FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pod pritiskom uspoaavanja kineske industrijske aktivnosti

LONDON, 24. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Slabi gospodarski pokazatelji iz Kine danas su spustili cijene nafte na međunarodnim tržištima, no njihov veći pad ograničio je podatak o padu američkih zaliha sirove nafte i naftnih proizvoda.

Cijena barela sirove nafte u Londonu pala je za 55 centi na 107,87 dolara, dok je na američkom tržištu bila u minusu 5 centi i iznosila 107,18 dolara.

Prema izvješću HSBC banke, PMI indeks industrijske aktivnosti u Kini skliznuo je u srpnju sa 48,2 na 47,7 bodova, najnižu razinu u 11 mjeseci. To je, ujedno, i treći mjesec zaredom kako se taj indeks kreće ispod 50 bodova, što ukazuje na slabljenje aktivnosti u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu.

"To povećava zabrinutost vezanu uz izglede za naftnom potražnjom, te se postavlja pitanje kolika će zapravo biti kineska potražnja za sirovinama", rekla je Alexandra Knight, ekonomistica u banci National Australia Bank.

Međutim tržište nafte poduprlo je najnovije izvješće Američkog naftnog instituta, koje je pokazalo pad američkih zaliha sirove nafte i naftnih proizvoda, posebice benzina. Službeno izvješće američke vlade o zalihama očekuje se danas.

Iznenađujući pad zaliha naftnih derivata oživio je nade u rast potražnje u Sjedinjenim Američkim Državama, najvećem svjetskom potrošaču nafte.

"Cijene nafte pronašle su potporu u padu američkih zaliha i poremećajima opskrbe", naveli su analitičari tvrtke ANZ u bilješci.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 105,95 dolara, što znači da je bila 19 centi niža nego dan ranije

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙