčana polja" i "Sablasti" te prvim hrvatskim klavirski koncertom "Koncert za klavir i orkestar" Dore Pejačević. Izvedbom Simfonijskog orkestra HRT-a i nastupom solistice i pijanistice Martine Filjak ravnao je maestro Aleksandar Marković. Malološinjski gradonačelnik Gari Capelli kazao je uoči koncerta da su Osorske gazbene večeri jedini festival koji uz djela svjetske glazbe, najdosljednije njeguje i hrvatsko glazbeno stvaralaštvo te da je taj festival poseban i po tome što je svaki umjetnik obvezan izvesti jedno djelo hrvatskih skladatelja. Naglasio je da je od početka tog festivala na njemu izvedeno gotovo 400 praizvedba.

DUBROVNIK - U izložbenom prostoru žitnice Rupe Dubrovačkih muzeja večeras je, u suradnji s Muzejom igračaka i igre iz Kielceja u Poljskoj i Etnografskim muzejom iz Zagreba, otvorena izložba poljskih tradicijskih dječjih igračaka. U bogatome fundusa Muzeja igračaka i igre iz Kielca ima više od 10 tisuća izložaka, a u žitnici Rupe izloženo je nešto više od 100 primjeraka. Izložba ima dva dijela - narodne igračke izabrane iz sredina u kojima je razvijena njihova izrada te igračke proizvedene u zadrugama od 40-ih do 90-ih godina prošlog stoljeća koje su bile na poljskom tržištu igračaka. Muzej igračaka i igre iz Kielca u svojem fundusu ima najveću kolekciju etnografskih igračaka iz svih regija Poljske od kojih je svaka njegovala posebnu tradiciju u njihovoj izradi.

VINKOVCI - U Galeriji likovnih umjetnosti "Slavko Kopač" u Vinkovcima večeras je otvorena izložba skulptura "Ptice u letu" izraelske umjetnice hrvatskog podrijetla Dine Merhav te izložba slika zagrebačkog umjetnika Tonija Franovića. Dina Merhav, rođena u Vinkovcima 1936., izložila je željezne skulpture ptica u narančastoj, crvenoj i boji hrđe, visokih od dvadeset do 180 centimetara, a koje će, kako je ranije najavila, darovati Gradu Vinkovcima za budući Memorijalni park obitelji Gross koja se u Vinkovce doselila sredinom 19. stoljeća te aktivno sudjelovala u gospodarskoj i kulturnoj izgradnji grada do II. svjetskog rata. Toni Franović vinkovačkim poklonicima umjetnosti predstavio se nizom radova u ugljenu nastalih na otoku Rabu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙