FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte stabilne, zabrinutost za opskrbu oslabila

LONDON, 9. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Cijene barela nafte stabilizirale su se danas na međunarodnim tržištima nakon što je oslabila zabrinutost za opskrbu s Bliskog istoka.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte ostala gotovo nepromijenjena, na 107,27 dolara, nakon što je nakratko kliznula i na 106,90 dolara. I na američkom tržištu cijena barela se danas stabilizirala, na 103,02 dolara.

Kako bi stišala napetost nakon jučerašnjeg nasilja koje je odnijelo 51 žrtvu i ubrzala izlazak iz krize, egipatska privremena vlada raspisala je izbore prije no što se očekivalo.

"Čini se da se stanje malo smirilo i stvoren je dojam da stvari idu u pravom smjeru", sažeo je dojmove Maarten van Mourik iz rotterdamskog Argos Energiesa.

Još se strahuje od poremećaja prometa kroz Sueski kanal zbog previranja u Egiptu a riječ je o plovnom putu kroz koji prolazi velik dio svjetske nafte.

Stoga Van Mourik procjenjuje da bi nove loše vijesti iz Egipta ili drugih zemalja u bliskoistočnoj regiji mogle potaknuti novi skok cijena nafte.

Protuteža tim bojaznima poboljšana je ponuda iz pojedinih zemalja u regiji. Tako je najavljen nastavak proizvodnje na velikom libijskom naftnom polju Šarari nakon što je postignut dogovor s oružanom skupinom koja ga je prošli mjesec zatvorila, kazao je u ponedjeljak visoki libijski dužnosnik.

Dva izvora iz iračke državne kompanije North Oil Company potvrdila su također da će za dva do tri dana nafta ponovo poteći i kroz naftovod na potezu od iračkog Kirkuka do turske luke Ceyhan, koji je tjednima bio zatvoren zbog curenja nafte.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 103,96 dolara, što znači da je bila viša 76 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙