FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 16 sati

ZAGREB, 24. srpnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 16 sati:

ZAGREB

Pred ulazom u tvrtku počeo je mirni prosvjed pedesetak bivših radnika tvrtke Tvornice željezničkih vozila Gredelj u stečaju, nezadovoljnih jer im stečajni upravitelj ne odgovara na prijedlog za isplatu potraživanja. U Gredelju su održana četiri odbora vjerovnika i prema javno dostupnim podacima Gredelj posluje s dobitkom te radnici žele da ih se djelomično namiri kao vjerovnike prvog isplatnog reda. Kažu i da su kao zastupnici radnika predložili prodaju tri neoperativne nekretnine, ali ni na to nemaju nikakvog odgovora. S obzirom na to da tvornica posluje s dobitokom, predsjednik Samostalnog sindikata radnika Gredelja Željko Starčević upitao je "kome se čuva taj dobitak". "Mi smo na burzi i taj dobitak treba podijeliti nama", rekao je. Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš upozorava pak da se pod pritiskom nalazi i oko tisuću radnika koji i dalje rade u Gredelju jer, objašnjava, oni ugovore o radu potpisuju na samo jedan mjesec, a za to, ističe, nema razloga. "Ako imate ugovor na četiri mjeseca, onda imate i 'slobodu disanja', a ako morate svaki mjesec zaraditi novi ugovor nije pitanje radite li dobro ili ne, već ponašate li se primjereno, odnosno na način da se to sviđa onome koji odlučuje hoćete li ili ne raditi sljedeći mjesec", rekao je.

KARLOVAC

Da bi se u Karlovačkoj županiji postupak legalizacije riješio u željenom roku od dvije do dvije i pol godine trebat će se zaposliti deset do dvanaest novih službenika, a kako to financirati, glavno je pitanje koje su danas na radnom sastanku u Karlovcu rješavali ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš, župan Ivan Vučić, gradonačelnik Damir Jelić i pročelnici. Nakon sastanka su ministrica Mrak Taritaš i župan Vučić kazali novinarima da će se te plaće financirati iz prihoda od legalizacije, s tim da od Ministarstva financija očekuju da na jesen, zajedno sa smjernicama za izradu proračuna za 2014. godinu, Karlovačkoj županiji odobriti da plaće za nove zaposlenike budu dodatna stavka. "Budući da po Zakonu o proračunu najviše 20 posto vlastitih prihoda može biti utrošeno za plaće, a u Karlovačkoj županiji je taj postotak već sada 19,96 posto, novih bi deset zaposlenika rušilo postojeće plaće stručnog kadra na oko 4000 kuna neto, što bi sigurno rezultiralo odlaskom kvalitetnih ljudi", kazao je Vučić. Svih pet ispostava županijskog Upravnog odjela za prostorno planiranje zaprimilo je 17.464 zahtjeva za legalizaciju, a zasebni, gradski karlovački ured još 7180, što daje broj od 24.644 zahtjeva. I dok županijski Ured mora zaposliti 10 do 12 novih ljudi, gradonačelnik Karlovca Damir Jelić najavio je samo preustroj bez novog zapošljavanja, i to od nove godine.

KAŠTELA/RUDINE

Četvrta godišnjica najteže željezničke nesreće u Hrvatskoj, koja se dogodila u Rudinama u blizini Kaštela 24. srpnja 2009., kada je poginulo šestero i ozlijeđeno 55 putnika, obilježena je danas polaganjem vijenaca na mjestu tragedije. Vijence su položila izaslanstva Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture s načelnikom sekora za željeznički promet i žičare Danijelom Krakićem na čelu, HŽ Putničkog prometa, HŽ Infrastrukture i HŽ Carga te izaslanstva Splitsko-dalmatinske županije, grada Kaštela, Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS). Predsjednik uprave HŽ Putničkog prometa Dražen Ratković, nakon polaganja vijenaca, još je jedanput izrazio žaljenje zbog te željezničke nesreće te sućut obiteljima poginulih putnika. Član uprave HŽ Infrastrukture Ivan Vuković istaknuo je kako to poduzeće posebnu pozornost posvećuje sigurnosti željezničkog prometa u Hrvatskoj te je ove godine, kako je rekao, prvi put uklanjano raslinje uz pruge radi sprječavanja požara.„Nemoguće je spriječiti sve požare, ali radimo sve što možemo da nadoknadimo ono što nije rađeno zadnjih 20 godina“, istaknuo je Vuković.

ZAGREB

Između pet i deset tisuća kuna mjesečno uplaćivat će svaki od pet SDP-ovih euro parlamentaraca u Zakladu Ana Rukavina, a izjave o doniranju dijela prihoda do kraja euro zastupničkih mandata, SDP-ovci su danas potpisali u sjedištu Zaklade. Točan iznos uplata znat će se sutra, rekao je euro parlamentarac Tonino Picula, tumačeći kako će iznos ovisiti o obračunu poreza, odnosno o tome kako će biti "ukalkulirano mirovinsko osiguranje". Donirana sredstva koristit će se za daljnje povećanje broja upisanih u Registar dobrovoljnih darivatelja matičnih stanica u kojem je trenutno više od 40 tisuća članova, te za stručno usavršavanje specijalista hematologije i srodnih specijalizacija, rekla je upraviteljica Zaklade Marija Rukavina, supotpisnica izjava. Dio svojih prihoda Zakladi doniraju Biljana Borzan, Marino Baldini, Oleg Valjalo, Sandra Jakovina i Tonino Picula. Zaklada Ana Rukavina napravila je sjajan posao koji treba motivirati i druge, rekao je Picula, ističući kako je solidarnost društva jako važna. Novac je, kaže, važan, ali važan je i odnos prema bolesnome koji mora znati da nije sam, da je uz obitelj i društvo uz njega.

KAŠTEL

Ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Ranko Ostojić i ministar unutarnjih poslova i javne uprave Republike Slovenije Gregor Virant izrazili su zadovoljstvo suradnjom dviju policija na graničnom prijelazu Dragonja-Kaštel, gdje su se sastali danas, na slovenskoj strani prijelaza. Na tom su se mjestu sastali da bi se, kako su izjavili "i osobno uvjerili kako funkcionira suradnja na jednom od najfrekventnijih graničnih prijalaza u Hrvatskoj". Po ocjeni ministra Ostojića, suradnja na ovom graničnom prijelazu se "odvija besprijekorno". Na konstataciju novinara da se povremeno stvaraju kolone vozila, Ostojić je rekao kako "nema zaustavljanja vozila u koloni" te da putnici nemaju primjedbi jer vide da policajci rade punom parom. "Ono što smo mogli napraviti, napravili smo. Još jednom zahvaljujem Republici Sloveniji na potpori da što prije uđemo u Schengenski režim, nakon čega tih kolona i gužvi više neće biti," kazao je. Njegov slovenski kolega Gregor Virant izrazio je zadovoljstvo što je zajednički nadzor granice na ovom prijelazu dogovoren na vrijeme. Odgovarajući na pitanje novinara istaknuo je kako su zajedničke kontrolne točke postavljene na 37 mjesta od ukupno 57 graničnih prijelaza.

ZAGREB

Istraživački projekt Twiplomacy, agencije Burson-Marsteller (SAD), od 505 analiziranih profila vlada, šefova država, ministara vanjskih poslova i utjecajnih lidera u svijetu, pokazao je da je hrvatska Vlada među najaktivnijim Twitter profilima te se ponovo nalazi na ljestvici 25 najpovezanijih političkih Twitter računa, priopćeno je danas iz vladina Ureda za odnose s javnošću. Vlada Republike Hrvatske na društvenoj mreži Twitter po aktivnosti je zauzela 3. mjesto, odmah nakon Dominikanske Republike i Venezuele, a time je zapravo i potvrdila status najaktivnijeg Twitter računa u Europi i jednog od aktivnijih među vladama i političarima u svijetu, ostavljajući iza sebe Baracka Obamu, Državno tajništvo SAD-a, Bijelu kuću, Europsku komisiju, Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije, francuske diplomate i mnoge druge. Što se tiče interakcije s korisnicima, uz Fidži i Austriju, hrvatska je Vlada najkomunikativnija na svijetu, a na razini svih čelnika u Europi, uz poljskog premijera Donalda Tuska i švedskog ministra vanjskih poslova Carla Bildta, Vlada Republike Hrvatske vodi najviše razgovora s drugim Twitter korisnicima.

ZAGREB

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je danas da je postignut dogovor o besplatnim udžbenicima za zagrebačke osnovnoškolce, a plan je da grad svake godine za njegova mandata osigura besplatne udžbenike za učenike od prvoga do osmog razreda. Izvijestio je da je s nakladnicima postignut dogovor o 17 posto rabata, šezdeset tisuća kompleta, a osigurano je četrdeset milijuna kuna. "U trotjednim pregovorima uštedjeli smo milijun eura i napravili ono što smo mogli u ovom trenutku", rekao je Bandić prigodom otvorenja informativnog centra o životinjama, Zagrebačkoga životinjskog kutka. Svojim se sugrađanima ispričao što nije mogao osigurati besplatne udžbenike i od 2009. do 2013. jer su mu tada, kako je rekao, "uzeli Skupštinu iz ruku". Podsjetio je da su od 2003. do 2007. udžbenici bili besplatni, a nakon toga država je dvije godine osigurala besplatne udžbenike. "Skupština koju su gospoda 2009. preuzela, na sreću Zagrepčana, više nije u funkciji. Sada je tu jedna nova skupština te Gradsko poglavarstvo, gradonačelnik i Zagrebački holding ponovno demonstrira odgovornost za osnovno obrazovanje koje nije samo obavezno, nego i besplatno", istaknuo je.

ZAGREB

Skupina nevladinih udruga Platforma 112 pozvala je u danas sve članove izvršne vlasti da se suzdrže od napada na sudsku vlast, a posebice od izravne konfrontacije s pojedinim sucima oko načina na koji će rješavati predmete koji su u tijeku. "Od vlade i svih njenih ministara tražimo da se dosljedno drže ustavnog načela trodiobe vlasti i da se ni na koji način ne upliću u donošenje sudskih odluka, konkretno u odluku pojedinog suca da temeljem zakona i svog diskrecijskog prava (pa i obveze) zatraži ocjenu ustavnosti bilo kojeg propisa kojeg je dužan provoditi, čak i u slučaju kad vjeruju da sudac nema dovoljno valjanih argumenata. U suprotnome, vlada podriva ionako krhku pravnu stabilnost u Hrvatskoj", navodi se u priopćenju. Upozoravaju i da je u svakoj razvijenoj demokraciji nezamisliv ovakav javni obračun i napad na suca od strane najviših predstavnika vlade, "bez obzira na motive zbog kojih je sudac Mislav Kolakušić donio odluku i bez obzira na neodobravanje izvršne vlasti, sindikata i tvrtki uključenih u predstečajne postupke pa čak i onda kada takva odluka može negativno utjecati na sudbine radnika tvrtki u predstečajnim postupcima".

ZAGREB

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u Središnjici HDZ-a primio je danas novoizabranog predsjednika HDZ 1990. Martina Raguža koji su tom prigodom ocijenili da je od strateškog interesa, pogotovo nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, ali i za ukupne odnose Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, rješavanje hrvatskog pitanja u BiH na način ostvarivanja pune ravnopravnosti s ostala dva naroda. Naglasak tijekom razgovora stavljen je i na suradnju sestrinskih stranaka uključenih u Hrvatski narodni sabor s HDZ-om RH oko ustavne reforme u BiH, gospodarskog razvoja, opstanka Hrvata u BiH, te oko priprema za predstojeći popis stanovništva u BiH, priopćeno je iz Ureda glasnogovornice HDZ-a. Ističe se kako je zajednička ocjena Karamarka i Raguža da je ostvarivanje hrvatske ravnopravnosti u BiH ključ rješenja za stabilnost i europsku budućnost Bosne i Hercegovine. Također je dogovorena stalna suradnja dvije sestrinske stranke HDZ-a i HDZ 1990. oko spomenutih pitanja.

ZAGREB

Na zagrebačkom Županijskom sudu sutra bi trebala biti izrečena presuda krijumčarskoj skupini optuženoj da je na Bahamima i u Dominikanskoj Republici nabavljala stotine kilograma kokaina kojega su unajmljenim privatnim zrakoplovima prebacivali u Europu. Riječ je o skupini otkrivenoj u policijskoj akciji "Spider web" (Paukova mreža), okupljenoj oko kanadskog Hrvata Miroslava Ančića. On je tvrdio kako je bio uvjeren da je u kuferima, koje je zajedno s djevojkom automobilom vozio kroz Austriju gdje su i uhićeni, bilo 10 milijuna dolara, a ne više od 100 kilograma kokaina. Ančić je u svojoj obrani kazao da ga je na prebacivanje gotovine privatnim zrakoplovima natjerala grupa iz Dominikanske Republike, smatrajući ga odgovornim za gubitak četiri milijuna kanadskih dolara koje su navodno uložili u Hrvatsku kreditnu zadrugu u Torontu. Na sudu je ispričao da nikada ne bi pristao na posao da je znao kako je u zaključanim kuferima zapravo skupocijeni "bijeli prah". I ostali optuženici poricali su krivnju, a obrana je isticala da je optužnica nedorečena. USKOK, međutim, tvrdi da su se optuženici pod Aničićevim vodstvom okupili u "dobro organiziranu kriminalnu skupinu" koja je unajmljenim zrakoplovima s Kariba uspjela u Europu dopremiti gotovo 180 kilograma kokaina.

ŠIBENIK

U tri odvojene akcije šibenska policija je u poslijednjih nekoliko dana zaplijenila preko 300 grama kokaina, stotinjak tableta ecstazyja i gotovo 400 grama marihuane te pritvorila trojicu osumnjičenih preprodavača među kojima su dvojica Hrvata i državljanin Velike Britanije. Protiv sve trojice podignute su kaznene prijave zbog neovlaštenje proizvodnje i prometa drogama, izvijestio je danas načelnik šibensko-kninske Policijske uprave Ivica Kostanić. Najznačajniji "ulov" dogodio se u petak, 19. srpnja, kada je na autocesti u blizini čvora Pirovac policijski 'presretač' zaustavio BMW u kojem je bio 52-godišnji Zagrepčanin s 300 grama kokaina. Pregledom vozila službeni pas za detekciju droga Ajax reagirao je na nešto u prednjem djelu i prtljažniku, kazao je Kostanić. Zbog sumnje da je riječ o drogi policija je zaplijenila automobil koji je potom uz sudski nalog pretražen u krugu Policijske uprave. U prtljažniku je pronađeno 104 grama kokaina, na lažnom dnu limenke još 195,6 grama, a u upravljaču 1,7 grama "bijelog praha". Drugu zapljenu šibenska policija zabilježila je 21. srpnja u večernjim satima na otoku Murteru gdje je uhićen 32-godišnji Britanac s čak, uz ostalo, 122 komada ecstazyja. Nešto manje od 390 grama marihuane policija je otkrila u obiteljskoj kući 39-godišnjaka s područja Tribunja.

OSIJEK

Pedesetak mladih iz Austrije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske radit će, u okviru projekta "Yes - Camp", na stvaranju kampanje za prevenciju trgovanja ljudima u kampu u Centru za edukaciju u Orahovici od 25. do 31. srpnja. Rezultat njihovoga rada bit će nacrt prijedloga akcijskog plana za razdoblje od 2014. do 2018. godine. Nositelj projekta "Yes - Camp" (Youth Energizing Societies - Kamp od simulacije do akcije) je Gradsko društvo Crvenog križa Osijek, uz financijsku potporu Agencije za mobilnost i programe Europske unije, te podršku predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića. Projekt "Yes - Camp" podupire borbu i širenje svijesti o ozbiljnosti trgovanja ljudima i posljedicama koje može imati na žrtve i društvo u cjelini i u taj proces uključuje mlade kao pokretače društva, navodi se u današnjem priopćenju Crvenog križa Osijek koje potpisuje njegov ravnatelj Marko Đukić. "Zbog toga pozivaju se predsjednici, vladini dužnosnici i ministri pet zemalja iz kojih će mladi biti u kampu na djelovanje i bavljenje ovom temom te uključivanje u projekt kao dio europske i svjetske kampanje protiv trgovanja ljudima", istaknuo je Đukić.

SPLIT

Desetogodišnji dječak ozlijeđen je nakon što je jutros pao s balkona obiteljske kuće na širem području Omiša, doznaje se u splitskoj policiji. Prema prvim informacijama, nesreća se dogodila oko 11 sati kada je u Ostrvicama nedaleko Omiša 10-godišnje dijete, iz još neutvrđenih razloga, palo sa terase obiteljske kuće s visine od oko pet metara. Diječak je pri padu ozlijeđen pa je kolima Hitne medicinske pomoći prebačen u KBC Split gdje mu se utvrđuje težina ozljeda. Policija za sada nema više informacija jer na mjestu događaja obavlja očevid.

ZAGREB

Zagrebački životinjski kutak - informativni centar o životinjama Grada Zagreba, kojemu je cilj jačati svijest javnosti o savjesnom ponašanju i brizi za životinje, otvoren je danas u zagrebačkoj Vlaškoj ulici, a bila je to i prigoda da se građane još jednom pozove da ne napuštaju kućne ljubimce kada odlaze na ljetovanje. Zagrebački životinjski kutak mjesto je na kojem građani mogu saznati sve što ih zanima o životinjama, od udomljavanja, zdravlja i prehrane ljubimaca do toga što učiniti kada se kućni ljubimac izgubi ili ozlijedi. Tamo se može dobiti i informacija o tome kako postupiti kada netko maltretira životinje, koga zvati kada se pronađe divlja životinja, gdje smjestiti ljubimca kada se ide na put, ali i gdje postoje plaže na koje se smije povesti i ljubimca. U 'kutku', smještenom na mjestu bivše mesnice u Vlaškoj 105, priređivat će se i radionice, predavanja, a projekt su osmislili zagrebački Zoološki vrt i Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba - Dumovec te Info centar Saveza udruga za zaštitu životinja Grada Zagreba (SUZA).

SPLIT

Baletni ansambl i orkestar splitskog Hrvatskog narodnog kazališta premijerno će 26. srpnja na Peristilu u sklopu 59. Splitskog ljeta izvesti balet Dinka Bogdanića "Verdi" pod ravnanjem Harija Zlodre, najavljeno je danas na konferenciji za novinare. "Glazbu za balet 'Verdi' birao sam u suradnji s dirigentom, maestrom Harijem Zlodrom, pri čemu su 'Četiri godišnja doba' iz opere 'Sicilijanska večernja', poslužila kao okosnica libreta na koju se naslanjaju glavni dramatski trenuci Verdijeva života", rekao je redatelj, koreograf i scenarist predstave Dinko Bogdanić. Po njegovim riječima, u ovoj predstavi iz Verdijeve baletne glazbe nastaje "nova cjelina koja plesom govori o najvažnijim trenucima Verdijeva života ispresijecana mnogim životnim lomovima". "Ova baletna priča nije rekonstrukcija Verdijeva života, nego ona s njim korespondira", objasnio je Bogdanić. Istaknuo je da Verdijeva baletna glazba nije pogodna samo za kazališne daske, nego još više izazova pruža na otvorenoj sceni Splitskog ljeta, odnosno na Peristilu. Dirigent Hari Zlodre rekao je da je ovaj balet prožet Veridjevom mišlju da je "čovjek centar svega, sa svim svojim vrlinama i manama".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙